Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚB → Věda a výzkum → Vědecko-výzkumné skupiny → Laboratoř aplikované biologie → Mikrobiální produkce lipidů

Mikrobiální produkce lipidů

lipidy

Mikroorganismy vytvářejí jako zásobní látky lipidy, jejichž hlavní složkou jsou triacylglyceroly (TAG). Informace o přesném složení TAG směsí je rozhodující pro pochopení jejich biosyntézy a tedy i jejich nadprodukci. Úplná charakterizace frakce TAG lipidů vyžaduje oddělení všech jednotlivých TAG a následnou kvantifikaci.

Mnoho druhů řas a sinic má schopnost produkovat značné množství (například 20 až 50% sušiny) triacylglycerolů jako zásobní lipidy. Mikroorganismy, které jsou adaptované na nízké nebo vysoké teploty mají také značný potenciál v biotechnologiích, protože akumulují velká množství lipidů, jsou schopny efektivně regulovat složení lipidů a upravit fluiditu membrán.

Řešitelé: doc. Ing. Irena Kolouchová, PhD.

Grantové prostředky: GAČR 14-00227S

Spolupráce: MBÚ AVČR

Oleogenní bakterie, které produkují mikrobiální lipidy ve vysokém množství, jsou schopny akumulovat TAG v nedostatku N-zdroje a je možné je kultivovat na neobvyklých zdrojích uhlíku. Lipokiny jsou mastné kyseliny s množstvím pozitivních účinků na lidské zdraví. Důležitým lipokinem je kyselina palmitolejová (9-16: 1), která přispívá, například ke zmírnění zánětlivých onemocnění, ochraně kardiovaskulárního systému, a inhibici nádorových onemocnění. Kvasinky patří mezi atraktivní zdroje palmitolejové kyseliny a jiných prospěšných mastných kyselin, které se nacházejí v buňkách kvasinek buď jako polárních lipidů, např fosfolipidů nebo glykolipidy, nebo jako neutrální lipidy, tj triacylglyceroly.

  • Možnosti produkce mikrobiálních lipidů kvasinkami, bakteriemi, řasami
  • Možnosti produkce esenciálních mastných kyselin mikroorganismy
  • Produkce specifických mastných kyselin pro využití v medicíně a kosmetickém průmyslu
  • Možnost produkce biodieselu pomocí kvasinek
  • Studium lipidů extrémofilních mikroorganismů
Aktualizováno: 31.10.2017 14:45, Autor: Martin Halecký

Výbrané publikace

Kolouchova I., Sigler K., Schreiberova O., Masak J., Rezanka,T.: New yeast-based approaches in production of palmitoleic acid. Biosource technology 192, 726-734 (2015) ISSN: 0960-8524, IF = 4,494. (on-line)

Rezanka T., Matoulkova D., Kolouchova R., Masak J., Viden I., Sigler K.: Extraction of brewer's yeasts using different methods of cell disruption for practical biodiesel production. Folia Microbiologica 60(3), 225-234 (2015) ISSN: 0015-5632, IF = 1.000. (on-line)

Řezanka T., Nedbalová L., Kolouchová I., Sigler K.: LC-MS/APCI identification of glucoside esters and diesters of astaxanthin from the snow alga Chlamydomonas nivalis including their optical stereoisomers. Phytochemistry, 88, 34-42 (2013).(IF 3.050) (on-line)

Řezanka T., Matoulková D., Kolouchová I., Masák J., Sigler K.: Brewer's Yeast as a New Source of Palmitoleic Acid-Analysis of Triacylglycerols by LC-MS. Journal of the American Oil Chemists´Society, 90 (9), 1327-1342 (2013) (IF 1.592) (on-line)

Řezanka T., Kolouchová I., Čejková A., Cajthaml T., Sigler K.: Identification of regioisomers and enantiomers of triacylglycerols in different yeasts using reversed- and chiral-phase LC–MS. Journal of Separation Science, 36, 3310-3320 (2013) (IF 2.591) (on-line)

Kolouchová, I., Schreiberová, O., Masák, J., Sigler, K., Řezanka, T.: Structural analysis of mycolic acids from phenol-degrading strain of Rhodococcus erythropolis by liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Folia Microbilogica DOI: 10.1007/s12223-012-0156-z IF 0,677 (on-line)

Rezanka T., Kolouchova I., Cejkova A., Sigler K.: Biosynthesis and metabolic pathways of pivalic acid. Applied Microbiology and biotechnology. 95 (6), 1371-1376 (2012). IF 3,425 (on-line)

Rezanka T.; Kresinova Z., Kolouchova I., Sigler K.: Lipidomic analysis of bacterial plasmanogens. Folia Microbilogica, 57 (5), 463-472 (2012). IF 0,677 (on-line)

Rezanka T., Lukavsky, J., Nedbalova, L., Kolouchová, I., Sigler, K.: Effect of starvation on the distribution of positional isomers and enantiomers of triacylglycerol in the diatom Phaeodactylum tricornutum. Phytochemistry, 80, 17-27 (2012). IF 3,351 (on-line)

Rezanka, T., Kambourova, M., Derekova, A., Kolouchova, I., Sigler, K.: LC-ESI-MS/MS identification of polar lipids of two thermophilic Anoxybacillus bacteria containing a unique lipid pattern. Lipids, 47(7), 729-739 (2012). IF 2,129 (on-line)

×


VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Ústav biotechnologie, technický správce Výpočetní centrum

zobrazit mobilní verzi