stdClass Object
(
[nazev] => Ústav biotechnologie
[adresa_url] =>
[api_hash] =>
[seo_desc] =>
[jazyk] =>
[jednojazycny] =>
[barva] => zelena
[indexace] => 1
[obrazek] =>
[ga_force] =>
[cookie_force] =>
[secureredirect] =>
[google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
[ga_account] => UA-10822215-3
[ga_domain] =>
[ga4_account] => G-VKDBFLKL51
[gtm_id] =>
[gt_code] =>
[kontrola_pred] =>
[omezeni] => 0
[pozadi1] =>
[pozadi2] =>
[pozadi3] =>
[pozadi4] =>
[pozadi5] =>
[robots] =>
[htmlheaders] =>
[newurl_domain] => 'ub.vscht.cz'
[newurl_jazyk] => 'cs'
[newurl_akce] => '[cs]'
[newurl_iduzel] =>
[newurl_path] => 8548/5338/5339
[newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
[iduzel] => 5339
[platne_od] => 19.12.2023 15:33:00
[zmeneno_cas] => 19.12.2023 15:33:49.30629
[zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jana Michailidu
[canonical_url] =>
[idvazba] => 6019
[cms_time] => 1711662212
[skupina_www] => Array
(
)
[slovnik] => stdClass Object
(
[logo_href] => /
[logo] =>
[top_search_placeholder] => hledat...
[social_fb_odkaz] =>
[social_tw_odkaz] =>
[social_yt_odkaz] =>
[paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
[paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
[paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B
[paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
[paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C
[paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
[paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
[paticka_budova_1_popis] =>
[paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
[paticka_budova_2_popis] =>
[paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373
Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Ústav biotechnologie, technický správce Výpočetní centrum
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Martin.Halecky@vscht.cz
[social_fb_title] =>
[social_tw_title] =>
[social_yt_title] =>
[drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT Praha – FPBT – ÚB
[autor] => Autor
[aktualizovano] => Aktualizováno
[google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve
[more_info] => více informací
[charakteristika] => Charakteristika
[vice] => → více
[uplatneni] => Uplatnění
[studijni_plan] => Studijní plán
[mene] => → méně
[studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty
[studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty
[fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie
[studijni_program] => Studijní program:
[obory] => Obory:
[paticka_mapa_alt] =>
[api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor
[archiv_novinek] => Archiv aktualit
[submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok
[studijni_obor] => Studijní obor
[studijni_forma] => Forma studia
[studijni_dobastudia] => Doba studia
[studijni_kapacita] => Kapacita
[navaznosti] => Navazující studium v oborech
[api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor
[api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor
[den_kratky_2] => út
[den_kratky_4] => čt
[novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha
[novinky_kategorie_2] => Důležité termíny
[novinky_kategorie_3] => Studentské akce
[novinky_kategorie_4] => Zábava
[novinky_kategorie_5] => Věda
[novinky_archiv_url] => /novinky
[novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku
[novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek
[novinky_dalsi] => zobrazit další novinky
[novinky_archiv] => Archiv novinek
[intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/
[intranet_text] => Intranet
[stahnout] => Stáhnout
[logo_mobile_href] => /
[logo_mobile] =>
[mobile_over_nadpis_menu] => Menu
[mobile_over_nadpis_search] => Hledání
[mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky
[mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení
[menu_home] => Domovská stránka
[zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi
[zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi
[fakulta_FPBT_odkaz] =>
[den_kratky_5] => pá
[den_kratky_1] => po
[den_kratky_3] => st
[paticka_mapa_odkaz] =>
[nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný.
[preloader] =>
[den_kratky_6] =>
[den_kratky_0] =>
[social_in_odkaz] =>
[social_li_odkaz] =>
[novinka_publikovano] => Publikovano:
[novinka_datum_konani] => Datum konani:
)
[poduzel] => stdClass Object
(
[5341] => stdClass Object
(
[obsah] =>
[poduzel] => stdClass Object
(
[5345] => stdClass Object
(
[obsah] =>
[iduzel] => 5345
[canonical_url] => //ub.vscht.cz
[skupina_www] => Array
(
)
[url] =>
[sablona] => stdClass Object
(
[class] =>
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] =>
)
)
[5346] => stdClass Object
(
[obsah] =>
[iduzel] => 5346
[canonical_url] => //ub.vscht.cz
[skupina_www] => Array
(
)
[url] =>
[sablona] => stdClass Object
(
[class] =>
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] =>
)
)
[5347] => stdClass Object
(
[obsah] =>
[iduzel] => 5347
[canonical_url] => //ub.vscht.cz
[skupina_www] => Array
(
)
[url] =>
[sablona] => stdClass Object
(
[class] =>
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] =>
)
)
)
[iduzel] => 5341
[canonical_url] =>
[skupina_www] => Array
(
)
[url] =>
[sablona] => stdClass Object
(
[class] =>
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] =>
)
)
[5342] => stdClass Object
(
[obsah] =>
[poduzel] => stdClass Object
(
[6000] => stdClass Object
(
[nazev] => Domovská stránka
[seo_title] => Domovská stránka
[seo_desc] =>
[autor] =>
[autor_email] =>
[obsah] => Jak vyplývá z názvu našeho ústavu zabýváme se vědeckou a pedagogickou činností v problematice biotechnologií z pohledu chemicko-technologického a inženýrského. Hlavní váha naší činnosti je v oblastech pivovarnictví, biotechnologie v ochraně životního prostředí, v produkci alternativních paliv, v problematice biofilmu a produkce biodetergentů a enzymů.
Úspěšnou vědeckou a pedagogickou činnost našeho ústavu realizujeme díky kvalitnímu zázemí laboratoří s moderním přístrojovým vybavením pro pokročilé analytické, biochemické, mikrobiologické, separační i kultivační metody.
Vedle vědecké-výzkumného a pedagogického poslání slouží naše mikrosladovna a univerzitní pivovar.
[urlnadstranka] =>
[obrazek] =>
[iduzel] => 6000
[canonical_url] =>
[skupina_www] => Array
(
)
[url] => /home
[sablona] => stdClass Object
(
[class] => stranka_novinky
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] => 1
)
)
[7872] => stdClass Object
(
[nazev] => Ústav
[seo_title] => Ústav
[seo_desc] =>
[autor] =>
[autor_email] =>
[obsah] =>
Jak vyplývá z názvu našeho ústavu zabýváme se vědeckou a pedagogickou činností v problematice biotechnologií z pohledu chemicko-technologického a inženýrského. Hlavní váha naší činnosti je v oblastech pivovarnictví, biotechnologií v ochraně životního prostředí, v produkci alternativních paliv, v problematice biofilmu a v produkci biodetergentů a enzymů.
Úspěšnou vědeckou a pedagogickou činnost našeho ústavu realizujeme díky kvalitnímu zázemí laboratoří s moderním přístrojovým vybavením pro pokročilé analytické, biochemické, mikrobiologické, separační i kultivační metody.
Vedle vědecko-výzkumného a pedagogického poslání slouží univerzitní pivovar pro produkci oficiálního piva VŠCHT Praha značky Lachout.
[urlnadstranka] =>
[iduzel] => 7872
[canonical_url] =>
[skupina_www] => Array
(
)
[url] => /ustav
[sablona] => stdClass Object
(
[class] => stranka_submenu
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] => 1
)
)
[5354] => stdClass Object
(
[nazev] => Studium
[seo_title] => Studium
[seo_desc] =>
[autor] =>
[autor_email] =>
[perex] =>
[ikona] =>
[obrazek] =>
[obsah] => Náš ústav nabízí vysokoškolské vzdělání v bakalářských, magisterských i doktorských studijních programech v rámci moderně pojatých klasický biotechnologií, jako jsou pivovarství, lihovarství a vinařství, produkce octa a dalších látek kvasnou cestou tak i moderní obory bioinženýrství a biotechnologií jako jsou výroba léčiv, ochrana životního prostředí, produkce alternativních paliv.
Zájemci z řad studentů se mohou podílet na vědecko-výzkumné práci na ústavu již od začátku studia.
Vzhledem k širokému spektru kontaktů v Evropě i mimo ni je možné vycestovat na studijní nebo výzkumné pobyty.
[iduzel] => 5354
[canonical_url] => //ub.vscht.cz/studium
[skupina_www] => Array
(
)
[url] => /studium
[sablona] => stdClass Object
(
[class] => stranka_submenu
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] => 1
)
)
[5355] => stdClass Object
(
[nazev] => Věda a výzkum
[seo_title] => Věda a výzkum
[seo_desc] =>
[autor] =>
[autor_email] =>
[obsah] =>
Vědecko-výzkumné aktivity ústavu jsou soustředěny na studium biotechnologických procesů v celé jejich šíři – počínaje chováním biologického činitele, studium jednotkových operací uplatňujících se v moderních biotechnologiích, včetně down-stream processingu, bioinženýrských aspektů a modelování a simulace bioprocesů až po aplikace biotechnologických procesů v potravinářském, farmaceutickém, biotechnologickém či chemickém průmyslu nebo při ochraně životního prostředí.
[iduzel] => 5355
[canonical_url] => //ub.vscht.cz/veda-a-vyzkum
[skupina_www] => Array
(
)
[url] => /veda-a-vyzkum
[sablona] => stdClass Object
(
[class] => stranka_submenu
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] => 1
)
)
[5512] => stdClass Object
(
[nazev] => Aktivity ústavu
[seo_title] => Aktivity ústavu
[seo_desc] =>
[autor] =>
[autor_email] =>
[obsah] =>
[iduzel] => 5512
[canonical_url] => //ub.vscht.cz/aktivity-ustavu
[skupina_www] => Array
(
)
[url] => /aktivity-ustavu
[sablona] => stdClass Object
(
[class] => stranka_submenu
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] => 1
)
)
[7895] => stdClass Object
(
[nazev] => Spolupráce
[seo_title] => Spolupráce
[seo_desc] =>
[autor] =>
[autor_email] =>
[obsah] =>
S našimi tuzemskými i zahraničními průmyslovými i výzkumnými partnery spolupracujeme na širokém spektru společných projektů zahrnujícím základní výzkum a aplikovaný výzkum, zvětšování měřítka technologií, řešení technologických problémů výrob a to formou grantové spolupráce nebo zakázek. Nedílnou součástí této spolupráce je i zapojení studentů všech studijních stupňů do řešení těchto projektů a tím zásadní zkvalitnění jejich vzdělání.
[iduzel] => 7895
[canonical_url] => //ub.vscht.cz/spoluprace
[skupina_www] => Array
(
)
[url] => /spoluprace
[sablona] => stdClass Object
(
[class] => stranka_submenu
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] => 1
)
)
[10947] => stdClass Object
(
[nazev] => Přístup odepřen (chyba 403)
[seo_title] => Přístup odepřen
[seo_desc] => Chyba 403
[autor] =>
[autor_email] =>
[perex] =>
[ikona] => zamek
[obrazek] =>
[ogobrazek] =>
[pozadi] =>
[obsah] => Nemáte přístup k obsahu stránky.
Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).
[urlnadstranka] =>
[iduzel] => 10947
[canonical_url] =>
[skupina_www] => Array
(
)
[url] => /[error403]
[sablona] => stdClass Object
(
[class] => stranka_ikona
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] => 1
)
)
[1485] => stdClass Object
(
[nazev] => Stránka nenalezena
[seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404)
[seo_desc] => Chyba 404
[autor] =>
[autor_email] =>
[obsah] => Chyba 404
Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.
Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.
Děkujeme!
[urlnadstranka] =>
[ogobrazek] =>
[pozadi] =>
[iduzel] => 1485
[canonical_url] =>
[skupina_www] => Array
(
)
[url] => /[error404]
[sablona] => stdClass Object
(
[class] => stranka
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] => 1
)
)
)
[iduzel] => 5342
[canonical_url] => //ub.vscht.cz/5342
[skupina_www] => Array
(
)
[url] => /[cs]/5342
[sablona] => stdClass Object
(
[class] => api_kalendar
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] => 1
)
)
[519] => stdClass Object
(
[nadpis] =>
[data] =>
[poduzel] => stdClass Object
(
[61411] => stdClass Object
(
[nadpis] =>
[apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis
[urlwildcard] => cis-path
[iduzel] => 61411
[canonical_url] =>
[skupina_www] => Array
(
)
[url] => /sis
[sablona] => stdClass Object
(
[class] => api_html
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] => 1
)
)
)
[iduzel] => 519
[canonical_url] =>
[skupina_www] => Array
(
)
[url] =>
[sablona] => stdClass Object
(
[class] =>
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] =>
)
)
)
[sablona] => stdClass Object
(
[class] => web
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] => 1
)
[api_suffix] =>
)
DATA
stdClass Object
(
[nazev] => Laboratoř pivovarství a sladařství
[seo_title] => Laboratoř pivovarství a sladařství
[seo_desc] =>
[autor] =>
[autor_email] =>
[perex] => Naše laboratoř se zabývá výukou, výzkumem a vývojem v oblasti pivovarství a sladařství:
[ikona] =>
[obrazek] => pivovarska_vertical.jpg
[ogobrazek] =>
[pozadi] =>
[obsah] =>
- zdraví prospěšné látky v pivovarských surovinách (chmel, ječmen) a pivu
- mikrobiologická, koloidní a senzorická stabilita piva
- studium mikrobiální kontaminace piva a pivovarských surovin
- autentizace piva a pivovarských surovin
- studium vlastností pivovarských kvasinek
- vznik, stabilita a rozpad pivní pěny
- vývoj nových výrobků
- vývoj nových analytických metod
Personální obsazení
Řešená témata
Zvýšení trvanlivosti nefiltrovaných piv
V důsledku zvyšování výroby nefiltrovaných piv vzniká požadavek na významné prodloužení jejich trvanlivosti. Pro tento účel je testováno využití vysokého hydrostatického tlaku v plastových bariérových obalech. Kromě toho bylo také započato s vývojem a následnou aplikací modulárního průtokového minipasteru pro využití v mikro a minipivovarech
Zvýšení koloidní stability českých piv
Česká piva mají vyšší obsah polyfenolů a polypeptidů a tím mají tendenci ke tvorbě koloidního zákalu a pro zajištění koloidní trvanlivosti je obvykle využíváno stabilizace prostřednictvím syntetických sorpčních stabilizátorů. V rámci tohoto projektu byla již vyvinuta nová generace sorbentů schopných odstranění některého z prekursorů koloidního zákalu. Pro stejný účel jsou také testovány odpadní materiály z výroby chmelových extraktů a pelet, jejichž aplikace v sobě spojuje výhody zvýšení koloidní stability a zachování antioxidačních účinků piva.
Vývoj spodních kvasinek se zlepšenými technologickými vlastnostmi
Do kvasinky byly vloženy geny, v důsledku jejichž exprese jsou na buněčnou stěnu zakotveny dva funkční proteiny. První má vyšší afinitu vůči polyfenolových sloučeninám a mikroorganismus tak může sloužit jako prostředek pro zvýšení koloidní stability piva. Druhý protein je enzymem katalyzujícím přeměnu 2-acetolaktátu na acetoin. Urychlení této reakci by významně zjednodušilo proces zrání a sníženo by bylo i riziko spojené s nadměrným obsahem diacetylu, způsobujícím máselnou příchuť piva (spolupráce s Ústavem biochemie a mikrobiologie).
Biologicky aktivní látky chmele
Chmel, který je v lidové medicíně používán již několik tisíc let, obsahuje látky s různými zdraví prospěšnými účinky. Tyto látky, které se nacházejí také v pivu, se dají z chmele izolovat a použít pro testování a vývoj potravních doplňků a v konečné fázi i léků. V současné době jsou testovány způsoby izolace i biotransformace zejména u prenylovaných flavonoidů xanthohumolu a 8-prenylnaringeninu, zejména s ohledem na jejich silné fytoestrogenní vlastnosti, které by měly umožnit jejich aplikaci pro potlačení menopausálních obtíží.
Studium pěnivosti a předpověď přepěňování piva a možnosti jeho potlačení
Charakter a stabilita pivní pěny jsou významnými organoleptickými parametry piva, se kterými je však spojen i významný negativní efekt – přepěňování (gushing). Problematika přepěňování zahrnuje metody pro studium příčin a intenzity tohoto jevu a také studium tzv. hydrofobinů, které jsou příčinou primárního gushingu. Za tímto účelem byla vyvinuta tlaková kolona umožňující studium tohoto komplexního jevu. Výsledkem by mělo být pochopení fundamentálních mechanismů přepěňování a navržení způsobů jeho potlačení např. pomocí parazitních hub pro potlačení kontaminující mikroflóry sladu tvořící hydrofobiny.
Studium mikrobiální kontaminace v pivovarech
Mezi velmi rozšířenou formu kontaminace v pivovarech patří konsorcia mikroorganismů v podobě biofilmů. Náplní projektu je identifikovat anaerobní bakterie kazící pivo (zejména rody Pectinatus a Megasphaera) a experimentálně studovat adhezi jejich vybraných zástupců na pevné povrchy. Porozuměním mechanismu adheze těchto druhů lze docílit potlačení adheze, případně zvýšit účinnost čištění povrchů v potravinářských provozech.
Vývoj nových analytických metod a jejich validace
Každé pivo je svým složením unikátní a obsahem jednotlivých těkavých látek lze charakterizovat jeho druh, původ použitých surovin, stáří, ale i okamžitý senzorický stav a predikovat jeho změny. Pro tento účel jsou vyvíjeny nové metody, nejčastěji na bázi SPME-GC-MS, pro stanovení vyšších alkoholů, esterů a kyselin a také terpenických látek. Nově vyvinuté metody jsou následně využívány i pro řešení dalších témat uvedených v předchozích bodech.
Využití netradičních mikroorganismů při výrobě piva
Zvyšující se tržní konkurence vede pivovary k rozšiřování nabízeného sortimentu. Jednou z možností vývoje nových produktů je využití netradičních mikroorganismů v celém procesu fermentace. Jednou skupinou takových mikroorganismů jsou probiotika, prospěšná pro lidské zdraví, typicky v oblasti zvyšování imunity a udržování rovnováhy střevní mikroflóry. Cílem projektu bude získat soubor mikroorganismů s probiotickými vlastnostmi se schopností zkvašovat pivovarskou mladinu a/nebo snášet prostředí tradičního i nealkoholického piva bez snížení životaschopnosti. Dále bude studována fermentační kapacita vybraných mikroorganismů, tvorba senzoricky aktivních látek a vliv přítomnosti netradičních mikroorganismů na koloidní a chuťovou stabilitu produktů.
Spolupráce
- Plzeňský Prazdroj a.s., Plzeň, ČR
- Budějovický Budvar n.p., České Budějovice, ČR
- Pivo Praha s.r.o., Praha, ČR
- Biomedica spol s.r.o., Praha, ČR
- TU Berlin, Berlin, Germany
- University of Minho, Braga, Portugal
- University of Porto, Porto, Portugal
- University of Sassari, Sassari, Italy
- University of Zagreb, Zagreb, Chorvatia
- University of Valladolid, Palencia, Spain
[submenuno] =>
[urlnadstranka] =>
[newurl_domain] => 'ub.vscht.cz'
[newurl_jazyk] => 'cs'
[newurl_akce] => '/veda-a-vyzkum/skupiny/pivo'
[newurl_iduzel] => 15480
[newurl_path] => 8548/5338/5339/5342/5355/15476/15480
[newurl_path_link] =>
Odkaz na newurlCMS
[iduzel] => 15480
[platne_od] => 26.02.2019 12:55:00
[zmeneno_cas] => 26.02.2019 12:55:30.935097
[zmeneno_uzivatel_jmeno] => Martin Halecký
[canonical_url] =>
[idvazba] => 18960
[cms_time] => 1711662323
[skupina_www] => Array
(
)
[slovnik] => Array
(
)
[poduzel] => stdClass Object
(
[18071] => stdClass Object
(
[nazev] => Významné výsledky
[barva_pozadi] => cervena
[uslideru] => false
[text] =>
Prusova N., Dzuman Z., Jelinek L., Karabin M., Hajslova J., Rychlik M., Stranska M.: Free and conjugated Alternaria and Fusarium mycotoxins during Pilsner malt production and double-mash brewing, Food Chemistry, 369, 130926, doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130926, (2022) IF 7,514 (on-line)
Karaoglan S.Y., Jung R., Gauthier M., Kincl T., Dostálek P.: Maltose-Negative Yeast in Non-Alcoholic and Low-Alcoholic Beer Production. Fermentation 8(6), 273, (2022), IF 5,123 (on-line)
Karabín M., Haimannová T., Fialová K., Jelínek L., Dostálek P.: Preparation of Hop Estrogen-Active Material for Production of Food Supplements. Molecules 26(19), 6065 (2021) IF 4,411 (on-line)
Kinčl T., Dostálek P., Brányik T., Olšovská J.: High-gravity brewing without adjuncts - The effect on beer parameters. LWT-Food Science and Technology 148, 111755 (2021) IF 4,952 (on-line)
Štulíková K., Bulíř T., Nešpor J., Jelínek L., Karabín M., Dostálek P.: Application of High-Pressure Processing to Assure the Storage Stability of Unfiltered Lager Beer, Molecules, 25, 2414, (2020), IF 3,267 (on-line)
Nešpor J., Karabín M., Štulíková K., Dostálek P.: An HS-SPME-GC-MS Method for Profiling Volatile Compounds as Related to Technology Used in Cider Production, Molecules, 24, 2117, (2019), IF 3,06 (on-line)
Nešpor J., Andrés-Iglesias C., Karabín M., Montero O., Blanco C. A., Dostalek P.: Volatile compounds profiling in Czech and Spanish lager beers in relation to used production technology, Food Analytical Methods, 12(10), 2293-2305, (2019), IF 3,413 (on-line)
Postulkova M., Rezanina J., Fiala J., Ruzicka M.C., Dostalek P., Branyik T.: Suppression of fungal contamination by Pythium oligandrum during malting of barley. Journal of the Institute of Brewing 124, 336-340 (2018), IF 0,868 (on-line)
Nešpor J., Karabín M., Hanko V., Dostálek P.: Application of response surface design to optimise the chromatographic analysis of volatile compounds in beer. Journal of the Institute of Brewing 124 (3), 244-253 (2018), IF 0,868 (on-line)
Karabín M., Hanko V., Nešpor J., Jelínek L., Dostálek P.: Hop tannin extract: A promising tool for acceleration of lautering. Journal of the Institute of Brewing (2018), 124, 374-380, IF 0,868 (on-line)
Carvalho D.O., Paulu A., Dostálek P., Guido L.F.: Measurement of catechin-7-O-glucoside from barley to malt. Journal of the Institute of Brewing (2018), 124, 359-364, IF 0,868 (on-line)
Krausová I., Mizera J., Dostále, P., Řanda Z.: Non-destructive determination of nitrogen in malting barleys by instrumental photon activation analysis and its comparison with the Dumas method. Journal of the Institute of Brewing 124 (1), 4-8 (2018), IF 0,868 (on-line)
Štulíková K., Karabín M., Nešpor J., Dostálek P.: Therapeutic perspectives of 8-prenylnaringenin, a potent phytoestrogen from hops. Molecules 23 (3), 660, 1-13 (2018), IF 3,098 (on-line)
Karabín M., Jelínek L., Kotrba P., Cejnar R., Dostálek P.: Enhancing the performance of brewing yeasts. Biotechnology Advances 36 (3) 691-706 (2018), IF 11,452 (on-line)
[poduzel] => Array
(
)
[iduzel] => 18071
[canonical_url] =>
[skupina_www] => Array
(
)
[url] =>
[sablona] => stdClass Object
(
[class] => infobox
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] => 0
)
)
)
[sablona] => stdClass Object
(
[class] => stranka_obrazek_vertical
[html] =>
[css] =>
[js] =>
[autonomni] => 1
)
[api_suffix] =>
)
Významné výsledky
Prusova N., Dzuman Z., Jelinek L., Karabin M., Hajslova J., Rychlik M., Stranska M.: Free and conjugated Alternaria and Fusarium mycotoxins during Pilsner malt production and double-mash brewing, Food Chemistry, 369, 130926, doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130926, (2022) IF 7,514 (on-line)
Karaoglan S.Y., Jung R., Gauthier M., Kincl T., Dostálek P.: Maltose-Negative Yeast in Non-Alcoholic and Low-Alcoholic Beer Production. Fermentation 8(6), 273, (2022), IF 5,123 (on-line)
Karabín M., Haimannová T., Fialová K., Jelínek L., Dostálek P.: Preparation of Hop Estrogen-Active Material for Production of Food Supplements. Molecules 26(19), 6065 (2021) IF 4,411 (on-line)
Kinčl T., Dostálek P., Brányik T., Olšovská J.: High-gravity brewing without adjuncts - The effect on beer parameters. LWT-Food Science and Technology 148, 111755 (2021) IF 4,952 (on-line)
Štulíková K., Bulíř T., Nešpor J., Jelínek L., Karabín M., Dostálek P.: Application of High-Pressure Processing to Assure the Storage Stability of Unfiltered Lager Beer, Molecules, 25, 2414, (2020), IF 3,267 (on-line)
Nešpor J., Karabín M., Štulíková K., Dostálek P.: An HS-SPME-GC-MS Method for Profiling Volatile Compounds as Related to Technology Used in Cider Production, Molecules, 24, 2117, (2019), IF 3,06 (on-line)
Nešpor J., Andrés-Iglesias C., Karabín M., Montero O., Blanco C. A., Dostalek P.: Volatile compounds profiling in Czech and Spanish lager beers in relation to used production technology, Food Analytical Methods, 12(10), 2293-2305, (2019), IF 3,413 (on-line)
Postulkova M., Rezanina J., Fiala J., Ruzicka M.C., Dostalek P., Branyik T.: Suppression of fungal contamination by Pythium oligandrum during malting of barley. Journal of the Institute of Brewing 124, 336-340 (2018), IF 0,868 (on-line)
Nešpor J., Karabín M., Hanko V., Dostálek P.: Application of response surface design to optimise the chromatographic analysis of volatile compounds in beer. Journal of the Institute of Brewing 124 (3), 244-253 (2018), IF 0,868 (on-line)
Karabín M., Hanko V., Nešpor J., Jelínek L., Dostálek P.: Hop tannin extract: A promising tool for acceleration of lautering. Journal of the Institute of Brewing (2018), 124, 374-380, IF 0,868 (on-line)
Carvalho D.O., Paulu A., Dostálek P., Guido L.F.: Measurement of catechin-7-O-glucoside from barley to malt. Journal of the Institute of Brewing (2018), 124, 359-364, IF 0,868 (on-line)
Krausová I., Mizera J., Dostále, P., Řanda Z.: Non-destructive determination of nitrogen in malting barleys by instrumental photon activation analysis and its comparison with the Dumas method. Journal of the Institute of Brewing 124 (1), 4-8 (2018), IF 0,868 (on-line)
Štulíková K., Karabín M., Nešpor J., Dostálek P.: Therapeutic perspectives of 8-prenylnaringenin, a potent phytoestrogen from hops. Molecules 23 (3), 660, 1-13 (2018), IF 3,098 (on-line)
Karabín M., Jelínek L., Kotrba P., Cejnar R., Dostálek P.: Enhancing the performance of brewing yeasts. Biotechnology Advances 36 (3) 691-706 (2018), IF 11,452 (on-line)
×