idvazba: 6768
šablona: stranka_novinky
čas: 15.1.2021 14:44:53
verze: 4752
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW



Vzhledem k aktuální situaci a v souvislosti se zákonnými opatřeními souvisejícími s COVID-19 je sekretariát v omezeném režimu provozu.
Vždy pokud to řešená záležitost umožní, vyřizujte agendu elektronicky prostřednictvím školních e-mailů. V případě nezbytnosti osobního jednání je doporučené se předem telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu na návštěvě domluvit.
Děkujeme za pochopení.
Absolvent našeho ústavu, světově uznávaný virolog Ing. Tomáš Cihlář, CSc., který nyní působí v americké farmaceutické společnosti Gilead Sciences, získal dvě mimořádná ocenění:
- Prezident republiky Miloš Zeman u příležitosti státního svátku 28. října 2020 ocenil Ing. Tomáše Cihláře, CSc. za vynikající zásluhy ve prospěch České republiky Medailí Za zásluhy.
- Ing. Tomáš Cihlář, CSc. rovněž obdržel Mimořádnou Cenu Neuron za významný vědecký objev a za jeho podíl na vývoji virostatik a za celkové zásluhy o českou i světovou vědu.
Srdečně blahopřejeme!

Přejeme všem studentům, spolupracovníkům a partnerům příjemné prožití vánočních svátků a načerpání nových sil do roku 2021

Srdečně Vás zveme na Studentskou vědeckou konferenci, která se bude na našem ústavu konat ve čtvrtek 19.11.2020.
Přihlásit se na SVK lze od 6.10. do 20.10.2020 a to elektronicky na https://www.vscht.cz/veda-a-vyzkum/svk, kde jsou k nalezení také podrobné informace o konferenci. Vkládání anotací bude v období do 8.11.2020.

Nabídka stáží španělského technologického centra LEARTIKER.
Technologické centrum LEARTIKER zaměřené na technologie a podnikání v oboru polymerů nabízí možnost stáží v rámci svého studijního programu TEP (Technology Entrepreneurship Program). Program je vhodný pro absolventy technických škol se zaměřením na materiály, chemii a biomedicínu a představuje dobrou příležitost pro ty, kteří se chtějí stát odborníky v dané oblasti.
Studijní program TEP zahrnuje teoretickou i praktickou výuku, která je spojená se stážemi ve firmách. Kandidát(ka) bude studovat program Master-TEP Technologického centra LEARTIKER, na kterém se podílejí i další společnosti, např. MAIER CZ, která má výrobní závod v ČR v Prostějově.
Program TEP trvá od října 2020 do června 2021. Harmonogram je následující:
- Kandidát(ka) nastoupí do Technologického centra LEARTIKER, Markina-Xemein, Bizkaia, Španělsko v prvním týdnu v říjnu 2020.
- Od října do prosince probíhá dopolední výuka od 8,30 do 14,30 semi-prezenční formou. Hodiny jsou teoreticko-praktické, zaměřené na technologii polymerů a podnikatelský sektor.
- Od ledna do června bude následovat stáž v podniku placená částkou kolem 400-500 EUR.
Účastník si hradí cestu sám, ostatní náklady (např. ubytování, zápis, strava) jsou hrazeny.
Více informací na stránkách centra Leartiker a v pdf souboru.
V případě zájmu se prosím obraťte na adresu mpalisinova@basquetrade.eus

Sekretariát Ústavu biotechnologie bude od 1.10. do 9.10. z důvodu nemoci uzavřen.
Agenda je vyřizována elektronicky prostřednictvím školních e-mailů.
Děkujeme za pochopení.

Vzhledem k nejistotě ohledně délky pandemie COVID 19 a nemožnosti cestovat bylo rozhodnuto o posunutí termínu konání sympozia BioTech 2020 o rok na 16. - 19. června 2021.
Podrobnosti na webových stránkách konference.

Provoz sekretariátu Ústavu biotechnologie bude po dobu zákonných opatření souvisejících s COVID-19 následující:
- Sekretariát funguje omezeně. V případě nezbytnosti a po předchozí dohodě si lze domluvit osobní jednání. (Ing. Hana Kašpárková)
- Agenda je vyřizována elektronicky prostřednictvím školních e-mailů.
- V případě nutnosti je možné kontaktovat vedoucího Ústavu na telefonu +420606201570.
Děkujeme za pochopení.

Vzhledem k současné situaci bylo rozhodnuto o zrušení letošního Semináře pro provozovatele pěstitelských pálenic a ovocných lihovarů pořádaného Ústavem biotechnologie VŠCHT Praha.
Děkujeme za pochopení a těšíme se na příští plánovaný, tedy na jaro 2021.

Náš kolega Ing. Tomáš Kinčl poskytl rozhovor pro časopis Svět průmyslu nejen o benefitech automatizace moderní nové varny Univerzitního pivovaru ale i o trendech v pivovarství, naší značce piva a vzdělávání budoucích sládků:
Automatizace pivovaru pomáhá eliminovat výkyvy kvality.


Vzhledem k současné situaci bylo rozhodnuto o zrušení konání konference KVASNÁ CHEMIE A BIOINŽENÝRSTVÍ 2020 pořádané Ústavem biotechnologie VŠCHT Praha.
Děkujeme za pochopení a těšíme se na příští ročník.

27.2.2020 ZENTIVA
sraz: 11:30-11:45 před budovou Zentivy
Do provozu je třeba mít s sebou ČISTÝ plášť a boty bez podpatku.
5.3.2020 Bohemia Sekt, Plzeňský Prazdroj a Lihovar Blatná
sraz: 6:50, odjezd autobusem 7:00 od VŠCHT Praha
Prosíme o dodržení uvedených časů srazů.
Pro bližší informace kontaktujte doc. Ing. Irenu Kolouchovou, Ph.D.

Přijďte si prohlédnout naše moderně vybavené laboratoře a Univerzitní pivovar a informovat se na možnosti studia na našem ústavu.
Podrobnosti o Dnech otevřených dveří na VŠCHT Praha jsou k dispozici zde.

Studentská vědecká konference proběhne na VŠCHT a na našem ústavu dne 21.11.2019.
Závaznou přihlášku je třeba podat do 21.10. a anotaci nahrát do 8.11.
Další informace najdete na letáku konference, stránkách konference.
K dispozici je finální sborník konference.
Ve všech sekcích budou oceněni nejlepší tři přednášející a kromě toho budou uděleny ceny sponzorů tj. firem Plzeňský Prazdroj, LONZA BIOTEC, VWR part of avantor, Merck, DYNEX, HPST a EPS biotechnology.
Sponzoři
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |

Studenti pivovarnictví spolu se sládky Plzeňského Prazdroje uvařili speciální pivo k oslavám Mezinárodního dne studenstva a k výročí 30 let od Sametové revoluce. Sametový ležák symbolicky pracuje s datem 17. 11. 1989 a lidé si jím budou moci připít během listopadu v hospodách, které nabízejí Volbu sládků.
„Chtěli jsme připomenout důležitou roli studentů, jejichž listopadová demonstrace před třiceti lety definitivně nastartovala demokratické změny. Proto jsme se rozhodli uvařit pivo s těmi, kteří studují dnes. Oslovili jsme studenty oboru biotechnologie z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze i ty ze Střední průmyslové školy potravinářských technologií v Podskalské ulici, zda by s námi chtěli uvařit pivo k uctění Sametové revoluce,“ říká Daniel Urban, sládek Plzeňského Prazdroje, který byl v roce 1989 sám studentem oboru kvasná technologie a výroba piva na střední škole Podskalská v Praze.
Receptura ležáku symbolicky odkazuje přímo k 17. listopadu 1989. „Sametový ležák je jedenáctka, jeho barva má 17 jednotek ECB a je to tedy světlé, pěkně syté pivo. Na stupnici hořkosti má 30 jednotek, přesně tolik, kolik let uplynulo od Sametové revoluce. Jde o střední hořkost, která se krásně hodí k symbolické stupňovitosti i barvě. A aby symbolika byla úplná, uvařili jsme celkem 1989 hektolitrů tohoto piva,“ říká Daniel Urban. K výrobě ležáku sládci a studenti použili dva české chmele – Rubín a Harmonie, které mu dávají mírnou bylino-chmelovou vůni.
Pivo se vařilo hned na třech místech – v Plzeňském Prazdroji a také ve zkušebních varnách obou škol. Z každé školy se vaření zúčastnili čtyři studenti. „Tohle byla ideální forma přípravy pro profesi budoucího sládka, měli jsme možnost vidět reálný provoz ve velkém pivovaru. Já ho zároveň mohl porovnávat s vlastními zkušenostmi z domova, kde si vařím pivo, především speciály jako IPA nebo Summer Ale,“ komentuje vaření František Szilvási, student navazujícího magisterského studia, obor biotechnologie a bioinženýrství na VŠCHT Praha, který se společného vaření účastnil.
„Touto netradiční spoluprací jsme zároveň chtěli ukázat, že i v dnešní době je o tradiční české řemeslo sládka zájem, a to nejen mezi vysokoškoláky, ale i středoškoláky,“ říká Oldřich Koza, pedagog na Střední průmyslové škole potravinářských technologií Podskalská.
Studenti pivo nejen vařili, ale k Sametovému ležáku vytvořili také grafiku plakátu. Ta vzešla ze soutěže studentů českých grafických škol. Z přihlášených návrhů vybrala odborná porota čtyři, o kterých pak rozhodlo hlasování veřejnosti. Největší počet hlasů získala Radka Gregušová, čerstvá absolventka Střední školy umění a designu a vyšší odborné školy v Brně, za svou grafiku, která pracuje nejen s číselnou symbolikou roku 1989, ale také se studentským listopadovým protestem.
Speciální pivo uvařené ke dni studentstva a třicátému výročí sametu mohou lidé ochutnat v listopadu ve zhruba 1 500 hospodách a restauracích po celé České republice, ve kterých je v nabídce Volba sládků. Bližší informace jsou na webu www.volbasladku.cz.

Ze spolupráce fy. Biomedica s Laboratoří pivovarství VŠCHT Praha a Chmelařským institutem v rámci projektu TAČR vznikl prostředek MenoPrima Bella pro zmírnění příznaků menopauzy.
Fotografie jsou z tiskové konference v rámci uvedení výrobku na trh. Podrobnosti o výrobku i výzkumu vedoucímu k tomuto výrobku se dozvíte z prezentace z tiskové konference.

Ústav Biotechnologie nabízí individuální nebo skupinové Kurzy pivovarství s praktickým vařením piva, odborným výkladem a degustací v Univerzitním pivovaru.
Nabízíme kurzy s různou délkou a zaměřením:
- Jednodenní kurz
- Třídenní kurz
- Patnáctidenní intenzívní kurz
Propodrobnější informace naleznete na webových stránkách kurzů.
Pro přihlášení se na kurz kontaktujte Ing. Tomáše Kinčla.

Jsou k dispozici rámcová témata disertačních prací pro akademický rok 2019/2020 Ústavu biotechnologie.
Harmonogram přijímacího řízení a přihláška ke studiu v doktorském studijním programu na VŠCHT Praha.

Dovolujeme si Vás upozornit a pozvat na připravovanou 7. mezinárodní chemicko-technologickou konferenci, kterou jako ústav spolupořádáme.
Konference se koná ve dnech 15.-17.4.2019 v krásném prostředí města Mikulov.
Podrobné informace o odborném a doprovodném programu konference najdete na webových stránkách konference.
Podívejte se na první část reportáže, jak se v našem ústavním pivovaru Lachout v rámci Kurzů vaření piva učili redaktoři Stream.cz krok za krokem uvařit vlastní ležák.

Těšíme se na Vaši účast!

Důležité informace k předmětu jsou ke stažení v připojeném souboru.
Výuka předmětu začíná 27.9. Úvodní lekce a školení bezpečnosti práce v 8:00 v místnosti A122. Účast je nutná.
