Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚB → Ústav → Zaměstnanci → Prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc.
iduzel: 17509
idvazba: 21821
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 21:52:48
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 17509
idvazba: 21821
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'ub.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/ustav/zamestnanci/rychtera'
iduzel: 17509
path: 8548/5338/5339/5342/7872/7875/17509
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc.

rychtera_m (originál)

Kontakty

místnost: 

 A119

telefon: 

+420 220 44 4124 

e-mail:  

 Mojmir.Rychtera@vscht.cz

 

Vzdělání a zkušenosti

1955-1960 Inženýrské studium, VŠCHT Praha, Ústav kvasné technologie (Ing.)
1960–1964 pedagogický asistent na ÚKCHT 
1964-1968 Interní aspirantura (doktorské studium), VŠCHT Praha, Ústav kvasné chemie a technologie (CSc.) 
1968–1980 odborný asistent na ÚKCHT (později na ÚKCHB)  
1972  Research fellow na University of Birmingham, Department of Chemical Engineering,  UK, tamtéž i 3 měsíční stáž v roce 1993
1980  habilitační řízení a jmenování docentem v oboru kvasná chemie a bioinženýrství 
1992  v rámci projektu TEMPUS výuka na Technical University of Denmark, Lyngby 3 týdny) 
1992   jmenován profesorem pro obor kvasná chemie a bioinženýrství  
1997 a 2005 1 měsíc „visiting professor“ na Tianjin University of Light Industry, Čína
 1995–2008 externí vyučující na VUT Brno, Fakulta chemická  

 

Pedagogika

Vedení bakalářských a diplomových prací, školitel doktorských dizertačních prací.                         
Výuka předmětů Biotechnologie v potravinářském průmyslu (magisterské studium), Potravinářské technologie biotechnologie (bakalářské studium), Down-stream processing v biotechnologiích (doktorské studium), Kvasná technologie (doktorské studium), Biotechnologická produkce látek, materiálů a energie (doktorské studium).

Věda a výzkum

Operace fermentačního průmyslu, kultivační techniky, optimalizace a řízení bioprocesů. Fermentační výroba ethanolu, acetonu a butanolu. Biosyntéza mléčné a itakonové kyseliny a jejich izolace a  purifikace. Optimalizace lihovarské technologie s ohledem na využití výpalků. Aplikace termofilních mikroorganismů při biodegradaci některých odpadů. Imobilizace mikrobních buněk a jejich aplikace v bioreaktorech. Výroba mikrobní biomasy (především na odpadních substrátech, např. sulfitové výluhy). Optimalizace biosyntézy ergosterolu (provitaminu D2) kvasinkovou buňkou.

Zájmy

Vysokohorská turistika,  cyklistika, lyžování, cestování. 

Aktualizováno: 22.7.2019 15:44, Autor: Martin Halecký

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Ústav biotechnologie, technický správce Výpočetní centrum

zobrazit mobilní verzi