Produkce mikrobiálních metabolitů:
Fermentační produkce alkoholů (butanol, glycerol, etanol), organických kyselin (kyselina máselná, mléčná), pigmentů a dalších látek z obnovitelných surovin, přednostně z potravinářských a zemědělských odpadů. Návrh fermentačního procesu v závislosti na použité surovině, určení vhodných kultivačních podmínek a výběr nejvhodnějšího uspořádání procesu (vsádková, přítokovaná a kontinuální kultivace) pro maximalizaci koncentrace, výtěžnosti a produktivity žádaného metabolitu.
Bioreaktory:
Anaerobní komora:
Endofyty rostlin a probiotické mikroorganismy:
Izolace, charakterizace a optimalizace kultivačních podmínek rostlinám, zvířatům a člověku prospěšných mikroorganismů, zejména bakterií. Příklady jsou probiotické bakterie Clostridium butyricum nebo endofytní bakterie izolované z různých rostlin např. Pantoea agglomerans, izolovaná z chmele.
Clostridium butyricum MIYAIRI:
Pantoea agglomerans DBM 3797: