Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚB → Ústav → Zaměstnanci → doc. Dr. Ing. Petra Patáková
iduzel: 17510
idvazba: 21820
šablona: stranka_obrazek_vertical
čas: 20.9.2017 11:18:13
verze: 3813
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW

doc. Dr. Ing. Petra Patáková

patakova

Kontakty

místnost: 

 A119

telefon: 

+420 220 44 5022

e-mail:  

 petra.patakova@vscht.cz

 

Vzdělání a zkušenosti

 1985–1990  Magisterské studium, VŠCHT Praha, ÚKCHB (Ing.) 
 1990–1994 Doktorské studium na pracovišti Mikrobiologický ústav AVČR, obhajoba práce VŠCHT Praha, ÚKCHB (Dr.)
 1994  Interpharma Praha, Oddělení mikrobiologie FNKV Praha  
 1994-1995  asistent VŠCHT Praha, ÚKCHB
 1995–2012  odborný asistent VŠCHT Praha, ÚKCHB 
 2012–dosud  docent v oboru biotechnologie, VŠCHT Praha, ÚKCHB  

 

Pedagogika

Výuka v předmětech  Hygiena a bezpečnost v mikrobiologii (100%), Biotechnologie II (50%), Biotechnologie v potravinářském průmyslu (50%), Biotechnologické aplikace mikroorganismů (cvičení), Food and Biochemical Technology. 

Vedení bakalářských, diplomových a doktorských prací, vedení oborových laboratoří a laboratorní práce studentů, vedení a konzultace zahraničních studentů programu ERASMUS. 

Věda a výzkum

Biotechnologická výroba biopaliv (1-butanolu a ethanolu), molekulární biologie solventogenních klostridií (možnost zvýšení tolerance k butanolu), sledování fyziologického stavu mikroorganismů v buněčných populacích, produkce sekundárních metabolitů houbou Monascus purpureus.

Vybrané publikace

Kolek J., Sedlar K., Provaznik I., Patakova P. Dam and Dcm methylations prevent gene transfer into Clostridium pasteurianum NRRL B-598: development of methods for electrotransformation, conjugation and sonoporation. Biotechnology for Biofuels (2016) 9:14.DOI 10.1186/s13068-016-0436-y, (open access)

Kolek J., Branska B., Drahokoupil M., Patakova P., Melzoch K. (2016) Evaluation of viability, metabolic activity and spore quantity in Clostridial cultures during ABE fermentation. FEMS Microbiology Letters, (on-line first)

Lipovsky J., Patakova P., Paulova L., Pokorny T., Rychtera M., Melzoch K. (2016) Butanol production by Clostridium pasteurianum NRRL B-598 in continuous culture compared to batch and fed-batch systems. Fuel Proc. Technol. 144: 139-144. (on-line)

Kolek J., Patakova P., Melzoch K., Sigler K., Rezanka T.  Changes in membrane plasmalogens of Clostridium pasteurianum during butanol fermentation as determined by lipidomic  analysis. PlosOne (2015) e0122058. DOI:10.1371/journal.pone.0122058, (open access)

Paulova L., Patakova P., Branska B., Rychtera M., Melzoch K. (2015) Lignocellulosic ethanol: Technology design and its impact on proces efficiency. Biotechnology Advances 33, 1091-1107. (on-line)

Sedlar K., Kolek J., Skutkova H., Branska B., Provaznik I., Patakova P. (2015) Complete genome sequence of Clostridium pasteurianum NRRL B-598. Journal of Biotechnology 214: 113-114. (on-line)

Gallazzi A., Branska B., Marinelli F., Patakova P. (2015) Continuous production of n-butanol by Clostridium pasteurianum DSM 525 using suspended and surface-immobilized cells. Journal of Biotechnology 216: 29-35. (on-line)

Patakova P., Linhova M., Vykydalova P., Branska B., Rychtera M., Melzoch K. (2014) Use of fluorescent staining and flow cytometry for monitoring physiological changes in solventogenic clostridia. Anaerobe 29, 113-117. (on-line)

Patakova P., Linhova M., Rychtera M., Paulova L., Melzoch K. (2013) Novel and neglected issues of acetone-butanol-ethanol (ABE) fermentation by clostridia: Clostridium metabolic diversity, tools for proces mapping and continuous fermentation systems. Biotechnology Advances 31: 58-67. (on-line

Patakova P.(2013) Monascus secondary metabolites: production and biological activity. Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology 40, 169-181 (on-line)

Aktualizováno: 16.3.2016 14:40, Autor: Martin Halecký

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Ústav biotechnologie, technický správce Výpočetní centrum

zobrazit plnou verzi