stdClass Object ( [nazev] => Ústav biotechnologie [adresa_url] => [api_hash] => [seo_desc] => [jazyk] => [jednojazycny] => [barva] => zelena [indexace] => 1 [obrazek] => [ga_force] => [cookie_force] => [secureredirect] => [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8 [ga_account] => UA-10822215-3 [ga_domain] => [ga4_account] => G-VKDBFLKL51 [gtm_id] => [gt_code] => [kontrola_pred] => [omezeni] => 0 [pozadi1] => [pozadi2] => [pozadi3] => [pozadi4] => [pozadi5] => [robots] => [htmlheaders] =>[newurl_domain] => 'ub.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '[cs]' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 8548/5338/5339 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 5339 [platne_od] => 19.12.2023 15:33:00 [zmeneno_cas] => 19.12.2023 15:33:49.30629 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jana Michailidu [canonical_url] => [idvazba] => 6019 [cms_time] => 1711630874 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => stdClass Object ( [logo_href] => / [logo] => [top_search_placeholder] => hledat... [social_fb_odkaz] => [social_tw_odkaz] => [social_yt_odkaz] => [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA [paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON [paticka_budova_2_popis] => [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373
Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Ústav biotechnologie, technický správce Výpočetní centrum
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Martin.Halecky@vscht.cz [social_fb_title] => [social_tw_title] => [social_yt_title] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT Praha – FPBT – ÚB [autor] => Autor [aktualizovano] => Aktualizováno [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [more_info] => více informací [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [paticka_mapa_alt] => [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [archiv_novinek] => Archiv aktualit [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [studijni_obor] => Studijní obor [studijni_forma] => Forma studia [studijni_dobastudia] => Doba studia [studijni_kapacita] => Kapacita [navaznosti] => Navazující studium v oborech [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [den_kratky_2] => út [den_kratky_4] => čt [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv novinek [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [stahnout] => Stáhnout [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [fakulta_FPBT_odkaz] => [den_kratky_5] => pá [den_kratky_1] => po [den_kratky_3] => st [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => [den_kratky_6] => [den_kratky_0] => [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: ) [poduzel] => stdClass Object ( [5341] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [5345] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 5345 [canonical_url] => //ub.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [5346] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 5346 [canonical_url] => //ub.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [5347] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 5347 [canonical_url] => //ub.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 5341 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [5342] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [6000] => stdClass Object ( [nazev] => Domovská stránka [seo_title] => Domovská stránka [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Jak vyplývá z názvu našeho ústavu zabýváme se vědeckou a pedagogickou činností v problematice biotechnologií z pohledu chemicko-technologického a inženýrského. Hlavní váha naší činnosti je v oblastech pivovarnictví, biotechnologie v ochraně životního prostředí, v produkci alternativních paliv, v problematice biofilmu a produkce biodetergentů a enzymů.
Úspěšnou vědeckou a pedagogickou činnost našeho ústavu realizujeme díky kvalitnímu zázemí laboratoří s moderním přístrojovým vybavením pro pokročilé analytické, biochemické, mikrobiologické, separační i kultivační metody.
Vedle vědecké-výzkumného a pedagogického poslání slouží naše mikrosladovna a univerzitní pivovar.
[urlnadstranka] => [obrazek] => [iduzel] => 6000 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7872] => stdClass Object ( [nazev] => Ústav [seo_title] => Ústav [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Jak vyplývá z názvu našeho ústavu zabýváme se vědeckou a pedagogickou činností v problematice biotechnologií z pohledu chemicko-technologického a inženýrského. Hlavní váha naší činnosti je v oblastech pivovarnictví, biotechnologií v ochraně životního prostředí, v produkci alternativních paliv, v problematice biofilmu a v produkci biodetergentů a enzymů.
Úspěšnou vědeckou a pedagogickou činnost našeho ústavu realizujeme díky kvalitnímu zázemí laboratoří s moderním přístrojovým vybavením pro pokročilé analytické, biochemické, mikrobiologické, separační i kultivační metody.
Vedle vědecko-výzkumného a pedagogického poslání slouží univerzitní pivovar pro produkci oficiálního piva VŠCHT Praha značky Lachout.
[urlnadstranka] => [iduzel] => 7872 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5354] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [obsah] =>Náš ústav nabízí vysokoškolské vzdělání v bakalářských, magisterských i doktorských studijních programech v rámci moderně pojatých klasický biotechnologií, jako jsou pivovarství, lihovarství a vinařství, produkce octa a dalších látek kvasnou cestou tak i moderní obory bioinženýrství a biotechnologií jako jsou výroba léčiv, ochrana životního prostředí, produkce alternativních paliv.
Zájemci z řad studentů se mohou podílet na vědecko-výzkumné práci na ústavu již od začátku studia.
Vzhledem k širokému spektru kontaktů v Evropě i mimo ni je možné vycestovat na studijní nebo výzkumné pobyty.
[iduzel] => 5354 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/studium [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5355] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Vědecko-výzkumné aktivity ústavu jsou soustředěny na studium biotechnologických procesů v celé jejich šíři – počínaje chováním biologického činitele, studium jednotkových operací uplatňujících se v moderních biotechnologiích, včetně down-stream processingu, bioinženýrských aspektů a modelování a simulace bioprocesů až po aplikace biotechnologických procesů v potravinářském, farmaceutickém, biotechnologickém či chemickém průmyslu nebo při ochraně životního prostředí.
[iduzel] => 5355 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/veda-a-vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5512] => stdClass Object ( [nazev] => Aktivity ústavu [seo_title] => Aktivity ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Kromě vědecko-výzkumné a pedagogické činnosti se angažujeme v široké škále dalších aktivit jako je pořádání nebo spolupořádání konferencí, pořádání kurzů a expertní a servisní činností v oblasti biotechnologií.
[iduzel] => 5512 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/aktivity-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7895] => stdClass Object ( [nazev] => Spolupráce [seo_title] => Spolupráce [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
S našimi tuzemskými i zahraničními průmyslovými i výzkumnými partnery spolupracujeme na širokém spektru společných projektů zahrnujícím základní výzkum a aplikovaný výzkum, zvětšování měřítka technologií, řešení technologických problémů výrob a to formou grantové spolupráce nebo zakázek. Nedílnou součástí této spolupráce je i zapojení studentů všech studijních stupňů do řešení těchto projektů a tím zásadní zkvalitnění jejich vzdělání.
[iduzel] => 7895 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/spoluprace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /spoluprace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Nemáte přístup k obsahu stránky.
Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).
[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Chyba 404
Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.
Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.
Děkujeme!
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 5342 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/5342 [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[cs]/5342 [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_kalendar [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )
DATA
stdClass Object ( [nazev] => Kurzy a semináře [seo_title] => Kurzy a semináře [seo_desc] => Kurzy [autor] => [autor_email] => [perex] =>Zveme zájemce na kurzi pořádané naším ústavem:
[ikona] => spendlik [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Seminář pro provozovatele pěstitelských pálenic a ovocných lihovarů
Kurz Pivovarské a sladařské technologie (pro Plzeňský Prazdroj a.s.)
Senzorické hodnocení piva
Principy kultivace mikrobiálních populací v míchaných bioreaktorech
[submenuno] => [urlnadstranka] => [newurl_domain] => 'ub.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/aktivity-ustavu/kurzy' [newurl_iduzel] => 7887 [newurl_path] => 8548/5338/5339/5342/5512/7887 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 7887 [platne_od] => 20.02.2017 15:01:00 [zmeneno_cas] => 20.02.2017 15:01:29.000585 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Martin Halecký [canonical_url] => //ub.vscht.cz/aktivity-ustavu/kurzy [idvazba] => 8954 [cms_time] => 1711630819 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => stdClass Object ( [18686] => stdClass Object ( [nazev] => Kurz Pivovarské a sladařské technologie [seo_title] => Kurz Pivovarské a sladařské technologie [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>Kurz je určený pro zaměstnance Plzeňského Prazdroje a.s.
[ikona] => kniha [obrazek] => [obsah] =>V roce 2015 proběhl již 4. běh kurzu Pivovarské a sladařské technologie pro zaměstnance Plzeňského Prazdroje a.s., převážně s nepivovarským vzděláním. Každý rok kurz absolvuje kurz okolo 18 absolventů. Kurz je zakončen písemným přezkoušením.
Kurz pořádá Ústav biotechnologie VŠCHT Praha ve spolupráci. Odborným garantem kurzu je prof. Ing. Pavel Dostálek, CSc.
Kurz je jednosemestrální, vždy o sobotách a je rozdělen na přednáškovou a praktickou část. Praktická výuka je uskutečňována ve školním minipivovaru (vždy po skupinách). Úspěšné absolvování kurzu je potvrzeno vydáním osvědčení.
Přednášky jsou zajištěny odborníky z Ústav biotechnologie VŠCHT Praha jejich obsah vychází z akreditovaného studia Ministrstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Účastníci 4. běhu kurzu v roce 2015
[poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 18686 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/aktivity-ustavu/kurzy/pivovarstvi [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu/kurzy/pivovarstvi [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [43731] => stdClass Object ( [nazev] => Kurzy vaření piva [seo_title] => Kurzy vaření piva [seo_desc] => Kurzy vaření a degustace piva s odborným výkladem v pivovaru Lachout. [autor] => [autor_email] => [perex] =>Ústav Biotechnologie nabízí individuální nebo skupinové kurzy vaření piva s odborným výkladem a degustací v našem klasickém nebo moderním pivovaru Lachout.
[ikona] => [obrazek] => 0001~~i3cJdrYwNzSKL0stKslMTsyJNzQwMAAA.jpg [obsah] =>Přijďte si uvařit
Varianta jednoddeního kurzu
Jednodenní praktický kurz s výkladem a degustací ve školním pivovaru Lachout s potvrzením o absolvování.
Cena individuálně 5000 Kč, ve skupině 2 – 5 lidí 3000 Kč/osobu.
Varianta vícedenního kurzu
Vícedenní kurz výroby piva s výkladem teorie a praktickou výukou na obou varnách školního pivovaru Lachout s certifikací (dle požadavků na podrobnost 3 – 15 dnů). Náplní kurzu mohou být témata jako suroviny pro výrobu piva, teorie výroby piva, teorie stabilizace piva a stáčení, analytická laboratorní kontrola výroby piva, sanitace v pivovaru, pivní styly a moderní metody v pivovarství, senzorické hodnocení piva, legislativní požadavky pro výrobu piva.
Cena individuálně cca 4000 Kč/den, ve skupině 2500 Kč/osobu/den.
Pro přihlášení se na kurz kontaktujte Ing. Tomáše Kinčla.
[urlnadstranka] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 43731 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu/kurzy/kurzy-vareni-piva [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_obrazek_vertical [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [20702] => stdClass Object ( [nazev] => Principy kultivace mikrobiálních populací v míchaných bioreaktorech [seo_title] => Principy kultivace mikrobiálních populací v míchaných bioreaktorech [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => kniha [obrazek] => [obsah] =>Kurz je vhodný pro zaměstnance biotechnologických firem a vědecké pracovníky, kteří si chtějí rozšířit teoretické znalosti oboru kultivace v míchaných bioreaktorech a osvojit si praktické kroky vedení a optimalizace bioprocesů. Teoretická část kurzu je zaměřena na základní principy kultivací v bioreaktorech, možnostech vedení a optimalizace bioprocesu, je vysvětlen vliv kultivačních parametrů na přestup kyslíku, tepla a hmoty v bioreaktorech a vztahy mezi způsobem vedení kultivace (vsádková, přítokovaná, kontinuální) a průběhem bioprocesu. V praktické části kurzu jsou na příkladu kultivace methylotrofní kvasinky Pichia pastoris demonstrovány základní operace (příprava bioreaktoru před kultivací, sterilace, aseptické vzorkování, monitorování proměnných veličin) a předvedena vsádková a přítokovaná kultivace s cílem produkovat biomasu v první části procesu a po získání husté kultury indukovat produkci extracelulárního rekombinantního proteinu. Je předvedena možnost využití průkotové cytometrie pro sledování bioprocesu a možnosti zpracování naměřených dat. Kurz je nabízen jak v českém tak anglickém jazyce. První ročník kurzu proběhl v rámci konference Biotech2014&6th Czech-Swiss Symposium with exhibition ve spolupráci s firmou Infors (Basic Practical and Theoretical Bioprocess Seminar) za účasti mezinárodní skupiny zaměstnanců různých firem zabývajících se biotechnologickou produkcí.
[poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 20702 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/aktivity-ustavu/kurzy/kultivace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu/kurzy/kultivace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [18688] => stdClass Object ( [nazev] => Senzorické hodnocení piva [seo_title] => Senzorické hodnocení piva [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>
Od roku 2010 pořádá Ústav biotechnologie ve spolupráci s Ústavem analýzy potravin a výživy jednodenní seminář Senzorického hodnocení piva v jehož rámci se účastníkům dostane teoretických znalostí i praktických zkušeností o senzorické analýze a hodnocení piva. Seminář je zakončen zkouškou a certifikátem pro úspěšné absolventy.
[ikona] => lupa [obrazek] => [obsah] =>Program:
8:30 – 9:00 Registrace účastníků
9:00 – 9:30 Zahájení semináře a seznámení se senzorickou analýzou
Garant: doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská
9:30 – 12:00 Testování hodnotitelů
12:00 – 13:00 Přestávka na oběd
13:00 – 16:00 Senzorické hodnocení piv
Garant: prof. Ing. Pavel Dostálek CSc.
[poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 18688 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/aktivity-ustavu/kurzy/senzorika [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu/kurzy/senzorika [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [18685] => stdClass Object ( [nazev] => Seminář pro provozovatele pěstitelských pálenic a ovocných lihovarů [seo_title] => Seminář pro provozovatele pěstitelských pálenic a ovocných lihovarů [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>Těšíme se na zájemce o letošní seminář v netradičním termínu v září 2023.
[ikona] => [obrazek] => 0008~~yy4tqoovSMxJzctMTtUtSy0qyUxOzAEA.png [ogobrazek] => 0001~~kurz_palenice.gif [pozadi] => [obsah] =>Letošní seminář proběhne 12. – 13. 9. 2023 na VŠCHT Praha
Seminář pořádá Ústav biotechnologie VŠCHT Praha ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR. Odborným garantem semináře je prof. Ing. Karel Melzoch, CSc.
Důležité informace
- Přihlašování do 5. 9. 2023 přes přihlašovací formulář na konci stránky
- Po absolvování celého semináře Vám bude vystaveno osvědčení
- Cena semináře (vložné) - 5 000 Kč bez DPH
V případě dotazů kontaktujte doc. Ing. Ireny Kolouchové Ph.D., tel.: 22044 4367 nebo e-mail: Irena.Kolouchova@vscht.cz
Organizace semináře
Seminář je rozdělen na přednáškovou a praktickou část. Přednášky jsou zahájeny úvodním dvoudenním blokem, praktická výuka a další informace jsou uskutečňovány individuálně. Úspěšné absolvování kurzu je potvrzeno vydáním osvědčení. Přednášky jsou zajištěny odborníky z Ústav biotechnologie VŠCHT Praha, Ministerstva zemědělství ČR, Ministerstva financí ČR, z dalších institucí a z praxe.
Program
Přednášky
- Komentář k zákonu č. 61/1997, Sb., o lihu.
- Výklad vyhlášky č. 82/2000 Sb., o technických požadavcích na výrobu, skladování a zpracování lihu.
- Měření lihu, inventarizace, vedení evidence, nutné doklady.
- Technologie výroby pálenek - suroviny, příprava rmutu, produkční mikroorganismy, lihové kvašení.
- Povolování výroby lihu a pěstitelského pálení, trestní zákon, pálenky z pohledu zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách, a vyhlášky č. 45/2000 Sb.
- Výklad vyhlášky č. 81/2000 Sb., o kontrole výroby a oběhu lihu.
- Komentář k zákonu č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních.
- Dohled finančního úřadu nad pěstitelským pálením - provozování pálenice, zajištění zařízení, měřidla.
- Technologie výroby pálenek a jejich kvalita - zpracování kvasu, destilace a rektifikace, zrání pálenky, likvidace odpadů.
- Hodnocení kvality pálenek.
(změna programu vyhrazena)
Praktická část
Ve vybrané pálenici se zúčastnit pálení (na základě předchozí individuální dohody).