Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚB → Ústav → Přístrojové vybavení → Technologický celek Pivovar Lachout
iduzel: 15963
idvazba: 24717
šablona: stranka_submenu
čas: 20.9.2017 11:28:39
verze: 3813
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW

Technologický celek Pivovar Lachout

Zaměření a celková koncepce našeho pivovaru je směřována na pedagogickou a vědeckovýzkumnou činnost. Pro reprezentaci školy ale také vaříme oficiální pivo VŠCHT Praha - Lachout.

šířka 450px

Technologický celek Pivovar Lachout se skládá z provozů:

Historie dávno zapomenutá

Pivovar na VŠCHT má mnohaletou tradici. První dochovaná zmínka o pokusném školním minipivovaru při České vysoké škole technické v Praze, sídlící v té době v Trojanově ulici, pochází z roku 1900. Velkou zásluhu o vybudování tohoto pivovárku měl prof. Kruis. Zde bylo poprvé posluchačům umožněno seznámit se v praktických cvičeních s technologickými postupy výroby piva.             

První minipivovar v novostavbě dnešní VŠCHT v Technické ulici 5, Praze 6 byl realizován v rámci její výstavby v roce 1937 a umístěn v technologické hale v suterénu budovy A. Svým pojetím odpovídal nejnovějším průmyslovým poznatkům té doby. Objem vyrážené mladiny byl 3 hektolitry. O jeho vybudování se zasloužil významný technolog a tehdejší vedoucí Ústavu kvasné chemie a mykologie prof. Jan Šatava. Tento pivovar byl v 50-tých letech, kdy ústav vedl doc.Ing. Kleinzeller prodán do zahraničí, kde se jeho stopa ztrácí.

Počátkem 60-tých let se pod vedením Prof. Moštka prováděly pokusy s kontinuální výrobou piva na skleněném zařízení. Doba však ještě nebyla zralá pro kontinuální technologie a výzkum byl ukončen.

Historie nedávná až současnost

Nová varní souprava byla objednána v roce 1965 a v témže roce uvedena do provozu. Oproti původním 3 hektolitrům bylo nové zařízení koncipováno pouze na 60 litrů vyrážené mladiny.

Tento unikát z dílen ZVU Hradec Králové slouží studentům dodnes. V roce 1987 započala kompletní rekonstrukce prostor technologické haly ústavu pod vedením tehdejší vedoucí ústavu prof. Ing. Gabriely Basařové, DrSc. Byla výrazně modernizována technologie chlazení, změnilo se umístění varných nádob a spilka byla osazena skleněnými nádobami. Provoz pivovaru byl opět spuštěn v roce 1990. Od této doby nese zde produkované pivo hrdý název LACHOUT, který byl odvozen od lahodné chuti zdejšího moku. V roce 1994 přibyly v provozu nerezové ležácké tanky o objemu 70 litrů a 10ti litrový model CKT.

Další podstatnou úpravou prošel pivovar počátkem roku 2003 kdy se změnil celkově systém chlazení na ekologicky bezpečný a byla dokončena rekonstrukce vnějšího pláště do původního stavu v souladu s požadavky Ústavu památkové péče.

V roce 2010 proběhla další velká rekonstrukce prostoru a modernizace technologie minipivovaru, jejíž součástí byla instalace nové nerezové dvounádobové varny dodané firmou Pivo - Praha, která je schopna vyrážet na jednu várku až 100 litrů mladiny. Součástí dodávky byl šrotovník, dva CKT tanky, chladič mladiny a výrobník ledové vody. V roce 2012 byl pivovar plně automatizován.

S pořízením mikrosladovny roku 2012 se otevřely obrovské možnosti komplexního přístupu ke studiu pivovarského procesu a jeho modifikací.

Pedagogická činnost

  • zařízení pivovaru je využíváno k výuce širokého spektra předmětů
  • bakalářské práce
  • diplomové práce
  • laboratoře oboru (speciální úlohy – IV. ročník)
  • cvičení - V. ročník
  • komerční vzdělávání, kurzy a semináře, osvědčení degustátorů

Vědecko-výzkumná činnost

  • testování nově vyšlechtěných chmelových odrůd (spolupráce s Chmelařským institutem Žatec s.r.o)
  • testování  nově vyšlechtěných odrůd ječmene
  • licenční výroba piva
  • výroba piva z netradičních surovin  
  • studium mykotoxinů ve sladech
  • zvýšení obsahu zdraví prospěšných chmelových látek v pivu
  • produkce nealkoholických piv (kontinuální výroba, zlepšení organoleptických vlastností)
  • křemík v pivu
  • vývoj receptur pro speciální piva (studené chmelení, netradiční postupy kvašení) 
  • uplatnění netradičních kvasničných kmenů v pivovarství
  • automatizace minipivovarů 

                                                                                                         

Rudolf Jung

Za dodržování technologických postupů a kvalitu piva ručí sládek pivovaru Lachout VŠCHT.

Rudolf Jung

Aktualizováno: 24.1.2017 12:16, Autor: Lenka Matějová

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Ústav biotechnologie, technický správce Výpočetní centrum

zobrazit mobilní verzi