stdClass Object
(
    [nazev] => Ústav biotechnologie
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => modra
    [indexace] => 1
    [ga_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => UA-10822215-3
    [ga_domain] => 
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 
    [pozadi2] => 
    [pozadi3] => 
    [pozadi4] => 
    [pozadi5] => 
    [robots] => 
    [iduzel] => 5339
    [platne_od] => 06.08.2015 10:11:00
    [zmeneno_cas] => 06.08.2015 10:11:38.119149
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Lenka Matějová
    [canonical_url] => //ub.vscht.cz
    [idvazba] => 6019
    [cms_time] => 1505949094
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo_href] => /
            [logo] => 
            [top_search_placeholder] =>  hledat...
            [social_fb_odkaz] => 
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] =>  BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] =>   NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] =>   STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Ústav biotechnologie, technický správce Výpočetní centrum

[paticka_odkaz_mail] => mailto:Martin.Halecky@vscht.cz [social_fb_title] => [social_tw_title] => [social_yt_title] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚB [autor] => Autor [aktualizovano] => Aktualizováno [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [more_info] => více informací [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [paticka_mapa_alt] => [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [archiv_novinek] => Archiv aktualit [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [studijni_obor] => Studijní obor [studijni_forma] => Forma studia [studijni_dobastudia] => Doba studia [studijni_kapacita] => Kapacita [navaznosti] => Navazující studium v oborech [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [den_kratky_2] => út [den_kratky_4] => čt [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv novinek [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [stahnout] => Stáhnout [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [fakulta_FPBT_odkaz] => [den_kratky_5] => pá [den_kratky_1] => po [den_kratky_3] => st [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [22178] => stdClass Object ( [nazev] => Detaily oboru [seo_title] => Detaily oboru [seo_desc] => [autor] => Pedagogické oddělení [autor_email] => studium@vscht.cz [obsah] => [iduzel] => 22178 [canonical_url] => //study.vscht.cz/studijni-system1/obory [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studijni-system1/obory [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [39581] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://cis-staff.vscht.cz/studijni-plan/ [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 39581 [canonical_url] => //study.vscht.cz/studijni-system-plan-pdf [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studijni-system-plan-pdf [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [30344] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://cis-web-test.vscht.cz/studijni-system/obory/U/sitemap/lang/en/foreigner [urlwildcard] => [iduzel] => 30344 [canonical_url] => //study.vscht.cz/obory_sitemap_foreigner.xml [skupina_www] => Array ( ) [url] => /obory_sitemap_foreigner.xml [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [30128] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://cis-web-test.vscht.cz/redirect/ [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 30128 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [30124] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://cis-web-test.vscht.cz/redirect/context/ [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 30124 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [30011] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://cis-web-test.vscht.cz/studijni-system/ [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 30011 [canonical_url] => //study.vscht.cz/studijni-system [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studijni-system [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [28344] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://cis-web-test.vscht.cz/studijni-system/obory/U/sitemap/lang/cs [urlwildcard] => [iduzel] => 28344 [canonical_url] => //study.vscht.cz/obory_sitemap_cs.xml [skupina_www] => Array ( ) [url] => /obory_sitemap_cs.xml [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [25054] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => http://cis-test1.vscht.cz:8001/prace/seznam/druh/I/fakulta/FCHI/index/schovat/obor,ustav/seskupit/ustav,obor/ [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 25054 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [25057] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => http://cis-test1.vscht.cz/prace/seznam/ [iduzel] => 25057 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [22180] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://cis-web.vscht.cz/obory/S/predmet/ [iduzel] => 22180 [canonical_url] => //study.vscht.cz/studijni-system1/predmet [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studijni-system1/predmet [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [22177] => stdClass Object ( [nazev] => Studijní plán [seo_title] => Studijní plán [seo_desc] => [autor] => Pedagogické oddělení [autor_email] => studium@vscht.cz [obsah] => [iduzel] => 22177 [canonical_url] => //study.vscht.cz/studijni-system1/studijni-plan [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studijni-system1/studijni-plan [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [22005] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://cis-web.vscht.cz/obory/U/obory/obor/FCHI-CHEMIE,FCHT-T,FCHT-V,FCHI-ANFYCH [iduzel] => 22005 [canonical_url] => //study.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [5341] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [5345] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 5345 [canonical_url] => //ub.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [5346] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 5346 [canonical_url] => //ub.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [5347] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 5347 [canonical_url] => //ub.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 5341 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [5342] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [6000] => stdClass Object ( [nazev] => Domovská stránka [seo_title] => Domovská stránka [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Jak vyplývá z názvu našeho ústavu zabýváme se vědeckou a pedagogickou činností v problematice biotechnologií z pohledu chemicko-technologického a inženýrského. Hlavní váha naší činnosti je v oblastech pivovarnictví, biotechnologie v ochraně životního prostředí, v produkci alternativních paliv, v problematice biofilmu a produkce biodetergentů a enzymů.

Úspěšnou vědeckou a pedagogickou činnost našeho ústavu realizujeme díky kvalitnímu zázemí laboratoří s moderním přístrojovým vybavením pro pokročilé analytické, biochemické, mikrobiologické, separační i kultivační metody.

Vedle vědecké-výzkumného a pedagogického poslání slouží naše dva minipivovary a mikrosladovna pro produkci oficiálního piva VŠCHT Praha značky Lachot.

 

[iduzel] => 6000 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/home [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7872] => stdClass Object ( [nazev] => Ústav [seo_title] => Ústav [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

 originál

Jak vyplývá z názvu našeho ústavu zabýváme se vědeckou a pedagogickou činností v problematice biotechnologií z pohledu chemicko-technologického a inženýrského. Hlavní váha naší činnosti je v oblastech pivovarnictví, biotechnologií v ochraně životního prostředí, v produkci alternativních paliv, v problematice biofilmu a v produkci biodetergentů a enzymů.

Úspěšnou vědeckou a pedagogickou činnost našeho ústavu realizujeme díky kvalitnímu zázemí laboratoří s moderním přístrojovým vybavením pro pokročilé analytické, biochemické, mikrobiologické, separační i kultivační metody.

Vedle vědecko-výzkumného a pedagogického poslání slouží naše mikrosladovna a dva minipivovary ZVÚ Hradec Králové (1965)Pivo-Praha (2010) pro produkci oficiálního piva VŠCHT Praha značky Lachout.

[iduzel] => 7872 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/ustav [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5354] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [obsah] =>

Náš ústav nabízí vysokoškolské vzdělání v bakalářskýchmagisterskýchdoktorských studijních programech v rámci moderně pojatých klasický biotechnologií, jako jsou pivovarství, lihovarství a vinařství, produkce octa a dalších látek kvasnou cestou tak i moderní obory bioinženýrství a biotechnologií jako jsou výroba léčiv, ochrana životního prostředí, produkce alternativních paliv.

originál

 

Zájemci z řad studentů se mohou podílet na vědecko-výzkumné práci na ústavu již od začátku studia.

Vzhledem k širokému spektru kontaktů v Evropě i mimo ni je možné vycestovat na studijní nebo výzkumné pobyty.

[iduzel] => 5354 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/studium [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5355] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

originál

Vědecko-výzkumné aktivity ústavu jsou soustředěny na studium biotechnologických procesů v celé jejich šíři – počínaje chováním biologického činitele, studium jednotkových operací uplatňujících se v moderních biotechnologiích, včetně down-stream processingu, bioinženýrských aspektů a modelování a simulace bioprocesů až po aplikace biotechnologických procesů v potravinářském, farmaceutickém, biotechnologickém či chemickém průmyslu nebo při ochraně životního prostředí.

[iduzel] => 5355 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/veda-a-vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5512] => stdClass Object ( [nazev] => Aktivity ústavu [seo_title] => Aktivity ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Aktivity

Kromě vědecko-výzkumnépedagogické činnosti se angažujeme v široké škále dalších aktivit jako je pořádání nebo spolupořádání konferencí, pořádání kurzůexpertní a servisní činností v oblasti biotechnologií.

[iduzel] => 5512 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/aktivity-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7895] => stdClass Object ( [nazev] => Spolupráce [seo_title] => Spolupráce [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

partneři

S našimi tuzemskými i zahraničními průmyslovými i výzkumnými partnery spolupracujeme na širokém spektru společných projektů zahrnujícím základní výzkum a aplikovaný výzkum, zvětšování měřítka technologií, řešení technologických problémů výrob a to formou grantové spolupráce nebo zakázek. Nedílnou součástí této spolupráce je i zapojení studentů všech studijních stupňů do řešení těchto projektů a tím zásadní zkvalitnění jejich vzdělání.

[iduzel] => 7895 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/spoluprace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /spoluprace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Požadovaná stránka se na webu již nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 5342 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/5342 [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[cs]/5342 [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_kalendar [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => Vědecko-výzkumné skupiny
    [seo_title] => Vědecko-výzkumné skupiny
    [seo_desc] => 
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [perex] => 

Výzkum je soustředěn na studium biotechnologických procesů v celé jejich šíři – počínaje chováním biologického činitele, studium jednotkových operací uplatňujících se v moderních biotechnologiích, včetně down-stream processingu, bioinženýrských aspektů a modelování a simulace bioprocesů až po aplikace biotechnologických procesů v potravinářském, farmaceutickém, biotechnologickém či chemickém průmyslu, při ochraně životního prostředí.

[ikona] => [obrazek] => [obsah] =>

Na ústavu působí několik skupin s rozdílným vědecko-výzkumným zaměřením:

Laboratoř aplikované biologie

Laboratoř bioinženýrství

Laboratoř mikrobiálních procesů

Laboratoř optimalizace a modelování bioprocesů

Laboratoř pivovarství a sladařství

[submenuno] => [iduzel] => 15476 [platne_od] => 30.06.2015 09:32:00 [zmeneno_cas] => 30.06.2015 09:32:44.242176 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Martin Halecký [canonical_url] => //ub.vscht.cz/veda-a-vyzkum/skupiny [idvazba] => 18941 [cms_time] => 1505950870 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => stdClass Object ( [15478] => stdClass Object ( [nazev] => Laboratoř aplikované biologie [seo_title] => Laboratoř aplikované biologie [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

Naše laboratoř se věnuje několika problematikám, jejichž společným základem je přispět k pochopení mechanismů biologické aktivity virů, mikrobů a mikrobiálních společenstev. Hlavním cílem je aplikovat získané znalosti v různých oblastech biotechnologie a medicíny pro návrh inhibitorů, průmyslovou výrobu přírodních látek a ochrany životního prostředí. Laboratoř je vybavena řadou moderních bioreaktorových jednotek, a kromě úplného základního vybavení pro mikrobiologické a biochemické techniky, disponuje také vybavením pro kultivaci tkáňových buněčných linii, a zařízeními pro genetické, molekulárně-biologické a instrumentální-analytické metody, včetně fluorescenční mikroskopie a analýzy FACS. Má rovněž přístup k transmisnímu elektronovému mikroskopu a hmotnostní spektroskopii.

[ikona] => [obrazek] => tkanovky_vertical.jpg [obsah] =>

Lidé a kontakty

Řešené projekty

Biofilmy a mezibuněčná komunikace 

Interakce nanočástic a mikroorganismů

Biotechnologická produkce a aplikace rhamnolipidů

Mikrobiální produkce lipidů

Studium domén a motivů podílejících se na tvorbě virových částic

Uplatnění tkáňových kultur v biotechnologiích a pro testování nově syntetizovaných nebo přírodních látek a jejich směsí

Výzkumní a průmyslový partneři

 

Přístrojové vybavení

  • Cellavista V 2.1, SynenTec Bio Services GmbH, Německo
  • Mikroskop Nikon Eclipse E400, Nikon, Japonsko
  • Stereomikroskop Nikon SZM 800, Nikon, Japonsko
  • NIS Elements 3.1, Laboratory Imaging s.r.o., Česká republika
  • Mikrokultivační zařízení Bioscreen C, Labsystems, Finsko
  • Infinite M200PRO, Tecan Trading AG, Švýcarsko
  • Bioreaktor, Braun Biotech International, Německo
  • Průtokový cytometr se sortrem BD FACSAria III, USA
  • Invertovaný fluorescenční mikroskop Olympus IX73, Olympus Czech Group, s.r.o, ČR
[poduzel] => stdClass Object ( [22033] => stdClass Object ( [nazev] => Biofilmy a mezibuněčná komunikace [seo_title] => Biofilmy a mezibuněčná komunikace [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

Biofilmy lze definovat jako strukturované společenství mikroorganismů kolonizujících pevné abiotické povrchu, tkáně nebo fázová rozhraní. Jedná se o nejběžnější formu života mikroorganismů v přírodě. Přítomnost mikroorganismů v biofilmu je výsledkem účelového chování regulovaného na úrovni mezibuněčné komunikace založené na produkci a vnímání signálních molekul. Mikroorganismy žijící v biofilmu mají odlišný fenotyp ve srovnání s planktonní populací. Tento fenotyp je charakteristický zvýšenou odolností vůči toxickým látkám a celkově vůči vnějšímu prostředí, je provázen zvýšenou produkcí extracelulárních polymerních sloučenin, má zcela odlišný proteinový profil a s tím související změny v katabolismu i anabolismu. Schopnost tvorby biofilmu je také projevem virulence patogenních mikroorganismů. Z těchto obecných poznatků o biofilmech vycházíme při řešení následujících konkrétních témat:

[ikona] => [obrazek] => obrazek%20biofilm.jpg [obsah] =>

Řešitelé: prof. Ing. Jan Masák, CSc., prof. Ing. Alena Čejková, CSc., Ing. Olga Maťátková, PhD.Ing. Irena Kolouchová, Ph.D.Ing. Eva Vaňková, Ph.D.

Grantové prostředky: GAČR 2014-2016

Spolupráce: Ústav biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha

  • Metodologie přípravy biofilmů různých buněčných typů na různých typech nosičů a v odlišných podmínkách vnějšího prostředí.
  • Optimalizace metod dovolující reprodukovatelnou kvantifikaci biofilmu, stanovení jeho metabolické aktivity
  • Studium vztahů mezi přítomností a koncentrací specifických signálních molekul (zejména acyl-homoserinových laktonů) a tvorbou a stabilitou bakteriálních biofilmů
  • Studium anti-biofilmové aktivity přírodních látek, které zasahují do regulace tvorby biofilmu (interference s přirozenými signálními molekulami), respektive ovlivňují stabilitu biofilmové matrice (biologicky aktivní látky – rhamnolipidy, ap.). Využití těchto poznatků k potlačení mikrobiální kolonizace nástrojů či implantátů používaných v medicíně.
  • Studium metabolických drah a zvýšené rezistence biofilmových populací umožňujících účinný rozklad toxických látek v životním prostředí.
  • Modulace mikrobiální adheze v prostředí homogenního magnetického pole jako nástroj pro průmyslové aplikace biofilmů.
  • Použití nanovlákenných sítí, jako nového druhu nosiče, který umožňuje regulovanou reprodukci bakteriálních / kvasinkových buněčných populací.
[iduzel] => 22033 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/skupiny/aplikovana/biofilm [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [22038] => stdClass Object ( [nazev] => Uplatnění tkáňových kultur v biotechnologiích a pro testování nově syntetizovaných nebo přírodních látek a jejich směsí [seo_title] => Uplatnění tkáňových kultur v biotechnologiích a pro testování nově syntetizovaných nebo přírodních látek a jejich směsí [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

Oproti bakteriálním expresním systémům, cílená produkce proteinů v tkáňových buňkách poskytuje možnost získat správně modifikovaný (glykosylovaný, fosforylovaný, acetylovaný, atd.), a sbalený (např. tvorba S-S můstků) protein. Permisivní buňky je navíc možné transfekovat příslušnými provirovými vektory a využít je pro nadprodukci příslušných virů (např. pro strukturní analýzu virových částic) či pro studium faktorů ovlivňujících jejich replikační cyklus. Tkáňové buňky se také využívají pro testování účinků nových látek či jejích směsí, u nichž se předpokládá určitá biologická aktivita (např. protinádorová, protizánětlivá). Pro tyto účely byla vyvinuta celá řada buněčných testů, stanovení a metod, kvantifikujících buněčnou viabilitu, toxicitu testovaných látek, buněčnou proliferaci, aktivaci/deaktivaci signálních drah, apoptosu a jiné.

[ikona] => [obrazek] => [obsah] =>

Řešitelé: Dr.Ing. Michaela Rumlová

Grantové prostředky: IGA MZ

Spolupráce: Ústav analýzy potravin a výživy a Ústav biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha, ÚOCHB AV ČR (Ing. Ivana Křížová)

Specifické cíle a koncepce k jejich řešení

  • identifikace a charakterizace domén a oblastí virových či buněčných proteinů, kritických pro jejich funkčnost: izolace cDNA, izolace genů, klonování, cílená mutageneze, příprava expresních vektorů
  • studium a charakterizace proteinů na biochemické, strukturní a funkční úrovni: exprese genů - produkce rekombinantních proteinů v bakteriálních i eukaryotních buňkách, jejich detekce, izolace a purifikace proteinů pro biochemické i strukturní studie, metabolické značení proteinů
  • subcelulární lokalizace proteinů: izolace buněčných organel (jádra, mitochondrie), imunolokalizace pomocí fluorescenční a elektronové mikroskopie
  • studium protein-protein interakcí: imunoprecipitace, kolokalizace v buňkách – fluorescenční mikroskopie
  • testování látek inhibujících skládání nezralých a zralých HIV-1 částic: fluorescenční metoda pro vysokokapacitní testování látek inhibujících skládání retrovirových částic (FAITH)
  • cílené testování vlivu nově syntetizovaných nebo přírodních látek a jejich směsí na životní funkce vybraných linií savčích tkáňových buněk: využití řady dostupných testů a metod pro stanovení toxicity testovaných látek, buněčné proliferace, ovlivnění signálních drah a jiných pomocí průtokové cytometrie, stanovení enzymových aktivit
  • studium interakcí protein-nukleová kyselina: změna elektroforetické mobility (EMSA)
[iduzel] => 22038 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/veda-a-vyzkum/skupiny/aplikovana/tkanovky [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/skupiny/aplikovana/tkanovky [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [22037] => stdClass Object ( [nazev] => Studium domén a motivů podílejících se na tvorbě virových částic [seo_title] => Studium domén a motivů podílejících se na tvorbě virových částic [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

Nezbytnými kroky v životním cyklu retrovirů je vytvoření nezralé virové částice a její následná maturace. Náš výzkum se zabývá charakterizací domén a motivů regulujících skládání obou typů retrovirových částic, zejména Mason-Pfizerova opičího viru, M-PMV, ale i dalších zástupců retrovirů, jako Rous sarcoma virus (RSV), murine leukemia virus (MLV) a HIV-1. Získané znalosti byly využity při vývoji fluorescenční metody (FAITH) pro testování látek inhibujících skládání retrovirových částic ve formátu mikrotitračních destiček a vyřešení struktury nezralé částice HIV a M-PMV. Funkčnost jednotlivých domén můžeme studovat využitím metody pro skládání virových částic in vitro nebo pomocí in vivo experimentů, tedy produkce virů v permisivních tkáňových buňkách. Studujeme také interakce virových a buněčných proteinů. Identifikovali jsme BCA3 protein, jako nového interakčního partnera M-PMV a HIV-1 proteasy. Tento protein, jehož přesná buněčná funkce není dosud známa, se zřejmě podílí na stresové odpovědi buňky a je v naší laboratoři intenzivně studován.

[ikona] => [obrazek] => [obsah] =>

Řešitelé: Dr.Ing. Michaela Rumlová, Ing. Alžběta Dostálková

Grantové prostředky: GAČR 2014-2016

Spolupráce: ÚOCHB AV ČR (Ing. Romana Hadravová, Ing. Ivana Křížová) Ústav biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha, EMBL (Dr.John Briggs)

Specifické cíle a koncepce k jejich řešení:

  • identifikace a charakterizace domén a oblastí virových či buněčných proteinů, kritických pro jejich funkčnost: izolace cDNA, izolace genů, klonování, cílená mutageneze, příprava expresních vektorů
  • studium a charakterizace proteinů na biochemické, strukturní a funkční úrovni: exprese genů - produkce rekombinantních proteinů v bakteriálních i eukaryotních buňkách, jejich detekce, izolace a purifikace proteinů pro biochemické i strukturní studie, metabolické značení proteinů
  • subcelulární lokalizace proteinů: izolace buněčných organel (jádra, mitochondrie), imunolokalizace pomocí fluorescenční a elektronové mikroskopie
  • studium protein-protein interakcí: imunoprecipitace, kolokalizace v buňkách – fluorescenční mikroskopie
  • testování látek inhibujících skládání nezralých a zralých HIV-1 částic: fluorescenční metoda pro vysokokapacitní testování látek inhibujících skládání retrovirových částic (FAITH)
  • cílené testování vlivu nově syntetizovaných nebo přírodních látek a jejich směsí na životní funkce vybraných linií savčích tkáňových buněk: využití řady dostupných testů a metod pro stanovení toxicity testovaných látek, buněčné proliferace, ovlivnění signálních drah a jiných pomocí průtokové cytometrie, stanovení enzymových aktivit
  • studium interakcí protein-nukleová kyselina: změna elektroforetické mobility (EMSA)
[iduzel] => 22037 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/veda-a-vyzkum/skupiny/aplikovana/viry [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/skupiny/aplikovana/viry [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [22036] => stdClass Object ( [nazev] => Mikrobiální produkce lipidů [seo_title] => Mikrobiální produkce lipidů [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

Mikroorganismy vytvářejí jako zásobní látky lipidy, jejichž hlavní složkou jsou triacylglyceroly (TAG). Informace o přesném složení TAG směsí je rozhodující pro pochopení jejich biosyntézy a tedy i jejich nadprodukci. Úplná charakterizace frakce TAG lipidů vyžaduje oddělení všech jednotlivých TAG a následnou kvantifikaci.

Mnoho druhů řas a sinic má schopnost produkovat značné množství (například 20 až 50% sušiny) triacylglycerolů jako zásobní lipidy. Mikroorganismy, které jsou adaptované na nízké nebo vysoké teploty mají také značný potenciál v biotechnologiích, protože akumulují velká množství lipidů, jsou schopny efektivně regulovat složení lipidů a upravit fluiditu membrán.

[ikona] => [obrazek] => lipidy.jpg [obsah] =>

Řešitelé: Ing. Irena Kolouchová, PhD.

Grantové prostředky: GAČR 14-00227S

Spolupráce: MBÚ AVČR

Oleogenní bakterie, které produkují mikrobiální lipidy ve vysokém množství, jsou schopny akumulovat TAG v nedostatku N-zdroje a je možné je kultivovat na neobvyklých zdrojích uhlíku. Lipokiny jsou mastné kyseliny s množstvím pozitivních účinků na lidské zdraví. Důležitým lipokinem je kyselina palmitolejová (9-16: 1), která přispívá, například ke zmírnění zánětlivých onemocnění, ochraně kardiovaskulárního systému, a inhibici nádorových onemocnění. Kvasinky patří mezi atraktivní zdroje palmitolejové kyseliny a jiných prospěšných mastných kyselin, které se nacházejí v buňkách kvasinek buď jako polárních lipidů, např fosfolipidů nebo glykolipidy, nebo jako neutrální lipidy, tj triacylglyceroly.

  • Možnosti produkce mikrobiálních lipidů kvasinkami, bakteriemi, řasami
  • Možnosti produkce esenciálních mastných kyselin mikroorganismy
  • Produkce specifických mastných kyselin pro využití v medicíně a kosmetickém průmyslu
  • Možnost produkce biodieselu pomocí kvasinek
  • Studium lipidů extrémofilních mikroorganismů
[iduzel] => 22036 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/veda-a-vyzkum/skupiny/aplikovana/lipidy [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/skupiny/aplikovana/lipidy [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_obrazek_vertical [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [22035] => stdClass Object ( [nazev] => Biotechnologická produkce a aplikace rhamnolipidů [seo_title] => Biotechnologická produkce a aplikace rhamnolipidů [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

Biosurfaktanty jsou strukturně rozmanitá skupina povrchově aktivních látek produkovaných mikroorganismy. Mezi jejich výhody náleží dobré emulsifikační schopnosti za nízkých koncentrací, nízká toxicita, vysoká degradabilita, stability v širším rozmezí pH a salinity, ale i vysoká biologická aktivita což umocňuje jejich potenciál pro využití v ochraně životního prostředí či lékařství. Rostoucí význam rhamnolipidů, jako široce využitelných mikrobiálních surfaktantů, vyžaduje vývoj nových produkčních systémů, které budou nejen výkonné, ale i určující  funkci / vlastnosti finálního produktu. V této souvislosti je experimentální práce Laboratoře zaměřena na řešení dílčích otázek tohoto požadavku, spojených s producentem RL, vlastní produkcí, produktem a jeho funkcí. Společným základem tohoto přístupu je předpoklad, že přirozeně produkovaný rhamnolipidový biosurfaktant je vždy směsí více rhamnolipidových kongenerů, jejichž typový profil je modulovatelný a specificky určující funkci a vlastnosti produkované směsi. V rámci firemní spolupráce Laboratoře je tento předpoklad podstatou vývoje RL aditiv určitých bioremediací.

[ikona] => [obrazek] => [obsah] =>

Řešitelé: prof. RNDr. Vladimír Jirků, DrSc., prof. Ing. Jan Masák, CSc., Ing. Olga Maťátková, Ph.D., Ing. Richard Ježdík

Spolupráce: MBÚ AVČR

Řešené úkoly:

  • Charakterizace
  1. faktorů určujících reprodukovatelnost a výtěžnost mimobuněčné produkce rhamnolipidu určitého typu
  2. faktorů modulujících typ rhamnolipidu
  3. technologické použitelnosti konkrétních rhamnolipidů, včetně protokolu přípravy jejich preparátů.
  • Vliv rhamnolipidů, popř. jejich kombinace s humínovými látkami, na funkce buněčných populací několika buněčných taxonů.
  • Průběžný vývoj banky bakteriálních producentů rhamnolipidů
  • Fyziologická modulace mimobuněčné produkce rhamnolipidů
  • Scale-up kultivace producenta a separace produktu
  • aplikace rhamnolipidů v reálné bioremediaci
[iduzel] => 22035 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/veda-a-vyzkum/skupiny/aplikovana/rhamnolipidy [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/skupiny/aplikovana/rhamnolipidy [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [22034] => stdClass Object ( [nazev] => Interakce nanočástic a mikroorganismů [seo_title] => Interakce nanočástic a mikroorganismů [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

Nanočástice, díky své velikosti, disponují fyzikálně-chemickými vlastnostmi, kterými se liší od příslušných makroskopických analogů. Velikost částic v rozmezí od 1 do 100 nm umožňuje relativně snadný průnik buněčnými membránami do cytosolu, kde mohou dále interagovat s buněčnými komponentami. Vysoká hodnota jejich specifického povrchu usnadňuje interakce s buněčným povrchem. Nesporná výhoda nanočástic spočívá v komplexním mechanismu jejich působení. Je zřejmé, že nanočástice interferují s více buněčnými pochody současně. Proto pravděpodobnost vývoje mikroorganismů rezistentních vůči účinkům nanočástic je velmi omezená. Pro biologické aplikace je značná pozornost věnována nanočásticím kovů a jejich oxidů.

[ikona] => [obrazek] => [obsah] =>

Řešitelé: prof. Ing. Alena Čejková, CSc., prof. Ing. Jan Masák, CSc., Ing. Karolína Pádrová

Spolupráce: Ústav inženýrství pevných látek, VŠCHT Praha

V  souvislosti s komplexním poznáním biologického účinku nanočástic Fe0, Au0, Ag0   (a dalších) vůči jednobuněčným organismům (prokaryota i eukaryota) jsou řešena následující témata:

  • Vliv nanočástic na populace jednobuněčných mikroorganismů je sledován na úrovni růstových charakteristik a reprodukční aktivity.
  • Studium změny buněčné morfologie a cytologie v souvislosti s toxicitou nanočástic.
  • Studium projevů oxidativního stresu – lipoperoxidace, karbonylace proteinů, akumulace reaktivních forem kyslíku, aktivita enzymů ochraňujících buňku před působením kyslíkových radikálů.
  • Možnost ochrany buněk před toxickými účinky nanočástic aplikací přírodních látek.
[iduzel] => 22034 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/veda-a-vyzkum/skupiny/aplikovana/nanocastice [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/skupiny/aplikovana/nanocastice [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 15478 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/skupiny/aplikovana [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_obrazek_vertical [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15477] => stdClass Object ( [nazev] => Laboratoř bioinženýrství [seo_title] => Laboratoř bioinženýrství [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

Naše laboratoř se zabývá inženýrskými i biologickými aspekty biotechnologií především v oblasti ochrany životního prostředí:

[ikona] => [obrazek] => bioin%C5%BEen%C3%BDrstv%C3%AD_vertical.jpg [obsah] =>
  • biotechnologie pro odstraňování těkavých látek z odpadních plynů
  • biotechnologie pro odstraňování nitrovaných látek z odpadních vod
  • využití mezofilních a termofilních mikroorganismů v biotechnologiích
  • navrhování bioreaktorů a biotechnologických procesů

 

Personální obsazení

 

Řešená témata

Biologické čištění odpadních vod

Využití náplňových a submerzních reaktorů pro odstraňování směsí perzistentních polutantů (nitroaromatické látky, nitroestery, fenol a jeho deriváty) z kontaminovaných vod. Studium provozních parametrů reaktorů, zátěžových charakteristik a parametrů biokatalyzátoru.                                                                                   

Biologické čištění odpadních plynů

Využití náplňových (biofiltr a biologická zkrápěná kolona) a submerzních (probublávaný a míchaný reaktor) reaktorů pro odstraňování těkavých organických látek (VOCs - benzínu, nafty, směsi acetonu a styrenu a lakařských rozpouštědel  a pachových látek) z odpadních plynů. Výzkum biologických, technologických a inženýrských aspektů konstrukce a provozu biofiltrů. Studium provozních parametrů reaktorů, zátěžových charakteristik a vlastností biokatalyzátoru.                              

Řízení procesů v náplňových a submerzních bioreaktorech používaných v ochraně prostředí 

Měření a regulace koncentrace polutantů v plynné a kapalní fázi, pH, rozpuštěného O2, redox-potenciálu, CO2, teploty apod. Řízení procesů v různých typech náplňových reaktorů (biofiltry, biotrickling filtry) a submerzních reaktorů (probublávané reaktory a míchané reaktory). Kinetika probíhajících biologických a fyzikálně-chemických pochodů - kinetika skokových změn parametrů, kinetika a účinnost degradace různých typů polutantů, kinetika přestupu hmoty. Vhodnost jednotlivých typů reaktorů pro různé typy polutantů, lišících se polaritou molekuly, rozpustností, biodegradovatelností, charakterem – aromatické/alifatické, organické polutanty s/bez heteroatomů.

Meziprodukty degradace a degradační dráhy polutantů životního prostředí

Identifikace a kvantifikace meziproduktů a finálních produktů degradace. Degradační dráhy perzistentních polutantů vody a půdy a sedimentů (nitroaromatické látky, nitroestery, fenol a jeho deriváty) a těkavých organických látek v odpadních plynech (aceton, styren, toluen, xyleny, lakařská rozpouštědla, směsy uhlovodíků – benzín, nafta). Kvalitativní a kvantitativní analýza aniontů a kationtů vznikajících při odštěpení nitroskupiny nitrovaných látek. Izolace, identifikace a charakterizace kmenů směsných kultur degradujících polutanty životního prostředí včetně jejich nároků na prostředí, degradačních schopností a degradačních drah.  

 

Spolupráce

[poduzel] => stdClass Object ( [16660] => stdClass Object ( [nazev] => Významné výsledky [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] =>

Vanek T., Silva A., Halecky M., Paca J., Ruzickova I., Kozliak E., Jones K.: Biodegradation of airborne acetone/styrene mixtures in a bubble column reactor. J. Environ. Sci. Health Part A-Toxic/Hazard. Subst. Environ. Eng. 52(9):905-915 (2017) (on-line)

Halecky M., Paca J., Kozliak E., Jones K.: Effect of loading types on performance characteristics of a trickle-bed bioreactor and biofilter during styrene/acetone vapor biofiltration. J. Environ. Sci. Health Part A-Toxic/Hazard., 51(8), 669-678 (2016). IF 1,276 (on-line)

Halecky M., Rousova J., Paca J., Kozliak E., Seames W., Jones K.: Biofiltration of gasoline and diesel aliphatic hydrocarbons, Journal of the Air & Waste Management Association 65(2), 133-144 (2015). ISSN 1096-2247, IF 1,171. (on-line)

Paca J., Halecky M., Karlova P., Gelbicova T., Kozliak E.: Interactions Among Mononitrophenol Isomers During Biodegradation Of Their Mixtures. Journal of Environmental Science and Health, Part A, 50(2), 109-118 (2015). ISSN 1093-4529, IF 1,135. (on-line)

Halecký M., Špačková R., Páca J., Stiborová M., Kozliak E.: Biodegradation of nitroglycerin and ethylene glycol dinitrate by free and immobilized mixed cultures, Water Res. 48(1), 529–537 (2014). ISSN: 0043-1354. IF 4,655. (on-line)

[iduzel] => 16660 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 15477 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/veda-a-vyzkum/skupiny/bioinzenyrstvi [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/skupiny/bioinzenyrstvi [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_obrazek_vertical [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15479] => stdClass Object ( [nazev] => Laboratoř mikrobiálních procesů [seo_title] => Laboratoř mikrobiálních procesů [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => yy7NKcksS0xOBQA.jpg [obsah] =>

Naše laboratoř se zaměřuje na procesy, ve kterých hrají klíčovou úlohu mikroorganismy, mezi stěžejní činnosti patří zejména:

  • návrh, optimalizace a scale-up biotechnologických procesů
  • aerobní a anerobní kultivace bakterií, kvasinek a plísní
  • produkce primárních a sekundárních metabolitů,
  • charakteristika mikrobiální populace pomocí fluorescenčních technik
  • molekulární biologie solventogenních klostridií

Personální obsazení

 

Řešená témata

Produkce biopaliv a bioplastů

Fermentační produkce biopaliv (ethanolu a butanolu) a prekurzorů pro syntézu bioplastů (kyselina jantarová, mléčná) ze surovin první a druhé generace. Návrh fermentačního procesu v závislosti na použité surovině, určení vhodných kultivačních podmínek a výběr nejvhodnějšího uspořádání procesu (vsádková, přítokovaná a kontinuální kultivace) a  pro maximalizaci výtěžnosti a produktivity procesu.

Molekulární biologie solventogenních klostridií

Genové a genomové funkční a komparativní studie se zaměřením na základní výzkum procesu tvorby organických rozpouštědel během ABE fermentace. Vývoj metodik pro genovou manipulaci solventogenních klostridií, sledování genové exprese pomocí qPCR metod a popis průběhu produkce biobutanolu na molekulární úrovni. Výzkum tvorby endospor u klostridií.

Analýza mikrobiálních populací na jednobuněčné úrovni

Využití fluorescenční mikroskopie, průtokové cytometrie a fluorimetrie k podrobné analýze mikrobiálních populací. Sledování viability, růstové dynamiky, enzymové aktivity, koncentrace intracelulárních komponent (DNA, NK, proteiny, PHA, GFP...) a dalších buněčných funkcí pomocí selektivního značení fluorescenčními sondami. Jednotlivé parametry měříme v průběhu kultivačního procesu, za vlivu stresových faktorů či přídavku antimikrobiálních agens u kvasinkových i bakteriálních populací.

Produkce rekombinantních proteinů mikrobiálními producenty

Návrh procesů pro získání hustých kultur mikrobiální biomasy, která po indukci produkuje požadovaný rekombinantní protein. Analýza on-line a off-line měřených veličin, návrh vhodného uspořádání procesu.

Optimalizace kultivačních procesů

Návrh kultivačního procesu pro produkci primárních/sekundárních metabolitů a/nebo biomasy. Výběr vhodného produkčního kmene, návrh kultivačního média a optimálních podmínek kultivace, výběr vhodného uspořádání procesu (vsádková, přítokovaná, kontinuální kultivace) pro maximalizaci výtěžnosti a produktivity procesu. Vyhodnocení základních parametrů kultivace (nárůst biomasy, produkce kapalných a plynných metabolitů), on-line monitoring proměnných procesu, modelování a řízení mikrobiálních procesů.

Zpracování odpadních materiálů ze zemědělství a průmyslu

Zpracování lignocelulosových materiálů (sláma, dřevo) a materiálů bohatých na keratin (peří) na utilizovatelný substrát a dále na látky s přidanou hodnotou, jakými jsou biopaliva (butanol, etanol), prekurzory bioplastů (kyselina mléčná, kyselina jantarová) a další. Technologie zahrnují fyzikálně-chemické procesy předúpravy materiálu, enzymatický rozklad a produkci metabolitů pomocí mikroorganismů.

Produkce sekundárních metabolitů

Produkce oligoketidových pigmentů houbou Monascus purpureus při kultivaci na pevném substrátu a v kapalném médiu. Optimalizace kultivačních podmínek pro preferenční biosyntézu žlutých pigmentů, monascinu a ankaflavinu. Izolace a stanovení pigmentů, citrininu a monakolinu K. Testování účinku žlutých pigmentů na metabolický syndrom u krys (ve spolupráci s IKEM).

Spolupráce

[poduzel] => stdClass Object ( [18070] => stdClass Object ( [nazev] => Významné výsledky [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] =>

Sedlar K., Kolek J., Provaznik I., Patakova P.: Reclassification of non-type strain Clostridium pasteurianum NRRL B-598 as Clostridium beijerinckii NRRL B-598. Journal of Biotechnology 244(20), 1-3 (2017) (online)

Kolek J., Sedlar K., Provaznik I., Patakova P. Dam and Dcm methylations prevent gene transfer into Clostridium pasteurianum NRRL B-598: development of methods for electrotransformation, conjugation and sonoporation. Biotechnology for Biofuels (2016) 9:14.DOI 10.1186/s13068-016-0436-y, (open access)

Paulová L., Patáková P., Branská B., Rychtera M., Melzoch K.: Lignocellulosic ethanol: Technology design and its impact on process efficiency. Biotechnology Advances. doi:10.1016/j.biotechadv.2014.12.002 (on-line)

Kolek J., Patakova P., Melzoch K., Sigler K., Řezanka T. Changes in membrane plasmalogens of Clostridium pasteurianum during butanol fermentation as determined by lipidomic analysis. PLOS ONE 10.1371/journal.pone.0122058 (2015)

Patáková P., Linhová M., Vykydalová P., Branská B., Rychtera M., Melzoch K.: Use of fluorescent staining and flow cytometry for monitoring physiological changes in solventogenic clostridia. Anaerobe 29: 113-117 (2014), ISSN 1075-9964, IF 2,022 (on-line)

Paulova L., Hyka P., Branska B., Melzoch K., Kovar K.: Use of a mixture of glucose and methanol as substrates for the production of recombinant trypsinogen in continuous cultures with Pichia pastoris Mut(+). Journal of Biotechnology 157 (1): 180-188 (2012). (on-line)

Patáková P.: Monascus secondary metabolites: production and biological activity. Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology 40(2): 169-181. (2013) (on-line)

Paulová L., Patáková P., Rychtera M., Melzoch K.: High solid fed-batch SSF with delayed inoculation for improved production of bioethanol from wheat straw. Fuel 122: 294-300. (2014) IF 3,406 (on-line)

[iduzel] => 18070 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 15479 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/skupiny/procesy [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_obrazek_vertical [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [18679] => stdClass Object ( [nazev] => Laboratoř optimalizace a modelování bioprocesů [seo_title] => Laboratoř optimalizace a modelování bioprocesů [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

Naše laboratoř se zabývá inženýrskými a biologickými aspekty biotechnologií zejména v oblasti optimalizace procesů (např. složení média, kultivačních podmínek) a jejich matematickým modelováním. Mezi hlavní výzkumná témata patří:

[ikona] => [obrazek] => optimalizace_vertical.jpg [obsah] =>
  • využití biosorpčního potenciálu fototrofních mikroorganismů (studium mechanismu a kvantifikace sorpce organických molekul)
  • biotechnologie mořských mikroorganismů (kultivační postupy, využití odpadních vod)
  • studium mechanismu adheze mikrobiálních kontaminantů potravin na pevné substráty
  • biotechnologie jednobuněčných řas (kultivační postupy, využití odpadních vod, nové metody sklízení řas, adheze řas na povrchy)

Personální obsazení

 

Řešená témata  

Biosorpční potenciál fototrofních mikroorganismů

Povrch mikrořas představuje řadu vazebných míst, které umožňují biosorpci biologicky aktivních látek. Nicméně, málo je známo o biosorpčním potenciálu fototrofních mikroorganismů vůči organickým molekulám. Cílem je objasnit základní vztahy mezi složením adsorbentu (řasy a jejich frakce) a chemickou strukturou adsorbátu. Studovány jsou fototrofní taxony (Chlorella, Porphyridium, Arthrospira) a řada cílových sloučenin (polyfenoly) s různou strukturou. Údaje o biosorpci jednotlivých polyfenolů a jejich směsí jsou podporovány fyzikálně-chemickou a chemickou charakterizací interagujících subjektů, reologickými údaji o reakčních systémech a matematickým popisem reakční rovnováhy a kinetiky. Výsledky slouží jako vodítko pro plánování dalších experimentů, interpretaci výsledků a zvětšování měřítka procesů biosorpce ekologicky / nutričně / terapeuticky významných sloučenin na řasovou biomasu nebo její frakce.

Biologicky aktivní látky z mořských mikroorganismů

Mořské jednobuněčné mikroorganismy jsou velmi bohaté na biologicky aktivní sloučeniny, a proto mohou být použity v různých biologických aplikacích. Nejvíce studované látky jsou polynenasycené mastné kyseliny (PUFA), steroly, proteiny a enzymy, vitamíny a pigmenty, které nacházejí uplatnění v oblastech, jako je výživa lidí a zvířat, léčiva a akvakultury. Tento projekt je zaměřen zejména na mořské mikroorganismy (např. řasy, sinice, bakterie), optimalizaci jejich kultivace (angl. response surface methodology) a kultivačními podmínkami indukovanou změnu ve složení biomasy, a dále na identifikaci biologicky aktivních látek s biotechnologickým potenciálem.  

Anaerobní bakterie kazící potraviny a jejich schopnost vytvářet biofilmy

Náplní projektu je izolace a identifikace anaerobních bakterií v reálných biofilmech z průmyslových potravinářských provozů a experimentální studium faktorů (nutričních, kultivačních, stimulačních a inhibičních), které ovlivňují adhezi vybraných druhů anaerobních bakterií kazících potraviny na pevné povrchy. Projekt je stavěn na srovnání experimentálních dat o intenzitě adheze a rychlosti růstu již ulpělých anaerobních bakterií na pevných materiálech (sklo, plasty, ocel atd.) s předpovědí adheze podle matematických modelů (X/DLVO teorie, bilance mezifázové volné energie) vycházejících z fyzikálně-chemických vlastností interagujících povrchů. Výsledky výzkumu mechanismu počáteční fáze tvorby biofilmu anaerobními bakteriemi budou využitelné pro objasnění podílu anaerobů na tvorbě biofilmů, v potravinářské praxi pak ke snížení rizika tvorby biofilmu úpravou podmínek prostředí a povrchových vlastností materiálů a v procesech čištění a sanitace povrchů.

Povrchové interakce jednobuněčných řas

Podstata projektu spočívá v experimentálním studiu faktorů (nutričních, kultivačních atd.) ovlivňujících adhezi průmyslově významných jednobuněčných řas (potravinářství, environmentální procesy) na pevné povrchy. Projekt je stavěn na srovnání experimentálních dat o intenzitě adheze řas pěstovaných za různých podmínek na pevné materiály (sklo, plasty, ocel atd.) s předpovědí adheze podle matematických modelů (DLVO teorie, bilance mezifázové volné energie) vycházejících z fyzikálně-chemických vlastností interagujících povrchů. Výsledky výzkumu mechanismu adheze jsou využitelné jak v procesech kde je cílem potlačit ulpívání řas (např. vnitřní stěna fotobioreaktorů), tak v procesech kde shlukování a flokulace žádoucí (např. sklizeň mikrořas po kultivaci).   

Spolupráce

[poduzel] => stdClass Object ( [25542] => stdClass Object ( [nadpis] => Galerie fotografií [iduzel] => 25542 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => galerie [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [18680] => stdClass Object ( [nazev] => Významné výsledky [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] =>

Šafařík I., Procházková G., Pospíšková K., Brányik T.: Magnetically modified microalgae and their applications. Critical Reviews in Biotechnology doi: 10.3109/07388551.2015.1064085, ISSN 0738-8551, IF = 7,178. (on-line)

Bittner M., de Souza A.C., Brozova M., Matoulkova D., Dias D.R., Branyik T.: Adhesion of anaerobic beer spoilage bacteria Megasphaera cerevisiae and Pectinatus frisingensis to stainless steel. LWT - Food Science and Technology 70, 148-154 (2016). ISSN 0023-6438, IF 2,416. (on-line)

Jelínek L., Procházková G., Quintelas C., Beldíková E., Brányik T.: Chlorella vulgaris biomass enriched by biosorption of polyphenols, Algal Research 10, 1-7 (2015). ISSN 2211-9264, IF 4,095. (on-line)

Procházková G., Kaštánek P., Brányik T.: Harvesting freshwater Chlorella vulgaris with flocculant derived from spent brewer’s yeast, Bioresource Technology 177, 28–33 (2015). ISSN 0960-8524, IF 5,039. (on-line)

Procházková G., Brányiková I., Zachleder V., Brányik T.: Effect of nutrient supply status on biomass composition of eukaryotic green microalgae. Journal of Applied Phycology 26, 1359–1377 (2014). ISSN 0921-8971, IF 2,492. (on-line)

Procházková G., Šafařík I., Brányik T.: Harvesting microalgae with microwave synthesized magnetic microparticles. Bioresource Technology 130, 472-477 (2013). ISSN 0960-8524, IF 5,039. (on-line)

Širmerová M., Procházková G., Siříšťová L., Kolská Z., Brányik T.: Adhesion of Chlorella vulgaris to solid surfaces, as mediated by physicochemical interactions. Journal of Applied Phycology 25, 1687-1695 (2013). ISSN 0921-8971, IF 2,492. (on-line)

Procházková G., Podolová N., Šafařík I., Zachleder V., Brányik T.: Physicochemical approach to freshwater microalgae harvesting with magnetic particles. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces 112, 213-218 (2013). ISSN 0927-7765, IF 4,287. (on-line)

[iduzel] => 18680 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 18679 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/skupiny/optimalizace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_obrazek_vertical [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15480] => stdClass Object ( [nazev] => Laboratoř pivovarství a sladařství [seo_title] => Laboratoř pivovarství a sladařství [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

Naše laboratoř se zabývá výukou, výzkumem a vývojem v oblasti pivovarství a sladařství: 

[ikona] => [obrazek] => pivovarska_vertical.jpg [obsah] =>
  • zdraví prospěšné látky v pivovarských surovinách (chmel, ječmen) a pivu
  • mikrobiologická, koloidní a senzorická stabilita piva
  • studium mikrobiální kontaminace piva a pivovarských surovin
  • autentizace piva a pivovarských surovin
  • studium vlastností pivovarských kvasinek
  • vznik, stabilita a rozpad pivní pěny
  • vývoj nových výrobků
  • vývoj nových analytických metod

 

Personální obsazení

 

Řešená témata

Zvýšení trvanlivosti nefiltrovaných piv

V důsledku zvyšování výroby nefiltrovaných piv vzniká požadavek na významné prodloužení jejich trvanlivosti. Pro tento účel je testováno využití vysokého hydrostatického tlaku v plastových bariérových obalech. Kromě toho bylo také započato s vývojem a následnou aplikací modulárního průtokového minipasteru pro využití v mikro a minipivovarech

Zvýšení koloidní stability českých piv

Česká piva mají vyšší obsah polyfenolů a polypeptidů a tím mají tendenci ke tvorbě koloidního zákalu a pro zajištění koloidní trvanlivosti je obvykle využíváno stabilizace prostřednictvím syntetických sorpčních stabilizátorů. V rámci tohoto projektu byla již vyvinuta nová generace sorbentů schopných odstranění některého z prekursorů koloidního zákalu. Pro stejný účel jsou také testovány odpadní materiály z výroby chmelových extraktů a pelet, jejichž aplikace v sobě spojuje výhody zvýšení koloidní stability a zachování antioxidačních účinků piva.     

Vývoj spodních kvasinek se zlepšenými technologickými vlastnostmi

Do kvasinky byly vloženy geny, v důsledku jejichž exprese jsou na buněčnou stěnu zakotveny dva funkční proteiny. První má vyšší afinitu vůči polyfenolových sloučeninám a mikroorganismus tak může sloužit jako prostředek pro zvýšení koloidní stability piva. Druhý protein je enzymem katalyzujícím přeměnu 2-acetolaktátu na acetoin. Urychlení této reakci by významně zjednodušilo proces zrání a sníženo by bylo i riziko spojené s nadměrným obsahem diacetylu, způsobujícím máselnou příchuť piva (spolupráce s Ústavem biochemie a mikrobiologie).

Biologicky aktivní látky chmele

Chmel, který je v lidové medicíně používán již několik tisíc let, obsahuje látky s různými zdraví prospěšnými účinky. Tyto látky, které se nacházejí také v pivu, se dají z chmele izolovat a použít pro testování a vývoj potravních doplňků a v konečné fázi i léků. V současné době jsou testovány způsoby izolace i biotransformace zejména u prenylovaných flavonoidů xanthohumolu a 8-prenylnaringeninu, zejména s ohledem na jejich silné fytoestrogenní vlastnosti, které by měly umožnit jejich aplikaci pro potlačení menopausálních obtíží.

Studium pěnivosti a předpověď přepěňování piva a možnosti jeho potlačení

Charakter a stabilita pivní pěny jsou významnými organoleptickými parametry piva, se kterými je však spojen i významný negativní efekt – přepěňování (gushing). Problematika přepěňování zahrnuje metody pro studium příčin a intenzity tohoto jevu a také studium tzv. hydrofobinů, které jsou příčinou primárního gushingu. Za tímto účelem byla vyvinuta tlaková kolona umožňující studium tohoto komplexního jevu. Výsledkem by mělo být pochopení fundamentálních mechanismů přepěňování a navržení způsobů jeho potlačení např. pomocí parazitních hub pro potlačení kontaminující mikroflóry sladu tvořící hydrofobiny.

Studium mikrobiální kontaminace v pivovarech

Mezi velmi rozšířenou formu kontaminace v pivovarech patří konsorcia mikroorganismů v podobě biofilmů. Náplní projektu je identifikovat anaerobní bakterie kazící pivo (zejména rody Pectinatus a Megasphaera) a experimentálně studovat adhezi jejich vybraných zástupců na pevné povrchy. Porozuměním mechanismu adheze těchto druhů lze docílit potlačení adheze, případně zvýšit účinnost čištění povrchů v potravinářských provozech.

Vývoj nových analytických metod a jejich validace

Každé pivo je svým složením unikátní a obsahem jednotlivých těkavých látek lze charakterizovat jeho druh, původ použitých surovin, stáří, ale i okamžitý senzorický stav a predikovat jeho změny. Pro tento účel jsou vyvíjeny nové metody, nejčastěji na bázi SPME-GC-MS, pro stanovení vyšších alkoholů, esterů a kyselin a také terpenických látek. Nově vyvinuté metody jsou následně využívány i pro řešení dalších témat uvedených v předchozích bodech.

Využití netradičních mikroorganismů při výrobě piva

Zvyšující se tržní konkurence vede pivovary k rozšiřování nabízeného sortimentu. Jednou z možností vývoje nových produktů je využití netradičních mikroorganismů v celém procesu fermentace. Jednou skupinou takových mikroorganismů jsou probiotika, prospěšná pro lidské zdraví, typicky v oblasti zvyšování imunity a udržování rovnováhy střevní mikroflóry. Cílem projektu bude získat soubor mikroorganismů s probiotickými vlastnostmi se schopností zkvašovat pivovarskou mladinu a/nebo snášet prostředí tradičního i nealkoholického piva bez snížení životaschopnosti. Dále bude studována fermentační kapacita vybraných mikroorganismů, tvorba senzoricky aktivních látek a vliv přítomnosti netradičních mikroorganismů na koloidní a chuťovou stabilitu produktů.

Spolupráce

[poduzel] => stdClass Object ( [18071] => stdClass Object ( [nazev] => Významné výsledky [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] =>

Postulkova M., Riveros-Galan D., Cordova-Agiular K., Zitkova K., Verachtert H., Derdelinckx G., Dostalek P., Ruzicka M.C., Branyik T.: Technological possibilities to prevent and suppress primary gushing of beer. Trends in Food Science & Technology 49, 64-73 (2016). ISSN: 0924-2244, IF 4,651. (on-line)

Karabín M., Hudcová T., Jelínek L., Dostálek, P.: Biotransformations and biological activities of hop flavonoids, Biotech. Adv. 33(6 Pt 2), 1063–1090 (2015), ISSN: 0734-9750, IF 9,015, (on-line)

Jelínek L., Procházková G., Quintelas C., Beldíková E., Brányik T.: Chlorella vulgaris biomass enriched by biosorption of polyphenols, Algal Res. 10, 1-7 (2015), ISSN: 2211-9264, IF 5,014 (on-line)

Kljaka K, Šárka E., Dostálek P., Smrčková P., Grbeša D.: Influence of physicochemical properties of Croatian maize hybrids on quality of extrusion cooking. LWT - Food Science and Technology 60(1), 472-477 (2015). ISSN: 0023-6438, IF 2,468 (on-line)

Jelínek L., Karabín M., Kotlíková B., Hudcová T., Dostálek, P.: Application of a hop by-product in brewing: reduction in the level of haze-active prolamines and improved antioxidant properties of the beer, J.Inst. Brew. 120(2), 99-104 (2014). IF 0,837 (on-line)

Pires E. J., Teixeira J. A., Brányik T., Vicente A. A.: Yeast: the soul of beer's aroma-a review of flavour-active esters and higher alcohols produced by the brewing yeast,  Applied Microbiology and Biotechnology,98(5),1937-1949 (2014), IF 3,811 (on-line)

[iduzel] => 18071 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 15480 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/skupiny/pivo [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_obrazek_vertical [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Ústav biotechnologie, technický správce Výpočetní centrum

zobrazit plnou verzi