Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚB → Ústav → Přístrojové vybavení → Technologický celek Pivovar Lachout
iduzel: 15963
idvazba: 24717
šablona: stranka_submenu
čas: 20.9.2018 06:24:54
verze: 4465
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW

Technologický celek Pivovar Lachout

Zaměření a celková koncepce našeho pivovaru je směřována na pedagogickou a vědeckovýzkumnou činnost. Pro reprezentaci školy ale také vaříme oficiální pivo VŠCHT Praha - Lachout.

šířka 450px

Technologický celek Pivovar Lachout se skládá z provozů:

Historie dávno zapomenutá

Pivovar na VŠCHT má mnohaletou tradici. První dochovaná zmínka o pokusném školním minipivovaru při České vysoké škole technické v Praze, sídlící v té době v Trojanově ulici, pochází z roku 1900. Velkou zásluhu o vybudování tohoto pivovárku měl prof. Kruis. Zde bylo poprvé posluchačům umožněno seznámit se v praktických cvičeních s technologickými postupy výroby piva.             

První minipivovar v novostavbě dnešní VŠCHT v Technické ulici 5, Praze 6 byl realizován v rámci její výstavby v roce 1937 a umístěn v technologické hale v suterénu budovy A. Svým pojetím odpovídal nejnovějším průmyslovým poznatkům té doby. Objem vyrážené mladiny byl 3 hektolitry. O jeho vybudování se zasloužil významný technolog a tehdejší vedoucí Ústavu kvasné chemie a mykologie prof. Jan Šatava. Tento pivovar byl v 50-tých letech, kdy ústav vedl doc.Ing. Kleinzeller prodán do zahraničí, kde se jeho stopa ztrácí.

Počátkem 60-tých let se pod vedením Prof. Moštka prováděly pokusy s kontinuální výrobou piva na skleněném zařízení. Doba však ještě nebyla zralá pro kontinuální technologie a výzkum byl ukončen.

Historie nedávná

Současná stará varní souprava byla objednána v roce 1965 a v témže roce uvedena do provozu. Oproti původním 3 hektolitrům bylo nové zařízení koncipováno maximálně na 60 litrů vyrážené mladiny.

Tento unikát z dílen ZVU Hradec Králové slouží studentům dodnes. V roce 1987 započala kompletní rekonstrukce prostor technologické haly ústavu pod vedením tehdejší vedoucí ústavu prof. Ing. Gabriely Basařové, DrSc. Byla výrazně modernizována technologie chlazení, změnilo se umístění varných nádob a spilka byla osazena skleněnými nádobami. Provoz pivovaru byl opět spuštěn v roce 1990. Od této doby nese zde produkované pivo hrdý název LACHOUT, který byl odvozen od lahodné chuti zdejšího moku.

Další podstatnou úpravou prošel pivovar počátkem roku 2003 kdy se změnil celkově systém chlazení na ekologicky bezpečný a byla dokončena rekonstrukce vnějšího pláště do původního stavu v souladu s požadavky Ústavu památkové péče.

V roce 2010 proběhla další velká rekonstrukce prostoru a modernizace technologie minipivovaru, jejíž součástí byla instalace nové nerezové dvounádobové varny dodané firmou Pivo - Praha, která je schopna vyrážet na jednu várku až 100 litrů mladiny. Součástí dodávky byl šrotovník, dva CKT tanky, chladič mladiny a výrobník ledové vody. V roce 2012 byl pivovar plně automatizován.

S pořízením mikrosladovny roku 2012 se otevřely obrovské možnosti komplexního přístupu ke studiu pivovarského procesu a jeho modifikací.

Současnost

V současné době se univerzitní pivovar Vysoké školy chemicko-technologické v Praze zaměřuje hlavně na výuku studentů se studijním zaměřením na pivovarství a sladařství. V pivovaru jsou dvě varny – měděná varna z roku 1965 s objemem várky 50 l a plně automatizovaná varna z roku 2010 s objemem várky necelých 100 l. Vzhledem k malým objemům výroby slouží zdejší pivo Lachout především k reprezentačním účelům a nelze ho běžně ochutnat. V nejbližší době budou také v pivovaru VŠCHT Praha pravidelně probíhat kurzy výroby piva pro odbornou veřejnost, odborné degustační semináře a jiná konzultační činnost pro pivovary.

Pedagogická činnost

  • zařízení pivovaru je využíváno k výuce širokého spektra předmětů
  • bakalářské práce
  • diplomové práce
  • laboratoře oboru (speciální úlohy – IV. ročník)
  • cvičení - V. ročník
  • komerční vzdělávání, kurzy a semináře, osvědčení degustátorů

Komerční činnost

  • kurzy pivovarství a praktické kurzy vaření piva
  • osvědčení degustátorů a senzorické analýzy piva
  • odborné konzultace a pomoc při řešení technologických problémů
  • konzultace při realizaci investičních projektů
  • vypracování technicko-technologického auditu pivovaru
  • praktická školení zaměstnanců pivovarů
  • vypracování receptury piva dle požadavků
  • prodej piva v rámci propagace školy

Vědecko-výzkumná činnost

  • testování nově vyšlechtěných chmelových odrůd (spolupráce s Chmelařským institutem Žatec s.r.o)
  • testování  nově vyšlechtěných odrůd ječmene
  • licenční výroba piva
  • výroba piva z netradičních surovin  
  • studium mykotoxinů ve sladech
  • zvýšení obsahu zdraví prospěšných chmelových látek v pivu
  • produkce nealkoholických piv (kontinuální výroba, zlepšení organoleptických vlastností)
  • křemík v pivu
  • vývoj receptur pro speciální piva
  • optimalizace a vývoj postupů studeného chmelení piva
  • uplatnění netradičních kvasničných kmenů v pivovarství (probiotické pivo)
  • optimalizace simulace dokvašování v dřevěných sudech
  • automatizace minipivovarů 

                                                                                                         

Rudolf Jung

Za dodržování technologických postupů a kvalitu piva ručí sládek pivovaru Lachout VŠCHT.

Rudolf Jung

Aktualizováno: 27.8.2018 10:24, Autor: Martin Halecký

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Ústav biotechnologie, technický správce Výpočetní centrum

zobrazit mobilní verzi