idvazba: 6768
šablona: stranka_novinky
čas: 6.12.2019 23:46:07
verze: 4621
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW



V druhém kole Univerzitní šermířské ligy (Praha 16. 11. 2019) obsadila Ing. Ivana Křížová 6. místo.
Blahopřejeme!

Delegace zástupců Poslanecké sněmovny České republiky navštívila Tsinghua University v Pekingu, pracoviště prof. Jianana Zhanga, čínského spoluřešitele společného česko-čínského projektu INTER-ACTION, financovaného MŠMT ČR a seznámila se s řešením a výsledky tohoto projektu. Českým řešitelem je prof. Karel Melzoch z Ústavu biotechnologie FPBT VŠCHT Praha.
Projekt č. LTACH 17006 se zabývá produkcí bio-butanolu a dále kyseliny mléčné nebo jantarové z obnovitelných zdrojů, např. z kombinovaného hydrolyzátu slámy a kuřecího peří, blíže např. ve společné publikaci v časopise Renewable Energy: Chicken feather and wheat straw hydrolysate for direct utilization in biobutanol production.

Ze spolupráce fy. Biomedica s Laboratoří pivovarství VŠCHT Praha a Chmelařským institutem v rámci projektu TAČR vznikl prostředek MenoPrima Bella pro zmírnění příznaků menopauzy.
Fotografie jsou z tiskové konference v rámci uvedení výrobku na trh. Podrobnosti o výrobku i výzkumu vedoucímu k tomuto výrobku se dozvíte z prezentace z tiskové konference.

Členové organizačního výboru si dovolují Vás a Vaše spolupracovníky co nejsrdečněji pozvat na pravidelné biotechnologické symposium Biotech & Czech-Swiss Symposium with exhibition organizované ve spolupráci se švýcarskými kolegy, které se koná v Praze 17.-20.6.2020.
Podrobnosti na webových stránkách konference.

Přijďte si prohlédnout naše moderně vybavené laboratoře a Univerzitní pivovar a informovat se na možnosti studia na našem ústavu.
Podrobnosti o Dnech otevřených dveří na VŠCHT Praha jsou k dispozici zde.

Studentská vědecká konference proběhne na VŠCHT a na našem ústavu dne 21.11.2019.
Závaznou přihlášku je třeba podat do 21.10. a anotaci nahrát do 8.11.
Další informace najdete na letáku konference, stránkách konference.
K dispozici je finální sborník konference.
Ve všech sekcích budou oceněni nejlepší tři přednášející a kromě toho budou uděleny ceny sponzorů tj. firem Plzeňský Prazdroj, LONZA BIOTEC, VWR part of avantor, Merck, DYNEX, HPST a EPS biotechnology.
Sponzoři
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |

Studenti pivovarnictví spolu se sládky Plzeňského Prazdroje uvařili speciální pivo k oslavám Mezinárodního dne studenstva a k výročí 30 let od Sametové revoluce. Sametový ležák symbolicky pracuje s datem 17. 11. 1989 a lidé si jím budou moci připít během listopadu v hospodách, které nabízejí Volbu sládků.
„Chtěli jsme připomenout důležitou roli studentů, jejichž listopadová demonstrace před třiceti lety definitivně nastartovala demokratické změny. Proto jsme se rozhodli uvařit pivo s těmi, kteří studují dnes. Oslovili jsme studenty oboru biotechnologie z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze i ty ze Střední průmyslové školy potravinářských technologií v Podskalské ulici, zda by s námi chtěli uvařit pivo k uctění Sametové revoluce,“ říká Daniel Urban, sládek Plzeňského Prazdroje, který byl v roce 1989 sám studentem oboru kvasná technologie a výroba piva na střední škole Podskalská v Praze.
Receptura ležáku symbolicky odkazuje přímo k 17. listopadu 1989. „Sametový ležák je jedenáctka, jeho barva má 17 jednotek ECB a je to tedy světlé, pěkně syté pivo. Na stupnici hořkosti má 30 jednotek, přesně tolik, kolik let uplynulo od Sametové revoluce. Jde o střední hořkost, která se krásně hodí k symbolické stupňovitosti i barvě. A aby symbolika byla úplná, uvařili jsme celkem 1989 hektolitrů tohoto piva,“ říká Daniel Urban. K výrobě ležáku sládci a studenti použili dva české chmele – Rubín a Harmonie, které mu dávají mírnou bylino-chmelovou vůni.
Pivo se vařilo hned na třech místech – v Plzeňském Prazdroji a také ve zkušebních varnách obou škol. Z každé školy se vaření zúčastnili čtyři studenti. „Tohle byla ideální forma přípravy pro profesi budoucího sládka, měli jsme možnost vidět reálný provoz ve velkém pivovaru. Já ho zároveň mohl porovnávat s vlastními zkušenostmi z domova, kde si vařím pivo, především speciály jako IPA nebo Summer Ale,“ komentuje vaření František Szilvási, student navazujícího magisterského studia, obor biotechnologie a bioinženýrství na VŠCHT Praha, který se společného vaření účastnil.
„Touto netradiční spoluprací jsme zároveň chtěli ukázat, že i v dnešní době je o tradiční české řemeslo sládka zájem, a to nejen mezi vysokoškoláky, ale i středoškoláky,“ říká Oldřich Koza, pedagog na Střední průmyslové škole potravinářských technologií Podskalská.
Studenti pivo nejen vařili, ale k Sametovému ležáku vytvořili také grafiku plakátu. Ta vzešla ze soutěže studentů českých grafických škol. Z přihlášených návrhů vybrala odborná porota čtyři, o kterých pak rozhodlo hlasování veřejnosti. Největší počet hlasů získala Radka Gregušová, čerstvá absolventka Střední školy umění a designu a vyšší odborné školy v Brně, za svou grafiku, která pracuje nejen s číselnou symbolikou roku 1989, ale také se studentským listopadovým protestem.
Speciální pivo uvařené ke dni studentstva a třicátému výročí sametu mohou lidé ochutnat v listopadu ve zhruba 1 500 hospodách a restauracích po celé České republice, ve kterých je v nabídce Volba sládků. Bližší informace jsou na webu www.volbasladku.cz.

Vzhledem k omezené kapacitě exkurse (cca 30 studentů) se to týká primárně studentů oboru BIBI a BL, kteří mají zadánu BP na ústavu 319, a kteří se neúčastnili exkurse minulý rok (viz seznam). V případě nenaplněné kapacity bude účast umožněna i studentům oboru BL nebo BIBI z jiných ústavů.
Účast potvrďte nejpozději do 18.10. 2019 OSOBNĚ u Ing. Marcela Karabína, Ph.D. - č.dv. A109
Podrobnosti ke stažení zde.

Prof. Ing. Gabriela Basařová, DrSc., se narodila v roce 1934 v Plzni. V roce 1957 absolvovala Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, obor kvasná chemie a technologie. Byla významnou vědeckou a pedagogickou osobností v oboru pivovarství. Deset let pracovala v Plzeňských pivovarech n. p., patnáct let ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském a od roku 1981 vedla šestnáct let Katedru kvasné chemie a technologie s pozdějším názvem Ústav kvasné chemie a bioinženýrství, dnes Ústav biotechnologie, na Fakultě potravinářské a biochemické technologie na VŠCHT Praha. Za svou práci byla jako první osobnost uvedena v roce 2002 do nově založené Síně slávy českého pivovarství a sladařství a v roce 2012 jako první v pivovarském oboru na návrh českých sladařů a pivovarníků obdržela od prezidenta Václava Klause státní vyznamenání – Medaili za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství.
Rozhovor z cyklu Příběhy úspěšných
Rozhovor "Pivovarští, to je jedna rodina"

Ing. Filip Kaufman se umístil na druhém místě v soutěži na konferenci International Graduate Symposium on Industrial Biotechnology (Jiangnan University, Wuxi, China) s posterem: "Combined approach to identification of novel inhibitors of HIV-1 capsid protein".

Na Ústavu biotechnologie dne 30. 9. 2019 složily státnice a obhájily své diplomové práce první dvě studentky mezinárodního magisterského double degree studia v oboru Biotechnologie léčiv.
Hanka Poncová a MinHa Phamová strávily druhý ročník navazujícícho magisterského studia včetně měření svých diplomových prací na partnerské universitě v Itálii (University of Insubria, Varese). 23.9. 2019 obhájila na své mateřské universitě ve Varese svou diplomovou práci a složila státní zkoušky první italská absolventka, Vittoria Moretti, která recipročně strávila druhý ročník svého studia na VŠCHT Praha. Školitelkou všech studentek, které obdrží diplomy z obou universit, byla doc. Ing. Olga Maťátková, Ph.D. z Ústavu biotechnologie.

Ústav Biotechnologie nabízí individuální nebo skupinové Kurzy pivovarství s praktickým vařením piva, odborným výkladem a degustací v Univerzitním pivovaru.
Nabízíme kurzy s různou délkou a zaměřením:
- Jednodenní kurz
- Třídenní kurz
- Patnáctidenní intenzívní kurz
Propodrobnější informace naleznete na webových stránkách kurzů.
Pro přihlášení se na kurz kontaktujte Ing. Tomáše Kinčla.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy předal 20. června 2019 jmenovací dekrety 63 novým profesorkám a profesorům. Nejvyšší akademický titul převzali nově jmenovaní ve Velké aule pražského Karolina.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze měla na slavnostním aktu jednu zástupkyni. Petra Patáková z Fakulty potravinářské a biochemické technologie byla jmenována profesorkou pro obor biotechnologie.
Všichni své kolegyni blahopřejeme!

Jsou k dispozici rámcová témata disertačních prací pro akademický rok 2019/2020 Ústavu biotechnologie.
Harmonogram přijímacího řízení a přihláška ke studiu v doktorském studijním programu na VŠCHT Praha.

Rekonstrukční práce na Ústavu biotechnologie již skončily a proto je sekretariát opět na původním místě:
Vedoucí ústavu Jan Masák, prof. Ing. CSc.:
Budova A, místnost A111
Sekretariát – Ing. Hana Kašpárková:
Budova A, místnost A111

Letošní ročník dvoudenního seminářem proběhne ve dnech 15.-16. 5. 2019.
Podrobnější informace v programu, na webové stránce kurzu nebo u Doc. Ing. Ireny Kolouchové, Ph.D.

Dovolujeme si Vás upozornit a pozvat na připravovanou 7. mezinárodní chemicko-technologickou konferenci, kterou jako ústav spolupořádáme.
Konference se koná ve dnech 15.-17.4.2019 v krásném prostředí města Mikulov.
Podrobné informace o odborném a doprovodném programu konference najdete na webových stránkách konference.
Zveme studenty i průmyslové partnery na 16. ročník Konference Kvasná chemie a bioinženýrství, kterou pořádá Ústav biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Internetový portál Automatizace v potravinářství zveřejnil video rozhovoru s Ing. Tomášem Kinčlem o rizicích spojených s automatizací minipivovaru.
Rozhovor proběhl v rámci konference Automatizace a modernizace pivovarů 2019.
Podívejte se na první část reportáže, jak se v našem ústavním pivovaru Lachout v rámci Kurzů vaření piva učili redaktoři Stream.cz krok za krokem uvařit vlastní ležák.

Těšíme se na Vaši účast!
První setkání má na programu:
- Nábor nových členů aneb přidejte se k nám.
- Přednáška o domácím vaření piva - teoretický úvod.
- Degustace domácího vzorku, tentokrát IPA.
V našem ústavním pivovaru proběhl rozhovor s našimi zaměstnanci o pivu, jeho výrobě a přípravě nové generace sládků s našimi zaměstnanci Rudolfem Jungem, Ing. Tomášem Kinčlem a prof. Ing. Tomášem Brányikem, Ph.D..
Na video se podívejte na Stream.cz.
Na Radio Wave (Český rozhlas) proběhl rozhovor se studenty našeho ústavu Ing. Kateřinou Štulíkovou a Davidem Bierhanzlem o tom, proč studují pivovarství na VŠCHT.
Nejzajímavější časti rozhovoru jako text a audio záznam celého rozhovoru najdete na stránkách Českého rozhlasu Radia Wave.

16.5. Cidrerie Kliment, Všenory
sraz: 8:10 Hlavní nádraží Praha, před hl. pokladnami
Do Všenor se společně dopravíme vlakem, očekávaný návrat zpět do Prahy do 13 h.
18.5. ZENTIVA
sraz: 8:30, U kabelovny 130, Dolní Měcholupy
využijte bus č. 101 do zastávky Zentiva – příjezd 8:27, nutno dorazit přesně
Do provozu je třeba mít s sebou ČISTÝ plášť a boty bez podpatku.
Prosím dodržet uvedené časy srazů.
Ti z Vás kdo zatím nepřišli podepsat poučení pro vstup do podniku Zentiva ať tak prosím učiní (info viz minulý mail a níže).
Pro návštěvu podniku Zentiva je třeba uvést osobní údaje všech účastníků, aby byl skupině povolen vstup. Ráda bych vás požádala abyste přišli s vašimi občanskými průkazy do místnosti A-I01, kde zápisem čísla OP a podpisem stvrdíte poučení nutné pro vstup do podniku.

Naše kolegyně Dr. Ing. Michaela Rumlová obdržela za svůj projekt Cenu předsedkyně Grantové agentury České republiky. Projekt je cílený na charakterizaci interakcí důležitých pro tvorbu nezralých retrovirových částic a vývoj metod pro testování inhibitorů skládání HIV otevírá nové cesty pro přípravu účinných antiretrovirotik.
Celý Ústav biotechnologie jí upřímně blahopřeje.

V rámci oslav výročí 65 let samostatné existence Vysoké školy chemicko-technologické byla našemu dlouholetému kolegovi prof. Ing. Mojmíru Rychterovi, CSc. udělena Medaile Emila Votočka. Toto ocenění uděluje rektor VŠCHT Praha vynikajícím osobnostem, které se svou odbornou nebo veřejnou činností zasloužily o rozvoj chemie a dalších oborů na VŠCHT Praha nebo o rozvoj spolupráce s VŠCHT Praha v oblasti vzdělávání, výzkumu a vývoje.
Celý Ústav biotechnologie mu upřímně blahopřeje.

Důležité informace k předmětu jsou ke stažení v připojeném souboru.
Výuka předmětu začíná 27.9. Úvodní lekce a školení bezpečnosti práce v 8:00 v místnosti A122. Účast je nutná.

Ve dnech 13-17. června 2017 v Národní technické knihovně v Praze úspěšně proběhlo BioTech 2017 & the 7th Czech-Swiss Symposium with Exhibition.
Na webových stránkách konference naleznete fotogalerii z letošního ročníku.

Pracovníci našeho ústavu prof. Ing. Tomáš Brányik, Ph.D. a Ing. Tomáš Humhal se podíleli na vývoji technologie, která získala ocenění za výjimečný inovační počin v rámci projektu Vizionáři.
Zájmové sdružení právnických osob CzechInno oceňuje v rámci projektu Vizionáři výjimečné inovační počiny v českém podnikání s významným technologickým, sociálním a/nebo ekonomickým přínosem.
V již šestém ročníku soutěže byla dne 8.12.2016 jedna z cen Vizionářů 2016 udělena technologii produkce Omega-3 mastných kyselin z mikrořasy Japonochytrium za její technologický a společenský přínos v oblasti potravinářství, zdravotnictví a farmacie.
Technologie byla vyvinuta a patentována v rámci centra kompetence pro výzkum biorafinací (BIORAF, TA ČR) ve spoluprací firmy EcoFuel Laboratories a VŠCHT Praha. Cenu převzal Ing. Petr Kaštánek, Ph.D. (EcoFuel).
Na vývoji technologie se za VŠCHT Praha podílejí prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc., prof. Ing. Tomáš Brányik, Ph.D., Ing. Dana Savická, Ing. Tomáš Humhal a Ing. Olga Kronusová.
