Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚB → Věda a výzkum → Vědecko-výzkumné skupiny → Laboratoř mikrobiálních procesů → Vědecké zaměření
iduzel: 77022
idvazba: 95121
šablona: stranka
čas: 1.5.2024 08:41:12
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 77022
idvazba: 95121
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'ub.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/veda-a-vyzkum/skupiny/procesy/77022'
iduzel: 77022
path: 8548/5338/5339/5342/5355/15476/15479/77022
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vědecké zaměření

Produkce mikrobiálních metabolitů:

Fermentační produkce alkoholů (butanol, glycerol, etanol), organických kyselin (kyselina máselná, mléčná), pigmentů a dalších látek z obnovitelných surovin, přednostně z potravinářských a zemědělských odpadů. Návrh fermentačního procesu v závislosti na použité surovině, určení vhodných kultivačních podmínek a výběr nejvhodnějšího uspořádání procesu (vsádková, přítokovaná a kontinuální kultivace) pro maximalizaci koncentrace, výtěžnosti a produktivity žádaného metabolitu. 

Bioreaktory:
C:\Users\patakovp\Pictures\DSCF9655.JPG

Anaerobní komora:
C:\Users\patakovp\Pictures\DSCF9662.JPG

Endofyty rostlin a probiotické mikroorganismy:


Izolace, charakterizace a optimalizace kultivačních podmínek rostlinám, zvířatům a člověku prospěšných mikroorganismů, zejména bakterií. Příklady jsou probiotické bakterie
Clostridium butyricum nebo endofytní bakterie izolované z různých rostlin např. Pantoea agglomerans, izolovaná z chmele.  

Clostridium butyricum MIYAIRI:
Obsah obrázku příroda, déšť

Popis byl vytvořen automaticky

Pantoea agglomerans DBM 3797:

Sekundární metabolity hub Monascus:

Produkce pigmentů, monakolinu K a citrininu pomocí různých druhů houby Monascus, ovlivnění biosyntézy těchto metabolitů, vztah rozmnožování a tvorby metabolitů, testování biologické aktivity.

A) Monascus purpureus DBM 4360, B) Monascus sp. DBM 4361:

C:\Users\patakovp\Pictures\kolonie.jpg

Studium fyziologie solventogenních klostridií:

Zaměřujeme se na základní výzkum procesu tvorby organických rozpouštědel během aceton-butanol-etanolové (ABE) fermentace. Vyvíjíme metodiky pro sledování různých stádií sporulačního cyklu a pro detekci aktuálního fyziologického stavu solventogenních klostridií. Poznatky dále uplatňujeme v aplikovaném výzkumu při návrhu biotechnologických postupů zpracování různých vedlejších surovin a odpadů, například na výše uvedená rozpouštědla. 

Clostridium beijerinckii NRRL B-598:
C:\Users\sekavovb\Pictures\Prezenatce\P1010010.JPG

Analýza mikrobiálních populací na jednobuněčné úrovni:

Využití fluorescenční mikroskopie, průtokové cytometrie a fluorimetrie k podrobné analýze mikrobních populací. Sledování viability, růstové dynamiky, enzymové aktivity, aktivity efluxních pump, koncentrace intracelulárních komponent (DNA, NK, proteiny, PHA, GFP...) a dalších pomocí selektivního značení fluorescenčními sondami. Jednotlivé parametry měříme v průběhu kultivačního procesu, za vlivu stresových faktorů či přídavku antimikrobiálních agens u kvasinkových i bakteriálních populací. 

Clostridium beijerinckii NRRL B-598:
C:\Users\sekavovb\Documents\Zaloha vse do r. 2008\Mikroskopie\Prezentace fotky\P1010067.JPG

Zpracování odpadních materiálů ze zemědělství a potravinářství:

Zpracování lignocelulosových materiálů (sláma, mláto, dřevo, ...) a materiálů bohatých na proteiny (peří, zbytky po strojní separaci masa, odpadní kvasnice, ...) na utilizovatelný substrát, který tvoří základ kultivačních médií pro různé druhy mikroorganismů.

Příprava hydrolyzátu:


Aktualizováno: 17.4.2024 15:29, Autor: Jana Michailidu

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Ústav biotechnologie, technický správce Výpočetní centrum

zobrazit plnou verzi