stdClass Object ( [nazev] => Ústav biotechnologie [adresa_url] => [api_hash] => [seo_desc] => [jazyk] => [jednojazycny] => [barva] => zelena [indexace] => 1 [obrazek] => [ga_force] => [cookie_force] => [secureredirect] => [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8 [ga_account] => UA-10822215-3 [ga_domain] => [ga4_account] => G-VKDBFLKL51 [gtm_id] => [gt_code] => [kontrola_pred] => [omezeni] => 0 [pozadi1] => [pozadi2] => [pozadi3] => [pozadi4] => [pozadi5] => [robots] => [htmlheaders] =>[newurl_domain] => 'ub.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '[cs]' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 8548/5338/5339 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 5339 [platne_od] => 19.12.2023 15:33:00 [zmeneno_cas] => 19.12.2023 15:33:49.30629 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jana Michailidu [canonical_url] => [idvazba] => 6019 [cms_time] => 1713420011 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => stdClass Object ( [logo_href] => / [logo] => [top_search_placeholder] => hledat... [social_fb_odkaz] => [social_tw_odkaz] => [social_yt_odkaz] => [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA [paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON [paticka_budova_2_popis] => [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373
Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Ústav biotechnologie, technický správce Výpočetní centrum
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Martin.Halecky@vscht.cz [social_fb_title] => [social_tw_title] => [social_yt_title] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT Praha – FPBT – ÚB [autor] => Autor [aktualizovano] => Aktualizováno [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [more_info] => více informací [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [paticka_mapa_alt] => [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [archiv_novinek] => Archiv aktualit [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [studijni_obor] => Studijní obor [studijni_forma] => Forma studia [studijni_dobastudia] => Doba studia [studijni_kapacita] => Kapacita [navaznosti] => Navazující studium v oborech [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [den_kratky_2] => út [den_kratky_4] => čt [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv novinek [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [stahnout] => Stáhnout [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [fakulta_FPBT_odkaz] => [den_kratky_5] => pá [den_kratky_1] => po [den_kratky_3] => st [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => [den_kratky_6] => [den_kratky_0] => [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: ) [poduzel] => stdClass Object ( [5341] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [5345] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 5345 [canonical_url] => //ub.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [5346] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 5346 [canonical_url] => //ub.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [5347] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 5347 [canonical_url] => //ub.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 5341 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [5342] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [6000] => stdClass Object ( [nazev] => Domovská stránka [seo_title] => Domovská stránka [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Jak vyplývá z názvu našeho ústavu zabýváme se vědeckou a pedagogickou činností v problematice biotechnologií z pohledu chemicko-technologického a inženýrského. Hlavní váha naší činnosti je v oblastech pivovarnictví, biotechnologie v ochraně životního prostředí, v produkci alternativních paliv, v problematice biofilmu a produkce biodetergentů a enzymů.
Úspěšnou vědeckou a pedagogickou činnost našeho ústavu realizujeme díky kvalitnímu zázemí laboratoří s moderním přístrojovým vybavením pro pokročilé analytické, biochemické, mikrobiologické, separační i kultivační metody.
Vedle vědecké-výzkumného a pedagogického poslání slouží naše mikrosladovna a univerzitní pivovar.
[urlnadstranka] => [obrazek] => [iduzel] => 6000 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7872] => stdClass Object ( [nazev] => Ústav [seo_title] => Ústav [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Jak vyplývá z názvu našeho ústavu zabýváme se vědeckou a pedagogickou činností v problematice biotechnologií z pohledu chemicko-technologického a inženýrského. Hlavní váha naší činnosti je v oblastech pivovarnictví, biotechnologií v ochraně životního prostředí, v produkci alternativních paliv, v problematice biofilmu a v produkci biodetergentů a enzymů.
Úspěšnou vědeckou a pedagogickou činnost našeho ústavu realizujeme díky kvalitnímu zázemí laboratoří s moderním přístrojovým vybavením pro pokročilé analytické, biochemické, mikrobiologické, separační i kultivační metody.
Vedle vědecko-výzkumného a pedagogického poslání slouží univerzitní pivovar pro produkci oficiálního piva VŠCHT Praha značky Lachout.
[urlnadstranka] => [iduzel] => 7872 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5354] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [obsah] =>Náš ústav nabízí vysokoškolské vzdělání v bakalářských, magisterských i doktorských studijních programech v rámci moderně pojatých klasický biotechnologií, jako jsou pivovarství, lihovarství a vinařství, produkce octa a dalších látek kvasnou cestou tak i moderní obory bioinženýrství a biotechnologií jako jsou výroba léčiv, ochrana životního prostředí, produkce alternativních paliv.
Zájemci z řad studentů se mohou podílet na vědecko-výzkumné práci na ústavu již od začátku studia.
Vzhledem k širokému spektru kontaktů v Evropě i mimo ni je možné vycestovat na studijní nebo výzkumné pobyty.
[iduzel] => 5354 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/studium [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5355] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Vědecko-výzkumné aktivity ústavu jsou soustředěny na studium biotechnologických procesů v celé jejich šíři – počínaje chováním biologického činitele, studium jednotkových operací uplatňujících se v moderních biotechnologiích, včetně down-stream processingu, bioinženýrských aspektů a modelování a simulace bioprocesů až po aplikace biotechnologických procesů v potravinářském, farmaceutickém, biotechnologickém či chemickém průmyslu nebo při ochraně životního prostředí.
[iduzel] => 5355 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/veda-a-vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5512] => stdClass Object ( [nazev] => Aktivity ústavu [seo_title] => Aktivity ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Kromě vědecko-výzkumné a pedagogické činnosti se angažujeme v široké škále dalších aktivit jako je pořádání nebo spolupořádání konferencí, pořádání kurzů a expertní a servisní činností v oblasti biotechnologií.
[iduzel] => 5512 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/aktivity-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7895] => stdClass Object ( [nazev] => Spolupráce [seo_title] => Spolupráce [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
S našimi tuzemskými i zahraničními průmyslovými i výzkumnými partnery spolupracujeme na širokém spektru společných projektů zahrnujícím základní výzkum a aplikovaný výzkum, zvětšování měřítka technologií, řešení technologických problémů výrob a to formou grantové spolupráce nebo zakázek. Nedílnou součástí této spolupráce je i zapojení studentů všech studijních stupňů do řešení těchto projektů a tím zásadní zkvalitnění jejich vzdělání.
[iduzel] => 7895 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/spoluprace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /spoluprace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Nemáte přístup k obsahu stránky.
Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).
[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Chyba 404
Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.
Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.
Děkujeme!
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 5342 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/5342 [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[cs]/5342 [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_kalendar [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )
DATA
stdClass Object ( [nazev] => Zaměstnanci [seo_title] => Zaměstnanci [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => holka-bila [obrazek] => 0001~~czSPNzA3NDcGAA.jpg [ogobrazek] => 0001~~czSPNzA3NDcGAA.jpg [pozadi] => [obsah] =>
Profesoři: | Tomáš Brányik, prof. Ing. Ph.D. |
Alena Čejková, prof. Ing. CSc. | |
Pavel Dostálek, prof. Ing. CSc. | |
Jan Masák, prof. Ing. CSc. | |
Karel Melzoch, prof. Ing. CSc. | |
Jan Páca, prof. Ing. DrSc. | |
Petra Patáková, prof. Dr. Ing. | |
Michaela Rumlová, prof. Dr. Ing. | |
Mojmír Rychtera, prof. Ing. CSc. | |
Docenti: | Barbora Branská, doc. Ing. Ph.D. |
Martin Halecký, doc. Ing. Ph.D. | |
Petr Kaštánek, doc. Ing. Ph.D. | |
Irena Jarošová, doc. Ing. Ph.D. | |
Olga Maťátková, doc. Ing. Ph.D. | |
Odborní asistenti: | Alžběta Dostálková, Ing. Ph.D. |
Jana Michailidu, Ing. Ph.D. | |
Marcel Karabín, Ing. Ph.D. | |
Eva Vaňková, Ing. Ph.D. | |
Odborní pracovníci: | Lukáš Jelínek, Ing. Ph.D. |
Tomáš Kinčl, Ing. | |
Ivana Křížová, Ing. | |
Markéta Kulišová, Ing. | |
Tomáš Potočár, Ing. | |
Pracovníci na projektech: | Matěj Danda, Ing. |
Romana Hadravová, Ing. | |
Markéta Husáková, Ing. | |
Rudolf Jung, Ing. | |
Marina Kapisheva, Ing. |
|
Elizaveta Timkina, Ing. |
|
Karolína Zvonařová, Ing. |
|
Externí učitelé: | - |
Techničtí pracovníci: | Ivana Dušková |
Rudolf Jung | |
Sekretariát - samostatná referentka |
Kontakty
místnost: |
AS55 |
telefon: |
+420 220 44 5016 |
e-mail: |
barbora.branska@vscht.cz |
vědecké identifikátory |
ResearcherID: G-6429-2019 Scopus ID: 45560997100 ORCID: 0000-0001-6536-7063 RIV vedidk: 5757770 |
Vzdělání a zkušenosti
1997–2002 | Magisterské studium, VŠCHT Praha, Biochemie a biotechnologie (Ing.) |
2002–2007 | Doktorské studium, VŠCHT Praha, Biochemie a biotechnologie (Ph.D.) |
2007-2023 | Odborný asistent na VŠCHT Praha, ÚB |
2023-dosud | Docent v oboru biotechnologie, VŠCHT Praha, ÚB |
Pedagogika
- výuka buněčné biologie a podíl na výuce biotechnologických předmětů pro bakalářské a magisterské studenty v českých i anglických studijních programech
- vedoucí bakalářských, magisterských a doktorských kvalifikačních prací
Věda a výzkum
- Biotechnologická produkce biopaliv a dalších látek s přidanou hodnotou z obnovitelných surovin/odpadů
- Využití nestandardních substrátů
- Design biotechnologických procesů aerobní/anaerobní kultivace mikroorganismů
- Studium fyziologie mikroorganismů, analýza mikrobiálních populací pomocí světelné mikroskopie, fluorescenční mikroskopie, průtokové cytometrie, fluorimetrie, ve spojení s transkriptomickou analýzou
Účast na projektech v posledních 5 letech:
- Inhibitors from bio-waste processing: challenge or opportunity for biotechnological production of chemicals by clostridia? GA23-06941S, poskytovatel: GAČR, Standardní projekty, řešitel: doc. Ing. Barbora Branská, Ph.D., období řešení: 2023-2025
- Nová řešení v oblasti snižování energetické náročnosti a snižování emisí v biorafinačních procesech a zemědělství, TN02000044/01, poskytovatel TAČR, program NPO, řešitel: Ing. Olga Šolcová, DSc., období řešení: 2023-6/2026
- Biorafinace a cirkulární ekonomika pro udržitelnost (BIOCIRKL), TN02000044, poskytovatel TAČR, program NCK, řešitel: Ing. Olga Šolcová, DSc., období řešení: 2023-2028
- Národní Centrum kompetence „Biorafinace jako oběhové technologie“ (TN01000048), poskytovatel TAČR, hlavní řešitel Ing. Olga Šolcová, DSc., období řešení: 2019-2022
- Vztah mezi efluxem butanolu a tolerancí k butanolu u klostridií, č. 17-00551S, Poskytovatel GAČR, řešitel: doc. P. Patáková, spoluřešitel: prof. I. Provazník, PhD, VUT Brno, období řešení 2017-2019
- Výroba butanolu a kyseliny jantarové/mléčné z lignocelulózové biomasy, LTACH 17006, poskytovatel MŠMT, hlavní řešitel: prof. Melzoch K., období řešení: 2017-2019
- Centrum kompetence pro výzkum biorafinací TE01020080, hlavní řešitel Ing. Olga Šolcová, CSc., DSc., období řešení: 2012 - 2019
Publikační a realizační činnost:
Publikace ve vědeckých časopisech:
Kolek, J; Driml, M; Kumzák, M; Soukup, P; Szendzielarz, F; Simera, M; Branská, B; Patáková, P. Use of common carp waste for pigment production by Monascus purpureus. Kvasny Prumysl 2023, Volume 69, pp. 686-691. DOI10.18832/kp2023.69.686
Petra Patakova, Barbora Branska, Maryna Vasylkivska, Katerina Jureckova, Jana Musilova, Ivo Provaznik, Karel Sedlar, Transcriptomic studies of solventogenic clostridia, Clostridium acetobutylicum and Clostridium beijerinckii. Biotechnology Advances 2022, Volume 58, 107889, ISSN 0734-9750, https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2021.107889, IF 14,227; počet citací 0
Sedlar K., Nykrynova M., Bezdicek M., Branska B., Lengerova M., Patakova P., Skutkova H. Diversity and Evolution of Clostridium beijerinckii and Complete Genome of the Type Strain DSM 791(T). Processes 2021, 9(7), 1196, IF 2,847, Q3, OA
Sedlar K., Vasylkivska M., Musilova J., Branska B., Provaznik I., Patakova P. Phenotypic and genomic analysis of isopropanol and 1,3-propanediol producer Clostridium diolis DSM 15410. Genomics 2021, 113(1), 1109-1119, IF 5,739, Q1.
Jureckova K., Raschmanova H., Kolek J., Vasylkivska M., Branska B., Patakova P., Provaznik I. Identification and validation of reference genes in Clostridium beijerinckii NRRL B-598 for RT-qPCR using RNA-Seq data. Frontiers in Microbiology 2021, 12, 640054, OA, Q1, IF 5,640
Husakova, M., Plechata, M., Branska, B., Patakova, P. , Effect of a Monascus sp. Red Yeast Rice Extract on Germination of Bacterial Spores, Frontiers in Microbiology, 2021, 12 (1254). OA, Q1, IF 5,640
Branska B., Vasylkivska M., Raschmanova H., Jureckova K., Sedlar K., Provaznik I., Patakova P. (2020) Changes in efflux pump activity of Clostridium beijerinckii throughout ABE fermentation. Applied Microbiology and Biotechnology, https://doi.org/10.1007/s00253-020-11072-2
Patakova, P., Kolek, J., Jureckova, K., Branska, B., Sedlar, K., Vasylkivska, M. and Provaznik, I. (2020), Deeper below the surface—transcriptional changes in selected genes of Clostridium beijerinckii in response to butanol shock. MicrobiologyOpen e1146. https://doi.org/10.1002/mbo3.1146
Vasylkivska Maryna, Branska Barbora, Sedlar Karel, Jureckova Katerina, Provaznik Ivo, Patakova Petra. Phenotypic and Genomic Analysis of Clostridium beijerinckii NRRL B-598 Mutants With Increased Butanol Tolerance, Front. Bioeng. Biotechnol., 05 November 2020 | https://doi.org/10.3389/fbioe.2020.598392
Paulova L., Chmelik J., Branska B., Patakova P., Drahokoupil M., Melzoch K. Comparison of Lactic Acid Production by L. casei in Batch, Fed-batch and Continuous Cultivation, Testing the use of Feather Hydrolysate as a Complex Nitrogen Source. Braz. arch. biol. technol. (2020) 63: e20190151. IF 0,579 Q4
Branska B., Fořtová L., Dvořáková M., Liu H, Patakova P., Zhang J, Melzoch M, Chicken feather and wheat straw hydrolysate for direct utilization in biobutanol production, Renewable Energy,Volume 145, 2020, p. 1941-1948,ISSN 0960-1481,https://doi.org/10.1016/j.renene.2019.07.094.
Sedlar K, Kolek J, Gruber M, Jureckova K, Branska B, Csaba G, Vasylkivska M, Zimmer R, Patakova P, Provaznik I. A transcriptional response of Clostridium beijerinckii NRRL B-598 to a butanol shock. Biotechnol Biofuels. 2019 Oct 13;12:243. doi: 10.1186/s13068-019-1584-7. PMID: 31636702; PMCID: PMC6790243.
Vasylkivska M, Jureckova K, Branska B, Sedlar K, Kolek J, Provaznik I, Patakova P. Transcriptional analysis of amino acid, metal ion, vitamin and carbohydrate uptake in butanol-producing Clostridium beijerinckii NRRL B-598. PLoS One. 2019 Nov 7;14(11):e0224560. doi: 10.1371/journal.pone.0224560. PMID: 31697692; PMCID: PMC6837493.
Patrovsky M, Sinovska K, Branska B, Patakova P. Effect of initial pH, different nitrogen sources, and cultivation time on the production of yellow or orange Monascus purpureus pigments and the mycotoxin citrinin. Food Sci Nutr. 2019 Sep 27;7(11):3494-3500. doi: 10.1002/fsn3.1197. PMID: 31763000; PMCID: PMC6848812.
Lin, Z., Liu, H., Wu, J., Patakova, P., Branska, B., Zhang, J. Effective continuous acetone–butanol–ethanol production with full utilization of cassava by immobilized symbiotic TSH06. Biotechnol Biofuels 12, 219 (2019) doi:10.1186/s13068-019-1561-1
Patakova P.; Branska B.; Sedlar K.; Vasylkivska M.; Jureckova K.; Kolek J.; Koscova P.; Provaznik I., Acidogenesis, solventogenesis, metabolic stress response and life cycle changes in Clostridium beijerinckii NRRL B-598 at the transcriptomic level. Scientific reports 2019, 9(1), 1371.
Sedlář K., Koščová P., Vasylkivska M., Branska B., Kolek J., Kupková K., Patáková P., Provazník I.: Transcription profiling of butanol producer Clostridium beijerinckii NRRL B-598 using RNA-Seq. BMC Genomics 19(1):415 (2018), IF 3,73, Q1
Raschmanová, H., Paulová, L., Branská, B. Knejzlík Z, Melzoch K, Kovar K. Production and cleavage of a fusion protein of porcine trypsinogen and enhanced green fluorescent protein (EGFP) in Pichia pastoris Folia Microbiol (2018) 63: 773
Gharwalová L, Paulová L, Patáková P, Branská B, Melzoch K. Use of wheat straw and chicken feather hydrolysates as a complete medium for lactic acid production. Czech J Food Sci. 2018;36(2).
Branska B, Pechacova Z, Kolek J, Vasylkivska M, Patakova P. Flow cytometry analysis of Clostridium beijerinckii NRRL B-598 populations exhibiting different phenotypes induced by changes in cultivation conditions. Biotechnol Biofuels 2018 Dec 6 11(1):99
Kolek J, Diallo M, Vasylkivska M, Branska B, Sedlar K, López-Contreras AM, et al. Comparison of expression of key sporulation, solventogenic and acetogenic genes in C. beijerinckii NRRL B-598 and its mutant strain overexpressing spo0A. Appl Microbiol Biotechnol. 2017;101(22).
Patakova P, Kolek J, Sedlar K, Koscova P, Branska B, Kupkova K, et al. Comparative analysis of high butanol tolerance and production in clostridia. Biotechnol Adv. 2017
Kolek J, Branska B, Drahokoupil M, Patakova P, Melzoch K. Evaluation of viability, metabolic activity and spore quantity in clostridial cultures during ABE fermentation. FEMS Microbiol Lett. 2016;363(6).
Stiborova H, Branska B, Vesela T, Lovecka P, Stranska M, Hajslova J, et al. Transformation of raw feather waste into digestible peptides and amino acids. J Chem Technol Biotechnol. 2016;91(6).
Paulová P., Patáková P., Branská B., Rychtera M., Melzoch K.: Lignocellulosic ethanol: Technology design and its impact on process efficiency. Biotechnol. Adv. 33: 1091-1107 (2015). IF 9,015
Sedlář K., Kolek J., Škutková H., Branská B., Provazník I., Patáková P.: Complete genome sequence of Clostridium pasteurianum NRRL B-598, a non-type strain producing butanol. J. Biotechnol. 214: 113-114 (2015). IF 2,871
Gallazzi A., Branská B., Marinelli F., Patakova P.: Continuous production of n-butanol by Clostridium pasteurianum DSM 525 using suspended and surface-immobilized cells. J. Biotechnol. 216: 29-35 (2015). IF 2,871
Patakova P., Linhova M., Vykydalova P., Branska B., Rychtera M., Melzoch K., Use of fluorescent staining and flow cytometry for monitoring physiological changes in solventogenic clostridia, Anaerobe 29, 113-117 (2014)
Linhová M., Branská B., Patáková P., Lipovský J., Fribert P., Rychtera M., Melzoch K., Rapid flow cytometric method for viability determination of solventogenic clostridia, Folia Microbiol. 57, 307-311 (2012)
Branská B., Linhová L., Patáková P., Paulová L., Melzoch K.: Stanovení viability mikroorganismů pomocí fluorescenční analýzy. Chem. Listy 105, 586-593 (2011). ISSN 0009-2770
Paulová L., Hyka P., Branská B., Melzoch K., Kovar K.: Use of a mixture of glucose and methanol as substrates for the production of recombinant trypsinogen in continuous cultures with Pichia pastoris Mut+. J. Biotechnol. 157(1) 180-188 (2011), ISSN: 0168-1656
Application of flow cytometry to Saccharomyces cerevisiae population analysis By: Sekavova, B; Melzoch, K; Paulova, L; et al. CHIMIA Volume: 59 Issue: 10 Pages: 745-748 Published: 2005
Electrodialysis as a useful technique for lactic acid separation from a model solution and a fermentation broth By: Habova, V; Melzoch, K; Rychtera, M; et al. Conference: PERMEA 2003 Conference Location: Tatranske Matiliare, SLOVAKIA Date: SEP 07-11, 2003 DESALINATION Volume: 162 Issue: 1-3 Pages: 361-372 Article Number: PII S0011-9164(04)00070-0 Published: MAR 10 2004
Thermophilic bacteria colony growth and its consequences in the food industry By: Melzoch, K; Votruba, J; Sekavova, B; et al. CZECH JOURNAL OF FOOD SCIENCES Volume: 22 Issue: 1 Pages: 1-8 Published: FEB 2004
Kapitoly v knihách:
Chapter 8 - Microbial production of butanol from food industry waste, in Food Industry Wastes: Assessment and Recuperation of Commodities, Patakova P. , Branska B. , Lin Z. , Wu P. , Zhou Y. , Drahokoupil M. , Liu H. , Zhang J., Melzoch K. 2nd edition, Kosseva V., Webb C. (eds.), Elsevier, Academic Press, 2020, Pages 163-180, ISBN 9780128171219, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-817121-9.00008-5.
Comparison of Suspended and Surface-immobilized Clostridium pasteurianum
Cultures Performance during Continuous Butanol Production
Branska B., Patakova P., Melzoch K. In: BIOREFINING in the 21st Century, Editors: Olga Šolcová, Jiří Hanika, Pavel Topka, ISBN: 978-80-86186-02-3
Application of Flow Cytometry in Analysis of Fitness of Microbial Producers
Vasylkivska M., Branska B., Patakova P. In: BIOREFINING in the 21st Century, Editors: Olga Šolcová, Jiří Hanika, Pavel Topka, ISBN: 978-80-86186-02-3
Patakova P, Branska B, Patrovsky M. Monascus Secondary Metabolites. In: Merillon J-M, Ramawat GK, editors. Fungal Metabolites. Cham: Springer International Publishing; 2016. p. 1–31
Aplikované výstupy
Patenty:
Patáková P., Branská B., Paulová L., Stiborová H., Lovecká P. a další , Úplné kultivační médium pro mikrobiální produkci etanolu nebo butanolu, způsoby jeho výroby a způsoby výroby etanolu a butanolu, CZ Patent č.306795, VŠCHT Praha, Briklis s.r.o., EcoFuel Laboratories, s.r.o., datum udělení 30.5. 2017.
Lovecká P., Vrchotová B., Demnerová K., Stiborová H., Patáková P., Branská B., Kaštánek P., Jandejsek Z., Fulín T., Způsob produkce polyhydroxyalkanoátů z vedlejších živočišných produktů. CZ Patent č. 308902, datum udělení 7.7. 2021.
Užitné vzory:
Drahokoupil M., Branská B., Paulová L., Patáková P., Melzoch K., Kaštánek P., Kronusová O., Jandejsek Z. Zařízení pro odběr suspenzních anaerobních vzorků z bioreaktoru. PUV 2018-35299
Branská B., Patáková P., Stiborová H., Lovecká P., Demnerová K., Melzoch K., Jandejsek Z., Kaštánek P. Živná složka kultivačních médií pro mikroorganismy. PUV 2019-36153.
Branská B., Patáková P., Melzoch K., Jandejsek Z. Probiotický přípravek pro psy na bázi vedlejších živočišných produktů. Užitný vzor, PUV 2022-39725, UV 36 249, zapsán 9.8. 2022
Funkční vzorek, Gfunk:
Branská B., Hajlová J., Jírů J., Kolek J., Melzoch M., Patáková P., Patrovský M., Paulová L., Stránská M., kaštánek P., Svátek A. Úplné kultivační médium pro mikrobiální produkci etanolu nebo butanolu. 2016 Fukční vzorek: RIV/60461373:22330/16:43913484
Branská B., Drahokoupil M., Melzoch K., Patáková P.,, Hybridní bioreaktor pro kontinuální produkci mléčné kyseliny z odpadních surovin v kombinovaném submersním a imobilizovaném uspořádání. Funkční vzorek: RIV/60461373:22330/19:43918374
Branská B., Melzoch K., Patáková P., Jandejsek Z.. Probiotický přípravek pro psy vyrobený ze zbytků po enzymové hydrolýze vedlejších živočišných produktů, 2020, Funkční vzorek RIV/60461373:22330/20:43921121.
Branská B., Melzoch K., Patáková P., Jandejsek Z. Probiotického přípravku pro psy z hydrolyzátu VŽP ze zpracování drůbeže. Funkční vzorek, 2021. RIV/60461373:22330/21:43922815
Ověřené technologie:
Paulová L., Branská B., Melzoch K. - Zavedení technologie přítokované kultivace kvasinky Pichia pastoris pro produkci rekombinantího proteinu (2008). Ověřená technologie. RIV/60461373:22330/08:00021084
Branská B., Patáková P., Drahokoupil M., Melzoch K., Přímé zpracování obtížně fermentovatelných lignocelulózových hydrolyzátů na biobutanol přítokovanou kultivací. 2019, Ověřená technologie. RIV/60461373:22330/19:43918377Smlouva o využití výsledků výzkumu a vývoje č.107-2019.
Poloprovozy:
Branská B., Drahokoupil M., Patáková P., Vasylkivska M., Paulová L., Melzoch K., Jandejsek Z., Fulín T., Svátek A., Kaštánek P.: Hydrolýza a frakcionace lignocelulosových materiálů. Poloprovoz. 2017 RIV/60461373:22330/17:43913302
Drahokoupil M., Branská B., Vasylkivska M., Patáková P., Melzoch K., Jandejsek Z., Fulín T., Kaštánek P., Svátek A. Produkce kyseliny mléčné ze zemědělských a potravinářských odpadů, Poloprovoz., 2018. RIV/60461373:22330/19:43918379
Zájmy
Hory a bílé víno.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 17511 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/branska [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [74442] => stdClass Object ( [nazev] => Ing. Alžběta Dostálková, Ph.D. [seo_title] => Dostalkova [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Kontakty
místnost: |
A115, K04 |
telefon: |
+420 22044 4127 (A115) +420 22044 5004 (K04) |
e-mail: |
alzbeta.dostalkova@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
2010-2013 | Bakalářské studium, VŠCHT Praha, FPBT, Ústav biotechnologie (Bc.) |
2013-2015 | Magisterské studium, VŠCHT Praha, FPBT, Ústav biotechnologie (Ing.) |
2015-2022 | Doktorské studium, VŠCHT Praha, FPBT, Ústav biotechnologie (obor Mikrobiologie) |
2023-dosud | Odborná asistentka na VŠCHT Praha, Ústav biotechnologie |
Pedagogika
Konzultace diplomových a bakalářských prací, vedení oborových laboratoří.
Věda a výzkum
Studium skládání retrovirových částic, studium interakcí retrovirových domén s nukleovou kyselinou, práce s RNA (virová, prokaryotická, eukaryotická)
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 74442 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/74442 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [72003] => stdClass Object ( [nazev] => Ing. Jana Michailidu, Ph.D. [seo_title] => Ing. Jana Michailidu, Ph.D. [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Správkyně ústavního webu
Kontakty
místnost: |
I01 |
telefon: |
+420220444179 |
e-mail: |
michailj@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
2010-2015 | Bakalářské studium, VŠCHT Praha, FPBT, obor Biotechnologie léčiv (Bc.) |
2015-2017 | Magisterské studium, VŠCHT Praha, FPBT, obor Biotechnologie léčiv (Ing.) |
2017-2023 | Doktorské studium, VŠCHT Praha, FPBT, obor Biotechnologie |
2023-dosud | Odborný asistent na VŠCHT Praha, ÚB |
Pedagogika
Vedení bakalářských a diplomových prací, vedení oborových laboratoří a laboratorní práce studentů. Podíl na výuce předmětů: Aplikovaná biologie buňky.
Věda a výzkum
Vývoj a optimalizace biosyntézy nanočástic kovů pomocí rostlinných extraktů.
Zájmy
Snaha o šíření svobody, kooperace a míru.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 72003 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/michailidu [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [58986] => stdClass Object ( [nazev] => doc. Ing. Ivan Víden, CSc. [seo_title] => doc. Ing. Ivan Víden, CSc. [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Kontakty
místnost: |
A116 |
telefon: |
+420 220 44 4053 |
e-mail: |
Ivan.Viden@vscht.cz |
Věda a výzkum
Plynová chromatografie - GC-MS
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 58986 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/viden [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [41324] => stdClass Object ( [nazev] => Ing. Tomáš Kinčl [seo_title] => Ing. Tomáš Kinčl [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Kontakty
místnost: |
AS51 |
telefon: |
+420 220 44 5051 |
e-mail: |
kinclo@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
2006-2009 | Bakalářské studium, VŠCHT Praha, ÚKCHB (Bc.) |
2009-2011 | Magisterské studium, VŠCHT Praha, ÚKCHB (Ing.) |
2011-2016 | Technolog výroby a vedoucí výrobního útvaru, Plzeňský Prazdroj, a.s., pivovar Velké Popovice |
2016-2017 | Sládek; Pivovar Hubertus, a.s. |
2017-dosud | Odborný pracovník, VŠCHT Praha, ÚB |
Pedagogika
Vedení oborových laboratoří, konzultace diplomových prací.
Pracovní činnost
Organizace činností v pivovaru, kurzy výroby piva, propagace pivovaru.
[urlnadstranka] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 41324 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/kincl [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [39710] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Ing. Eva Vaňková, Ph.D. [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Kontakty
místnost: |
I01 |
telefon: |
+420 220 444 179 |
e-mail: |
kvasnice@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
2008-2011 |
Bakalářské studium, VŠCHT Praha – ÚKCHB (Bc.) |
2011-2013 |
Magisterské studium, VŠCHT Praha – ÚKCHB (Ing.) |
2011 |
Konzultace na Università di Bologna, Cesena, Itálie (1 týden) |
2012-2014 |
Junior Researcher, Ústav anorganické chemie Akademie Věd ČR, v.v.i., Řež |
2013-2017 |
Doktorské studium, VŠCHT Praha - ÚB (Ph.D.) |
2017-dosud |
Odborný asistent na VŠCHT Praha, ÚB |
Pedagogika
Konzultace diplomových a bakalářských prací, vedení oborových laboratoří.
Věda a výzkum
Vývoj metod pro kvantifikaci tvorby biofilmu (především použití automatického mikroskopu Cellavista se softwarem pro obrazovou analýzu), screeningové studie vlivu antibakteriálních a antifungálních látek na tvorbu biofilmu, konfokální mikroskopie.
[urlnadstranka] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 39710 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/vankova [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [38827] => stdClass Object ( [nazev] => Ing. Hana Kašpárková [seo_title] => Ing. Hana Kašpárková [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Samostatná referentka
Sekretariát Ústavu biotechnologie
Kontakty
místnost: |
A111 |
telefon: |
+420 220 44 4138 |
e-mail: |
kasparkh@vscht.cz |
Kontakty
místnost: |
A115 |
telefon: |
+420 220 44 |
e-mail: |
Ivana.Krizova@vscht.cz |
Kontakty
místnost: |
A109b |
telefon: |
+420 220 44 4427 |
e-mail: |
Lukas.Jelinek@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
2004-2007 | Bakalářské studium, VŠCHT Praha– ÚKCHB (Bc.) |
2007-2009 | Magisterské studium, VŠCHT Praha – ÚKCHB (Ing.) |
2009-2014 | Doktorské studium, VŠCHT Praha - ÚKCHB (Ph.D.) |
2014-dosud | Odborný pracovník, VŠCHT Praha - ÚB |
Pedagogika
Vedení oborových laboratoří, konzultace diplomových prací.
Věda a výzkum
Vývoj a aplikace chromatografických metod (HPLC - DAD), autentifikace chmelových odrůd, stabilizace piva
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 17911 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/jelinek [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [17519] => stdClass Object ( [nazev] => Rudolf Jung [seo_title] => Rudolf Jung [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Správce technologické haly, bezpečnostní technik
Kontakty
místnost: |
AS55 |
telefon: |
+420 220 44 4078 |
e-mail: |
Rudolf.Jung@vscht.cz |
Kontakty
místnost: |
A I01 |
telefon: |
+420 220 44 4179 |
e-mail: |
olga.matatkova@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
2001–2006 | magisterské studium, VŠCHT Praha - ÚKCHB |
2006–2013 | doktorské studium, VŠCHT Praha - ÚKCHB |
2009–2018 | odborný pracovník, VŠCHT Praha - ÚKCHB |
2018-dosud | docent v oboru Biotechnologie, VŠCHT Praha - ÚB |
Pedagogika
Vedení a konzultace bakalářských a diplomových prací, vedení oborových laboratoří a laboratorní práce studentů.
Výuka předmětů Biotechnologie I, Aplikovaná biologie, Biotechnologie v životním prostředí, Biotechnologické aplikace mikroorganismů (cvičení).
Věda a výzkum
Mikrobiální adheze; tvorba a inhibice biofilmů; biologicky aktivní sloučeniny jako modulátory mikrobiálních procesů; biosyntéza nanočástic, antimikrobiální a antibiofilmové vlastnosti nanočástic; střevní mikrobiom.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 17518 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/matatkova [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [17517] => stdClass Object ( [nazev] => prof. Dr. Ing. Michaela Rumlová [seo_title] => prof. Dr. Ing. Michaela Rumlová [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Kontakty
místnost: |
A114 |
telefon: |
+420 220 44 4177 |
e-mail: |
michaela.rumlova@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
1987-1992 | Magisterské studium, VŠCHT Praha, Ústav biochemie a mikrobiologie (Ing.) |
1992-1996 | Doktorské studium, VŠCHT Praha, Ústav biochemie a mikrobiologie (Ing.) |
1996-1997 | University of Alabama at Birmingham (UAB), USA |
1997-2015 | Ústav organické chemie a biochemie v.v.i., Akademie věd ČR |
2013-2018 | Odborný pracovník na VŠCHT, Praha, Ústav biotechnologie |
2018-2021 | Docent v oboru biotechnologie, VŠCHT Praha, ÚB |
2021-dosud | Profesor v oboru biotechnologie, VŠCHT Praha, ÚB |
Pedagogika
Výuka předmětů Biologie buňky a Molekulární biologie.
Věda a výzkum
Skládání retrovirových částic, studium domén kritických pro tvorbu nezralých a zralých retrovirových částic, strukturní analýzy jednotlivých proteinových domén M-PMV, studium interakcí mezi virovými a buněčnými proteiny.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 17517 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/rumlova [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [17515] => stdClass Object ( [nazev] => Ing. Lucie Kyselová (roz. Siříšťová) Ph.D. [seo_title] => Ing. Lucie Kyselová (roz. Siříšťová) Ph.D. [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>(mateřská dovolená)
Kontakty
místnost: |
A121 |
telefon: |
+420 220 44 4126 |
e-mail: |
Lucie.Kyselova@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
1997–2002 | Magisterské studium, VŠCHT Praha, ÚKCHB (Ing.) |
2002–2006 | Doktorské studium, VŠCHT Praha, ÚKCHB (Ph.D.) |
2006–2008 | Asistentka na VŠCHT Praha, ÚKCHB |
2008–dosud | Odborná asistentka na VŠCHT Praha, ÚKCHB |
Pedagogika
Vedení bakalářských a diplomových prací, vedení oborových laboratoří, laboratorní práce studentů, zajištění Technologických cvičení.
Podíl na výuce předmětů Technologie potravin I a Tradiční biotechnologie.
Věda a výzkum
Mikrobiologie – termofilní bakterie, membránové lipidy, pivovarství, rozbor lihovin.
Zájmy
Outdoor aktivity, tanec, jazyky.
[urlnadstranka] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 17515 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/kyselova [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [17513] => stdClass Object ( [nazev] => Doc. Ing. Irena Jarošová Ph.D. [seo_title] => Doc. Ing. Irena Jarošová Ph.D. [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Kontakty
místnost: |
A124 |
telefon: |
+420 220 44 4367 |
e-mail: |
Irena.Kolouchova@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
1994–1999 | Magisterské studium, VŠCHT Praha, ÚPKOO (Ing.) |
1999–2003 | Doktorské studium, VŠCHT Praha, ÚKCHB (Ph.D.) |
20.9.–20.12.2001 | Odborná stáž na Institute Meurice, Brusel, Belgie |
2004–2017 | Odborný asistent na VŠCHT Praha, ÚKCHB |
2017–dosud | Docent v oboru biotechnologie, VŠCHT Praha, ÚB |
Pedagogika
Vedení bakalářských a diplomových prací, vedení oborových laboratoří a laboratorní práce studentů.
Výuka předmětů Úvod do biologických technologií.
Věda a výzkum
Stilbeny, působení stilbenů na mikroorganismy, účinky stresu na mikroorganismy, biofilmy – způsoby ovlivnění tvorby nebo odstranění, mikrobiologie, SDS-PAGE elektroforéza, 2D-elektroforéza.
Zájmy
Kynologie, zahradní architektura, turistika.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 17513 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/kolouchova [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [17512] => stdClass Object ( [nazev] => Ing. Marcel Karabín, Ph.D. [seo_title] => Ing. Marcel Karabín, Ph.D. [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Kontakty
místnost: |
A109 |
telefon: |
+420 220 44 4036 |
e-mail: |
Marcel.Karabin@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
1993–1999 | Magisterské studium, VŠCHT Praha, ÚKCHB (Ing.) |
1999–2007 | Doktorské studium, VŠCHT Praha, ÚKCHB (Ph.D.) |
2002–2005 | Vědecký pracovník pro EURO projekt RHEOLYSE, VŠCHT Praha, ÚKCHB |
2000-2008 | Vědecký pracovník , VŠCHT Praha, ÚKCHB |
2008-dosud | Odborný asistent, VŠCHT Praha, ÚKCHB |
Pedagogika
Výuka předmětů Sladařství a Pivovarství
Vedení bakalářských a diplomových prací, vedení oborových laboratoří a laboratorní práce studentů.
Věda a výzkum
Chromatografické metody (HPLC, GC-MS), techniky izolace a přípravy vzorků v souvislosti se stanovením pivovarsky významných sloučenin sladu a chmele, autentifikace chmelových odrůd, základní metody pivovarské analytiky.
Vybrané publikace
Karabín M., Hudcová T., Jelínek L., Dostálek, P.: Biotransformations and biological activities of hop flavonoids, Biotechnology Advances 33(6), 1063-1090 (2015), ISSN: 0734-9750, IF 8.905. (on-line)
Pachnerová-Brabcová K., Štěpán V., Karamitros M., Karabín M., Dostálek P., Incerti S., Davídková M., Sihver L.: Contribution of indirect effects to clustered damage in DNA irratiated with protons, Radiat. Prot. Dosim. 166(1-4), 44-48 (2015), ISSN: 0144-8420, IF 0,913 (on-line)
Mascia I., Fadda C., Dostálek P., Karabín M., Zara G., Budroni M., Del Caro A.: Is it possible to create an innovative craft durum wheat beer with sourdough yeasts? A case study, J. Inst. Brew. 121(2), 283-286 (2015) IF: 1,240 (on-line)
Jelínek L., Karabín M., Kotlíková B., Hudcová T., Dostálek, P.: Application of a hop by-product in brewing: reduction in the level of haze-active prolamines and improved antioxidant properties of the beer, J.Inst. Brew. 120(2), 99-104 (2014). IF 0,837 (on-line)
Karabín M., Rýparová A., Jelínek L., Kunz T., Wietstock P., Methner F. J., Dostálek P.: Relationship of iso-a-acid content and endogenous antioxidative potential during storage of lager beer, J. Inst. Brew. 120(3), 212-219 (2014) IF 0,837 (on-line)
Hudcová T., Bryndová J., Fialová K., Fiala J., Karabín M., Jelínek L., Dostálek P.: Antiproliferative effects of prenylflavonoids from hops on human colon cancer cell lines, J. Inst. Brew. 120(3), 225-230 (2014) IF 0,837 (on-line)
Karabín M., Lučoková A., Fiala J., Jelínek L., Hudcová T., Wang D., Dostálek P.: An immunochemical method for the determination of Ochratoxine A in the wine and its applications. Kvasný průmysl, 60(9), 226-232 (2014) (on-line)
Kotlíková B., Gabriel P., Fiala J., Jelínek L., Karabín M., Sladký P., Dostálek P.: Practical experience with installation of beer stabilization in operation, Kvasný průmysl, 60(3), 46-51 (2014) (on-line)
Strejc J., Siříšťová L., Karabín M., Almeida e Silva J. B., Brányik T., Production of alcohol-free beer with elevated amounts of flavouring compounds using lager yeast mutants, J. Inst. Brew. 119, 149-155 (2013). ISSN: 0046-9750. IF 0,883. (on-line)
Karabín M., Jelínek L., Kinčl T., Hudcová T., Kotlíková B., Dostálek P.: New approach to the production of xanthohumol-enriched beers. J. Inst. Brew. 119(3), 98-102 (2013). IF 0,883 (on-line)
Kotlíková B., Jelínek L., Karabín M., Dostálek P.: Precursors and formation of colloidal haze in beer. Chem. Listy 107(5), 362-368 (2013) IF 0,430. (on-line)
Jelínek L., Karabín M., Kinčl T., Hudcová T., Kotlíková B., Dostálek P.: Xanthohumol: possibility of isolation and beer enrichment. Chem. Listy 107(3), 209-213 (2013) IF 0,430 (on-line)
Jelínek L., Dolečková M., Karabín M., Hudcová T., Kotlíková B., Dostálek P.: Influence of growing area, plant age and virus infection on the content of hop secondary metabolites. Czech J. Food Sci., 30(6), 541-547 (2012). ISSN 1212-1800, IF 0,522 (on-line)
Karabín M., Hudcová T., Jelínek L., Dostálek P.: Význam chmelových prenylflavonoidů pro lidské zdraví, Chem. Listy, 106(12), 1095-1103 (2012). ISSN 0009-2770, IF 0,529 (on-line)
Štěrba K., Dostálek P., Karabín M.: Moderní metody využívané při přípravě vzorků pro stanovení alkoholů, esterů a kyselin v pivu. Chem. Listy 105(8), 603-610 (2011). ISSN 0009-2770, IF 0,620 (on-line)
Jelínek L., Dolečková M., Hudcová T., Karabín M., Dostálek P.: Profilling of Czech Hop Varieties by Means of Analyses of alfa- a beta-Bitter Acids, Essential Oils and Polyphenols. Kvasný Prům. 57(7-8), 272-276 (2011). ISSN 0023-5830 (on-line)
Dostálek P., Hudcová T., Kinčl T., Jelínek L., Karabín M.: Xanthohumol - biologicky aktivní látka chmele - možnosti zvýšení jejího obsahu v pivu, str.195-207, in: Chmelařská ročenka 2011, 302 stran. ISBN 978-80-86576-42-8, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s., Praha (2011)
Jelínek L., Šneberger M., Karabín M., Dostálek P.: Comparison of Czech hop cultivars based on their contents of secondary metabolites. Czech J. Food Sci. 28(4), 309-316 (2010). ISSN 1212-1800, IF 0,602 (on-line)
Karabín M., Brányik T., Kruliš R., Dvořáková M., Dostálek P.: Application of Chemically Modified Bitter Compounds in Brewing. Chem. Listy 103(9), 721-728 (2009) ISSN 0009-2770, IF 0,593 (on-line)
[urlnadstranka] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 17512 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/karabin [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [17488] => stdClass Object ( [nazev] => prof. Ing. Tomáš Brányik, Ph.D. [seo_title] => prof. Ing. Tomáš Brányik, Ph.D. [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Kontakty
místnost: |
A121 |
telefon: |
+420 220 44 4126 |
e-mail: |
Vzdělání a zkušenosti
1989–1994 | Inženýrské studium, VŠCHT Praha, ÚKCHB (Ing.) |
1994–1999 | Doktorské studium, VŠCHT Praha, školící pracoviště ÚCHP AV ČR (Ph.D.) |
2000–2004 | Postdoktorální stáž, University of Minho, Braga, Portugalsko |
2004–2008 | Odborný asistent, VŠCHT Praha, ÚKCHB |
2008–2016 | Docent v oboru biotechnologie, VŠCHT Praha, ÚKCHB |
2016–dosud | Profesor v oboru biotechnologie, VŠCHT Praha, ÚB |
Pedagogika
Vedení bakalářských a diplomových prací; vedení a konzultace zahraničních studentů programu ERASMUS; školitel studentů v doktorském stupni studia; výuka předmětů Tradiční biotechnologie, Sladařství, Modelování bioprocesů, Procesy a operace v pivovarské výrobě, Trends in Biotechnologies, Traditional Czech Food Technologies.
Věda a výzkum
Povrchové interakce mikroorganismů (adheze, imobilizace, biofilmy, flokulace), biotechnologie jednobuněčných řas, kontinuální bioreaktory, tvorba a rozpad pivní pěny.
Zájmy
Jóga, squash, fotbal, fotografování
Publikační aktivita
Navštivte profil na ResearchGate.
[urlnadstranka] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 17488 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/branyik [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [17510] => stdClass Object ( [nazev] => prof. Dr. Ing. Petra Patáková [seo_title] => prof. Dr. Ing. Petra Patáková [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Vedoucí ústavu
Kontakty
místnost: |
A119, A111 |
telefon: |
+420 220 44 4124; +420 220 44 4035 |
e-mail: |
petra.patakova@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
2023-dosud | Vedoucí Ústavu biotechnologie |
2019-dosud | Profesor v oboru Biotechnologie, VŠCHT Praha, Úb |
2012-2019 | Docent v oboru Biotechnologie, VŠCHT Praha, ÚKCHB |
1995-2012 | Odborný asistent, VŠCHT Praha, ÚKCHB |
1990-1994 | Doktorské studium na pracovišti Mikrobiologický ústav AVČR, obhajoba práce VŠCHT Praha, ÚKCHB , (Dr.) |
Pedagogika
Výuka v předmětech Hygiena a bezpečnost v mikrobiologii – B (100%), Biotechnologie II- B (50%), Biotechnologie v potravinářském průmyslu - M(70%), Biotechnology in Food Industry – M (80%), Risks in Biotechnologies – M (80%) Food and Biochemical Technology- B (15%).
Vedení bakalářských, diplomových a doktorských prací, vedení oborových laboratoří a laboratorní práce studentů, vedení a konzultace zahraničních studentů programu ERASMUS.
Věda a výzkum
Clostridium butyricum jako probiotický mikroorganismus, rostlinné endofytní mikroorganismy, valorizace odpadů ze zemědělství a potravinářství, produkce a biologická aktivita sekundárních metabolitů houby Monascus, Clostridium beijerinckii fascinující anaerobní bakterie
Vybrané publikace
Patakova P., Branska B., Vasylkivska M., Jureckova K., Musilova J., Provaznik I., Sedlar K.: Transcriptomic studies of solventogenic clostridia, Clostridium acetobutylicum and Clostridium beijerinckii. Biotechnology Advances 58: 107889 (2022), IF 17.681, Q1
Sedlar K., Vasylkivska M., Musilova J., Branska B. Provaznik I., Patakova P. Phenotypic and genomic analysis of isopropanol and 1,3.propandiol producer Clostridium diolis DSM 15410, Genomics 2021, 113 (2), 1109-1119. (IF 6.205)
Patakova P, Branska, B, Sedlar K, Vasylkivska M, Jureckova K, Kolek J, Koscova P, Provaznik I. Acidogenesis, solventogenesis, metabolic stress response and life cycle changes in Clostridium beijerinckii NRRL B-598 at the transcriptomic level. Scientific Reports, 2019, 9(1). (IF 4.011)
Husakova M, Plechata M, Branska B, Patakova P. Effect of a Monascus sp. red yeast rice extract on germination of bacterial spores. Frontiers in Microbiology, 2021, 12(1254). (IF 6.064).
Patakova P, Kolek J, Sedlar K, Koscova P, Branska B, Kupkova K, Paulova L, Provaznik I. Comparative analysis of high butanol tolerance and production in clostridia. Biotechnology Advances, 2017, 36(3), 721-738. (IF 12.831)
Kolek J., Sedlar K., Provaznik I., Patakova P. Dam and Dcm methylations prevent gene transfer into Clostridium pasteurianum NRRL B-598: development of methods for electrotransformation, conjugation and sonoporation. Biotechnology for Biofuels (2016) 9:14.DOI 10.1186/s13068-016-0436-y, (open access)
Lipovsky J., Patakova P., Paulova L., Pokorny T., Rychtera M., Melzoch K. (2016) Butanol production by Clostridium pasteurianum NRRL B-598 in continuous culture compared to batch and fed-batch systems. Fuel Processing Technology. 144: 139-144. (on-line)
Kolek J., Patakova P., Melzoch K., Sigler K., Rezanka T. Changes in membrane plasmalogens of Clostridium pasteurianum during butanol fermentation as determined by lipidomic analysis. PlosOne (2015) e0122058. DOI:10.1371/journal.pone.0122058, (open access)
Paulova L., Patakova P., Branska B., Rychtera M., Melzoch K. (2015) Lignocellulosic ethanol: Technology design and its impact on proces efficiency. Biotechnology Advances 33, 1091-1107. (on-line)
Sedlar K., Kolek J., Skutkova H., Branska B., Provaznik I., Patakova P. (2015) Complete genome sequence of Clostridium pasteurianum NRRL B-598. Journal of Biotechnology 214: 113-114. (on-line)
Gallazzi A., Branska B., Marinelli F., Patakova P. (2015) Continuous production of n-butanol by Clostridium pasteurianum DSM 525 using suspended and surface-immobilized cells. Journal of Biotechnology 216: 29-35. (on-line)
Patakova P.(2013) Monascus secondary metabolites: production and biological activity. Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology 40, 169-181 (on-line)
Kontakty
místnost: |
A119 |
telefon: |
+420 220 44 4124 |
e-mail: |
Mojmir.Rychtera@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
1955-1960 | Inženýrské studium, VŠCHT Praha, Ústav kvasné technologie (Ing.) |
1960–1964 | pedagogický asistent na ÚKCHT |
1964-1968 | Interní aspirantura (doktorské studium), VŠCHT Praha, Ústav kvasné chemie a technologie (CSc.) |
1968–1980 | odborný asistent na ÚKCHT (později na ÚKCHB) |
1972 | Research fellow na University of Birmingham, Department of Chemical Engineering, UK, tamtéž i 3 měsíční stáž v roce 1993 |
1980 | habilitační řízení a jmenování docentem v oboru kvasná chemie a bioinženýrství |
1992 | v rámci projektu TEMPUS výuka na Technical University of Denmark, Lyngby 3 týdny) |
1992 | jmenován profesorem pro obor kvasná chemie a bioinženýrství |
1997 a 2005 | 1 měsíc „visiting professor“ na Tianjin University of Light Industry, Čína |
1995–2008 | externí vyučující na VUT Brno, Fakulta chemická |
Pedagogika
Vedení bakalářských a diplomových prací, školitel doktorských dizertačních prací.
Výuka předmětů Biotechnologie v potravinářském průmyslu (magisterské studium), Potravinářské technologie biotechnologie (bakalářské studium), Down-stream processing v biotechnologiích (doktorské studium), Kvasná technologie (doktorské studium), Biotechnologická produkce látek, materiálů a energie (doktorské studium).
Věda a výzkum
Operace fermentačního průmyslu, kultivační techniky, optimalizace a řízení bioprocesů. Fermentační výroba ethanolu, acetonu a butanolu. Biosyntéza mléčné a itakonové kyseliny a jejich izolace a purifikace. Optimalizace lihovarské technologie s ohledem na využití výpalků. Aplikace termofilních mikroorganismů při biodegradaci některých odpadů. Imobilizace mikrobních buněk a jejich aplikace v bioreaktorech. Výroba mikrobní biomasy (především na odpadních substrátech, např. sulfitové výluhy). Optimalizace biosyntézy ergosterolu (provitaminu D2) kvasinkovou buňkou.
Zájmy
Vysokohorská turistika, cyklistika, lyžování, cestování.
[urlnadstranka] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 17509 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/rychtera [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [17508] => stdClass Object ( [nazev] => prof. Ing. Karel Melzoch, CSc. [seo_title] => prof. Ing. Karel Melzoch, CSc. [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Kontakty
místnost: |
A121 |
telefon: |
+420 220 44 4126 |
e-mail: |
karel.melzoch@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
1977-1982 | inženýrské studium, obor kvasná chemie a technologie, VŠCHT Praha |
1982–1984 | vědecká aspirantura, Ústav biochemie a mikrobiologie, VŠCHT Praha |
1984–1989 | odborný pracovník Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství, VŠCHT Praha |
1986 | studijní pobyt na MCHTI, Moskva, SSSR (2 měsíce) |
1989 | CSc., obor kvasná chemie a technologie, ÚKCHB, VŠCHT Praha |
1989-1997 | odborný asistent ÚKCHB, VŠCHT Praha |
1990 a 1993 | studijní pobyt na University of Amsterdam, Nizozemí (2-krát 6 měsíců) |
1996 | pracovní pobyt na INETI, Lisabon, Portugalsko (3 měsíce) |
1997 | docent, habilitace v oboru Biotechnologie na FPBT VŠCHT Praha |
1997-2006 | proděkan pro vědu a výzkum, FPBT, VŠCHT Praha |
2002-2011 | vedoucí Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství, VŠCHT Praha |
2006-2011 | děkan FPBT, VŠCHT Praha |
2007 | profesor, jmenování v oboru Biotechnologie na VŠCHT Praha |
2012-2019 | rektor VŠCHT Praha |
2019-dosud | proděkan pro pedagogiku FPBT VŠCHT Praha |
Pedagogika
Přednášky z předmětů Separační techniky v biotechnologiích (M), Biotechnologie v potravinářském průmyslu (M) (dříve Lihovarství a výroba lihovin, Modelování a optimalizace bioprocesů), participace na přednáškách několika dalších předmětů ústavu a fakulty. předměty v doktorském studiu – Biotechnologie (D) a Separační techniky (D).
Vedení bakalářských, diplomových a doktorských disertačních prací.
Věda a výzkum
Biotechnologie, aplikovaná mikrobiologie, bioinženýrství, separační procesy, down-stream processing, řízení a modelování bioprocesů; fermentační technologie – výroba ethanolu, alkoholických nápojů, butanolu, organických kyselin, antibiotik, mikrobiální biomasy, ergosterolu, vinařství, využití a likvidace odpadů, atd.
Řešení tuzemských a zahraničních grantů orientovaných na problematiku biotechnologií (projekty 4. a 5.RP EU, EUREKA, KONTAKT, GA ČR, NAZV, MPO, FRVŠ, …).
Studijní pobyty
1990 6 měsíců na the Department of Microbiology, University of Amsterdam, The Netherlands (Bilateral Agreement of Governments)
1993 6 měsíců na the Department of Microbiology, University of Amsterdam, The Netherlands (Tempus mobility)
1996 3 měsíce na INETI Lisbon, Portugal (Copernicus)
Zájmy
Psi, potápění, lyžování, cyklistika, tai-chi, joga.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 17508 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/melzoch [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [17507] => stdClass Object ( [nazev] => prof. Ing. Jan Páca, DrSc. [seo_title] => prof. Ing. Jan Páca, DrSc. [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Kontakty
místnost: |
A113 |
telefon: |
+420 220 44 3785 |
e-mail: |
jan.paca@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
1963-1968 | FS, ČVUT Praha obor chemické a potravinářské stroje |
1969 | návrhový konstruktér Wiener Bruckenbau, Austria |
1969 | Výzkumný ústav tukového průmyslu Praha |
1970-1973 | CSc. v oboru Kvasná chemie a technologie |
1973-1990 | odborný asistent ÚKCHB, VŠCHT Praha |
1990 | habilitační řízení v oboru Bioinženýrství, doc. |
1993 | DrSc. v oboru Kvasná chemie a technologie |
1995 | jmenovací řízení profesorem pro obor bioinženýrství, prof. |
Pedagogika
Vedení bakalářských a diplomových prací, vedení studentů doktorského studia.
Výuka předmětů Bioinženýrství II, Bioengineering.
Věda a výzkum
Biotechnologie v ochraně životního prostředí – čištění odpadních plynů a vody, návrhy bioreaktorů, bioinženýrství.
[urlnadstranka] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 17507 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/paca [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [17506] => stdClass Object ( [nazev] => prof. RNDr. Vladimír Jirků, DrSc. [seo_title] => prof. RNDr. Vladimír Jirků, DrSc. [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Kontakty
místnost: |
K02 (Budova A) |
telefon: |
+420 220 44 4108 |
e-mail: |
vladimir.jirku@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
1962–1967 | Přírodovědecká fakulta University Karlovy v Praze (specializace mikrobiologie, genetika, biofyzika) |
1968–1971 | Řádná vědecká aspirantura Universita Karlova, Praha (obor: mikrobiologie, genetika); doktorát přírodních věd získán v řádném rigorosním řízení na Přírodovědecké fakultě UK |
1972-dosud | Ústav kvasné chemie a bioinženýrství, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze |
1990 | udělen titul docent oboru mikrobiologie |
1993 | udělen titul Doktor technických věd |
2001 | jmenován profesorem oboru mikrobiologie |
Pedagogika
Výuka předmětů: Biologie buňky, Molekulární biologie, Aplikovaná biologie buňky; Aplikovaná biologie (DSP), Molecular Biology (zahraniční studenti / ERASMUS). Vedení bakalářských a diplomových prací, vedení prací DSP.
Věda a výzkum
Dílčí problematika aplikované mikrobiologie; aktuálně v rámci řešení těchto grantů:
(1) Genetické a fyziologické manipulace s bakteriálními degradéry aromatických polutantů a jejich využití (AROMAGEN, NPVII-2B, MŠMT).
(2) Vývoj a zavedení nástrojů aditivně modulujících proces bioremediace půdy a vody (FR-TI1/456, MPO).
(3) Vývoj sanačního modulu pro variabilní aplikace remediační technologie (FR-TI3/564, MPO).
(4) Aplikace magnetického pole v biologické dekontaminaci odpadních vod (EUREKA, LF, MAGNET, LF 11016, MŠMT).
Kontakty
místnost: |
A109 |
telefon: |
+420 220 44 4037 |
e-mail: |
Pavel.Dostalek@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
1981-1985 | Inženýrské studium (Ing.), VŠCHT Praha, Ústav kvasné chemie a bioinženýrství (ÚKCHB) |
1986-1991 | Vědecká příprava, VŠCHT ÚKCHB Praha, (CSc.) |
1993 | Pedagogická stáž na Dublin City University, Dublin, Ireland |
1996 | Kurz Food Technology, Hebrew University, Faculty of Agriculture, Rehovot, Israel |
1988–2007 | Odborný asistent |
2004 | Člen redakční rady časopisu Kvasný průmysl |
2007 | Habilitace – Biotechnologie (Fakulta potravinářské a biochemické technologie – FPBT VŠCHT Praha) (Doc.) |
2007 | Docent na VŠCHT Praha, ÚKCHB |
2012 | Profesor v oboru Biotechnologie, VŠCHT Praha, ÚB |
2013 | Hostující profesor na Department of Agraria, Sassari University, Sardinia, Italy |
Pedagogika
Vedení doktorských, bakalářských, diplomových prací a studentských projektů, vedení a konzultace zahraničních studentů.
Výuka předmětů Sladařství a Pivovarství.
Věda a výzkum
Pivovarská technologie.
Analýza pivovarských surovin(hlavně chmel) a piva, koloidní a senzorická stabilita piva, využití odpadních pivovarských materiálů (mláto, kvasnice), vývoj nových produktů (piva, sorbenty, obaly), vývoj nových analytických metod.
Publikace ⇒
[urlnadstranka] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 17505 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/dostalek [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [17504] => stdClass Object ( [nazev] => prof. Ing. Alena Čejková, CSc. [seo_title] => prof. Ing. Alena Čejková, CSc. [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Kontakty
místnost: |
A122a |
telefon: |
+420 220 44 4176 |
e-mail: |
Alena.Cejkova@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
1969-1974 | Inženýrské studium, obor Kvasná chemie a technologie, VŠCHT Praha |
1974–1975 | Studijní pobyt na Katedře kvasné chemie a technologie, VŠCHT Praha |
1975–1980 | Vědecký aspirant Ústavu kvasné chemie a technologie, VŠCHT Praha |
1981–1991 | Samostatný vědecký pracovník Oddělení technické mikrobiologie, Mikrobiologický ústav ČSAV Praha |
1991–2002 | Odborný asistent Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství, VŠCHT Praha |
2002–2008 | Docent pro obor Biotechnologie, Ústav kvasné chemie a bioinženýrství, VŠCHT Praha |
2008–dosud | Profesor pro obor Biotechnologie, Ústav biotechnologie, VŠCHT Praha |
Pedagogika
Zavedení a výuka předmětů bakalářského, magisterského a doktorského studijního programu zaměřených na buněčnou fyziologii a možnosti využití mikroorganismů v biotechnologickém procesu. Vedení bakalářských a diplomových a doktorských prací, vedení oborových laboratoří studentů, vedení a konzultace zahraničních studentů programu ERASMUS.
Výuka předmětů Fyziologie jednobuněčných organismů a Biotechnologické aplikace mikroorganismů.
Věda a výzkum
Studium buněčné fyziologie v souvislosti s ovlivněním biosyntetických, biodegradačních a biotransformačních schopností mikroorganismů. Příprava vhodného fenotypu mikroorganismů pro dekontaminační technologie. Vliv přírodních látek, nanočástic kovů a dalších faktorů na tvorbu a stabilitu biofilmu a na mikroorganismy rostoucí v planktonní formě. Studium mezibuněčných interakcí a jejich vliv na fenotypový projev plantonních i adherovaných buněk.
Vybrané publikace (od roku 2010)
Jirků V., Čejková A., Schreiberová O., Ježdík R., Masák J.: Multicomponent biosurfactants — A “ Green Toolbox” extension, Biotechnology Advances 33(6), 1272–1276 (2015) ISSN: 0734-9750, IF 8.905. (on-line)
Hošková M., Ježdík R., Schreiberová O., Chudoba J., Šír M., Čejková M., Masák J., Jirků V., Řezanka T.: Structural and physiochemical characterization of rhamnolipids produced by Acinetobacter calcoaceticus, Enterobacter asburiae and Pseudomonas aeruginosa in single strain and mixed cultures. Journal of Biotechnology 193(10), 45-51 (2015) ISSN: 0168-1656, IF = 2,884. (on-line)
Pádrová K., Lukavský J., Nedbalová L., Čejková A., Cajthaml T., Sigler K., Vítová M., Řezanka T.: Trace concentration of iron nanoparticles cause overproduction of biomass and lipids during cultivation of cyanobacteria and microalgae. J. Appl. Phycol. 27 (4), s. 1443 – 1451 (2015), ISSN 0921-8971, IF 2,935 (on-line)
Masák J., Čejková A., Schreiberová O., Řezanka T.: Pseudomonas biofilms: possibilities of their control, FEMS Microbiology Ecology 89 (2014) 1-14, IF 3,875 (on-line)
Řezanka T., Kolouchová I., Čejková A., Cajthaml T., Sigler K.: Identification of regioisomers and enantiomers of triacylglycerols in different yeasts using reversed- and chiral-phase LC–MS. Journal of Separation Science, 36, 3310-3320 (2013) IF 2.591 (on-line)
Schreiberová O., Hedbávná P., Čejková A., Jirků V. a Masák J.: Effect of surfactants on the biofilm of Rhodococcus erythropolis, a potent degrader of aromatic pollutants. New Biotechnology, 30(1), 62-68 (2012). IF 2,756 (on-line)
Jirků, V., Lovecká, P., Čejková, A., Macková, M., Demnerová, K., Masák, J. Remediativní funkce mikroorganismů a rostlin. Chemické Listy 106 (10), 931-935, (2012) IF 0,453 (on-line)
Rezanka T., Kolouchova I., Cejkova A., Sigler K.: Biosynthesis and metabolic pathways of pivalic acid. Applied Microbiology and biotechnology. 95 (6), 1371-1376 (2012). IF 3,425 (on-line)
Řezanka T., Schreiberova O., Čejková A., Siegler K.: The genus Dracunculus - a source of triacylglycerols containing odd-numbered omega-phenyl fatty acids. Phytochemistry 72(14-15), 1914-1925 (2011), ISSN 0031-9422, IF 3,335 (on-line)
Schreiberova O., Krulikovska, T., Sigler K., Cejkova A., Rezanka T.: RP-HPLC/MS-APCI Analysis of Branched Chain TAG Prepared by Precursor-Directed Biosynthesis with Rhodococcus erythropolis. Lipids 45(8), 743–756, (2010). ISSN 0024-4201, IF 2,517 (on-line)
[urlnadstranka] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 17504 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/cejkova [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [17503] => stdClass Object ( [nazev] => Jan Novák [seo_title] => Jan Novák [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Technik a zástupce hospodáře
Kontakty
místnost: |
A116 |
telefon: |
+420 220 44 4053 |
e-mail: |
Honza.Novak@vscht.cz |
Hospodářka a knihovnice
Kontakty
místnost: |
A122a |
telefon: |
+420 220 44 4146 |
e-mail: |
Ivana.Duskova@vscht.cz |
Kontakty
místnost: |
A111 |
telefon: |
+420 220 44 4035 |
e-mail: |
jan.masak@vscht.cz |
Vzdělání a zkušenosti
1977–1982 | inženýrské studium, VŠCHT Praha, Ústav kvasné chemie a bioinženýrství (ÚKCHB) |
1984–2003 | odborný asistent, VŠCHT Praha, ÚKCHB |
1989 | udělení vědeckého titulu CSc., VŠCHT Praha |
2003–2009 | docent v oboru Biotechnologie, VŠCHT Praha, ÚKCHB |
2009 | profesor v oboru Biotechnologie, VŠCHT Praha, ÚKCHB |
2010–2012 | proděkan pro zahraniční styky a styk s praxí, FPBT |
2012–dosud | proděkan pro pedagogiku, FPBT |
2012–dosud | vedoucí Ústavu biotechnologie |
Pedagogika
Biotechnologie (bakalářský kurz), Biochemie sekundárních metabolitů, Biotechnologie ve farmaceutické výrobě, Biotechnologie v životním prostředí (magisterské kurzy). Vedení bakalářských, diplomových a doktorských prací.
Věda a výzkum
Fyziologie mikroorganismů, signalizace a mezibuněčná komunikace, biofilm, biotechnologie.
Vybrané publikace (od roku 2010)
Rezanka, T., Matoulkova, D., Kolouchova, I., Masak, J., Viden, I., Sigler, K. 2015. Extraction of brewer's yeasts using different methods of cell disruption for practical biodiesel production. Folia Microbiologica, 60(3), 225-234.
Kolouchova, I., Sigler, K., Schreiberova, O., Masak, J., Rezanka, T. 2015. New yeast-based approaches in production of palmitoleic acid. Bioresource Technology, 192, 726-734.
Jirků, V., Čejková, A., Schreiberová, O., Ježdík, R., Masák, J. 2015. Multicomponent biosurfactants - A "Green Toolbox" extension. Biotechnology Advances.
Hoskova, M., Jezdik, R., Schreiberova, O., Chudoba, J., Sir, M., Cejkova, A., Masak, J., Jirku, V., Rezanka, T. 2015. Structural and physiochemical characterization of rhamnolipids produced by Acinetobacter calcoaceticus, Enterobacter asburiae and Pseudomonas aeruginosa in single strain and mixed cultures. Journal of Biotechnology, 193, 45-51.
Masak, J., Cejkova, A., Schreiberova, O., Rezanka, T. 2014. Pseudomonas biofilms: possibilities of their control. Fems Microbiology Ecology, 89(1), 1-14.
Řezanka, T., Matoulková, D., Kolouchová, I., Masák, J., Viden, I., Sigler, K. 2014. Extraction of brewer’s yeasts using different methods of cell disruption for practical biodiesel production. Folia Microbiologica.
Cejkova, A., Schreiberova, O., Jezdik, R., Chudoba, J., Jirku, V., Rezanka, T., Masak, J. 2014. Acinetobacter calcoaceticus, Enterobacter asburiae and Pseudomonas aeruginosa as producers of rhamnolipids. Journal of Biotechnology, 185, S119-S120.
Dvorak, L., Lederer, T., Jirku, V., Masak, J., Novak, L. 2014. Removal of aniline, cyanides and diphenylguanidine from industrial wastewater using a full-scale moving bed biofilm reactor. Process Biochemistry, 49(1), 102-109.
Rezanka, T., Matoulkova, D., Kolouchova, I., Masak, J., Sigler, K. 2013. Brewer's Yeast as a New Source of Palmitoleic Acid-Analysis of Triacylglycerols by LC-MS. Journal of the American Oil Chemists Society, 90(9), 1327-1342.
Schreiberova, O., Pospisilova, D., Padrova, K., Masak, J. 2013. Development of biocatalyzator for phenolic substances. Proceedings of the 1st International Conference on Chemical Technology, 360-363.
Hoelzl, E., Hahn, L., Pollai, M., Masak, J. 2013. The Effect of Feedback on Process and Outcome of Loan Negotiations: Consequences on Risk Aversion and the Willingness to Compromise. Group Decision and Negotiation, 22(3), 541-559.
Hoskova, M., Schreiberova, O., Jezdik, R., Chudoba, J., Masak, J., Sigler, K., Rezanka, T. 2013. Characterization of rhamnolipids produced by non-pathogenic Acinetobacter and Enterobacter bacteria. Bioresource Technology, 130, 510-516.
Jezdik, R., Padrova, K., Masak, J. 2013. Production of biosurfactants for remediation processes. Proceedings of the 1st International Conference on Chemical Technology, 339-344.
Jirku, V., Lovecka, P., Cejkova, A., Mackova, M., Demnerova, K., Masak, J. 2012. Remediative Function of Microorganisms and Plants. Chemicke Listy, 106(10), 931-935.
Kolouchova, I., Schreiberova, O., Masak, J., Sigler, K., Rezanka, T. 2012. Structural analysis of mycolic acids from phenol-degrading strain of Rhodococcus erythropolis by liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Folia Microbiologica, 57(6), 473-483.
Schreiberova, O., Hedbavna, P., Cejkova, A., Jirku, V., Masak, J. 2012. Effect of surfactants on the biofilm of Rhodococcus erythropolis, a potent degrader of aromatic pollutants. New Biotechnology, 30(1), 62-68.
Rezanka, T., Siristova, L., Schreiberova, O., Rezanka, M., Masak, J., Melzoch, K., Sigler, K. 2011. Pivalic acid acts as a starter unit in a fatty acid and antibiotic biosynthetic pathway in Alicyclobacillus, Rhodococcus and Streptomyces. Environmental Microbiology, 13(6), 1577-1589.
Rezanka, T., Schreiberova, O., Krulikovska, T., Masak, J., Sigler, K. 2010. RP-HPLC/MS-APCI analysis of odd-chain TAGs from Rhodococcus erythropolis including some regioisomers. Chemistry and Physics of Lipids, 163(4-5), 373-380.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 17500 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/masak [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15362] => stdClass Object ( [nazev] => doc. Ing. Martin Halecký, Ph.D. [seo_title] => doc. Ing. Martin Halecký, Ph.D. [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Tajemník ústavu
Kontakty
místnost: |
A113 |
telefon: |
+420 220 44 4128 |
e-mail: |
Vzdělání a zkušenosti
1995–2000 | Magisterské studium na ÚPKOO VŠCHT Praha, Ing. |
2000–2004 |
Doktorské studium na ÚKCHB VŠCHT Praha, Ph.D. |
09.–11.2004 |
Odborná stáž na University of Teesside, UK |
2005–2015 |
Odborný asistent na VŠCHT Praha, ÚB (dříve ÚKCHB) |
2015–dosud |
Docent v oboru biotechnologie, VŠCHT Praha, ÚB |
Pedagogika
Vedení bakalářských a diplomových prací, vedení oborových laboratoří a laboratorní prace studentů, vedení a konzultace zahraničních studentů programu ERASMUS.
Výuka předmětů Základy bioinženýrství, Kultivační techniky a modelování bioprocesů, Laboratoře biologie,Trends in Biotechnologies, Bioecology Fundaments.
Věda a výzkum
Bioinženýrství, bioreaktory, ochrana životního prostředí - čištění odpadních plynů a vody, mikrobiologie, modelování bioprocesů, chemie a ochrana atmosféry.
Zájmy
Outdoor aktivity, fotografování, přírodní vědy, vzdělávání se, nové technologie.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 15362 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav/zamestnanci/halecky [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )