Contact
Room: |
A109 |
Phone: |
+420 220 44 4036 |
E-mail: |
Marcel.Karabin@vscht.cz |
Education and Employment
1993-1999 | Master studies, ICT Prague, DFCB, (MSc) |
1999-2007 | Postgraduate study, ICT Prague, DFCB, (PhD) |
2002-2005 | Research Scientist, EURO projekt RHEOLYSE, ICT Prague, DFCB |
2000-2008 | Research Scientist, ICT Prague, DFCB |
since 2008 | Assistant Professor, UCT Prague, DB |
Teaching Activity
Lectures on Malting and Brewing technology
Supervisor of Bc theses, MSc theses and various laboratory practises
Current Research Topics
Chromatographic methods (HPLC, GC-MS); isolation techniques and preparation of samples in connection with the determination of sensorially and coloidally active constituents of malt, hops and beer; hop varieties authentication; basic methods of brewing analytics.
Selected Publications
Karabín M., Hudcová T., Jelínek L., Dostálek, P.: Biotransformations and biological activities of hop flavonoids, Biotechnology Advances 33(6), 1063-1090 (2015), ISSN: 0734-9750, IF 8.905. (online)
Pachnerová-Brabcová K., Štěpán V., Karamitros M., Karabín M., Dostálek P., Incerti S., Davídková M., Sihver L.: Contribution of indirect effects to clustered damage in DNA irratiated with protons, Radiat. Prot. Dosim. 166(1-4), 44-48 (2015), ISSN: 0144-8420, IF 0,913 (online)
Mascia I., Fadda C., Dostálek P., Karabín M., Zara G., Budroni M., Del Caro A.: Is it possible to create an innovative craft durum wheat beer with sourdough yeasts? A case study, J. Inst. Brew. 121(2), 283-286 (2015) IF: 1,240 (online)
Jelínek L., Karabín M., Kotlíková B., Hudcová T., Dostálek, P.: Application of a hop by-product in brewing: reduction in the level of haze-active prolamines and improved antioxidant properties of the beer, J.Inst. Brew. 120(2), 99-104 (2014). IF 0,837 (online)
Karabín M., Rýparová A., Jelínek L., Kunz T., Wietstock P., Methner F. J., Dostálek P.: Relationship of iso-a-acid content and endogenous antioxidative potential during storage of lager beer, J. Inst. Brew. 120(3), 212-219 (2014) IF 0,837 (online)
Hudcová T., Bryndová J., Fialová K., Fiala J., Karabín M., Jelínek L., Dostálek P.: Antiproliferative effects of prenylflavonoids from hops on human colon cancer cell lines, J. Inst. Brew. 120(3), 225-230 (2014) IF 0,837 (online)
Karabín M., Lučoková A., Fiala J., Jelínek L., Hudcová T., Wang D., Dostálek P.: An immunochemical method for the determination of Ochratoxine A in the wine and its applications. Kvasný průmysl, 60(9), 226-232 (2014) (online)
Kotlíková B., Gabriel P., Fiala J., Jelínek L., Karabín M., Sladký P., Dostálek P.: Practical experience with installation of beer stabilization in operation, Kvasný průmysl, 60(3), 46-51 (2014) (online)
Strejc J., Siříšťová L., Karabín M., Almeida e Silva J. B., Brányik T., Production of alcohol-free beer with elevated amounts of flavouring compounds using lager yeast mutants, J. Inst. Brew. 119, 149-155 (2013). ISSN: 0046-9750. IF 0,883. (on-line)
Karabín M., Jelínek L., Kinčl T., Hudcová T., Kotlíková B., Dostálek P.: New approach to the production of xanthohumol-enriched beers. J. Inst. Brew. 119(3), 98-102 (2013). IF 0,883 (on-line)
Kotlíková B., Jelínek L., Karabín M., Dostálek P.: Precursors and formation of colloidal haze in beer. Chem. Listy 107(5), 362-368 (2013) IF 0,430. (online)
Jelínek L., Karabín M., Kinčl T., Hudcová T., Kotlíková B., Dostálek P.: Xanthohumol: possibility of isolation and beer enrichment. Chem. Listy 107(3), 209-213 (2013) IF 0,430 (online)
Jelínek L., Dolečková M., Karabín M., Hudcová T., Kotlíková B., Dostálek P.: Influence of growing area, plant age and virus infection on the content of hop secondary metabolites. Czech J. Food Sci., 30(6), 541-547 (2012). ISSN 1212-1800, IF 0,522 (online)
Karabín M., Hudcová T., Jelínek L., Dostálek P.: Význam chmelových prenylflavonoidů pro lidské zdraví, Chem. Listy, 106(12), 1095-1103 (2012). ISSN 0009-2770, IF 0,529 (online)
Štěrba K., Dostálek P., Karabín M.: Moderní metody využívané při přípravě vzorků pro stanovení alkoholů, esterů a kyselin v pivu. Chem. Listy 105(8), 603-610 (2011). ISSN 0009-2770, IF 0,620 (online)
Jelínek L., Dolečková M., Hudcová T., Karabín M., Dostálek P.: Profilling of Czech Hop Varieties by Means of Analyses of alfa- a beta-Bitter Acids, Essential Oils and Polyphenols. Kvasný Prům. 57(7-8), 272-276 (2011). ISSN 0023-5830 (online)
Dostálek P., Hudcová T., Kinčl T., Jelínek L., Karabín M.: Xanthohumol - biologicky aktivní látka chmele - možnosti zvýšení jejího obsahu v pivu, str.195-207, in: Chmelařská ročenka 2011, 302 stran. ISBN 978-80-86576-42-8, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s., Praha (2011)
Jelínek L., Šneberger M., Karabín M., Dostálek P.: Comparison of Czech hop cultivars based on their contents of secondary metabolites. Czech J. Food Sci. 28(4), 309-316 (2010). ISSN 1212-1800, IF 0,602 (online)
Karabín M., Brányik T., Kruliš R., Dvořáková M., Dostálek P.: Application of Chemically Modified Bitter Compounds in Brewing. Chem. Listy 103(9), 721-728 (2009) ISSN 0009-2770, IF 0,593 (online)