stdClass Object
(
    [nazev] => Ústav biotechnologie
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => zelena
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => UA-10822215-3
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 
    [pozadi2] => 
    [pozadi3] => 
    [pozadi4] => 
    [pozadi5] => 
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
SVK 2023
[newurl_domain] => 'ub.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '[cs]' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 8548/5338/5339 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 5339 [platne_od] => 19.12.2023 15:33:00 [zmeneno_cas] => 19.12.2023 15:33:49.30629 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jana Michailidu [canonical_url] => [idvazba] => 6019 [cms_time] => 1711697651 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => stdClass Object ( [logo_href] => / [logo] => [top_search_placeholder] => hledat... [social_fb_odkaz] => [social_tw_odkaz] => [social_yt_odkaz] => [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA [paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON [paticka_budova_2_popis] => [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Ústav biotechnologie, technický správce Výpočetní centrum

[paticka_odkaz_mail] => mailto:Martin.Halecky@vscht.cz [social_fb_title] => [social_tw_title] => [social_yt_title] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚB [autor] => Autor [aktualizovano] => Aktualizováno [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [more_info] => více informací [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [paticka_mapa_alt] => [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [archiv_novinek] => Archiv aktualit [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [studijni_obor] => Studijní obor [studijni_forma] => Forma studia [studijni_dobastudia] => Doba studia [studijni_kapacita] => Kapacita [navaznosti] => Navazující studium v oborech [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [den_kratky_2] => út [den_kratky_4] => čt [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv novinek [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [stahnout] => Stáhnout [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [fakulta_FPBT_odkaz] => [den_kratky_5] => pá [den_kratky_1] => po [den_kratky_3] => st [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => [den_kratky_6] => [den_kratky_0] => [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: ) [poduzel] => stdClass Object ( [5341] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [5345] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 5345 [canonical_url] => //ub.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [5346] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 5346 [canonical_url] => //ub.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [5347] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 5347 [canonical_url] => //ub.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 5341 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [5342] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [6000] => stdClass Object ( [nazev] => Domovská stránka [seo_title] => Domovská stránka [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Jak vyplývá z názvu našeho ústavu zabýváme se vědeckou a pedagogickou činností v problematice biotechnologií z pohledu chemicko-technologického a inženýrského. Hlavní váha naší činnosti je v oblastech pivovarnictví, biotechnologie v ochraně životního prostředí, v produkci alternativních paliv, v problematice biofilmu a produkce biodetergentů a enzymů.

Úspěšnou vědeckou a pedagogickou činnost našeho ústavu realizujeme díky kvalitnímu zázemí laboratoří s moderním přístrojovým vybavením pro pokročilé analytické, biochemické, mikrobiologické, separační i kultivační metody.

Vedle vědecké-výzkumného a pedagogického poslání slouží naše mikrosladovna a univerzitní pivovar.

 

[urlnadstranka] => [obrazek] => [iduzel] => 6000 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7872] => stdClass Object ( [nazev] => Ústav [seo_title] => Ústav [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

 originál

Jak vyplývá z názvu našeho ústavu zabýváme se vědeckou a pedagogickou činností v problematice biotechnologií z pohledu chemicko-technologického a inženýrského. Hlavní váha naší činnosti je v oblastech pivovarnictví, biotechnologií v ochraně životního prostředí, v produkci alternativních paliv, v problematice biofilmu a v produkci biodetergentů a enzymů.

Úspěšnou vědeckou a pedagogickou činnost našeho ústavu realizujeme díky kvalitnímu zázemí laboratoří s moderním přístrojovým vybavením pro pokročilé analytické, biochemické, mikrobiologické, separační i kultivační metody.

Vedle vědecko-výzkumného a pedagogického poslání slouží univerzitní pivovar pro produkci oficiálního piva VŠCHT Praha značky Lachout.

[urlnadstranka] => [iduzel] => 7872 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5354] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [obsah] =>

Náš ústav nabízí vysokoškolské vzdělání v bakalářskýchmagisterskýchdoktorských studijních programech v rámci moderně pojatých klasický biotechnologií, jako jsou pivovarství, lihovarství a vinařství, produkce octa a dalších látek kvasnou cestou tak i moderní obory bioinženýrství a biotechnologií jako jsou výroba léčiv, ochrana životního prostředí, produkce alternativních paliv.

originál

 

Zájemci z řad studentů se mohou podílet na vědecko-výzkumné práci na ústavu již od začátku studia.

Vzhledem k širokému spektru kontaktů v Evropě i mimo ni je možné vycestovat na studijní nebo výzkumné pobyty.

[iduzel] => 5354 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/studium [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5355] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

originál

Vědecko-výzkumné aktivity ústavu jsou soustředěny na studium biotechnologických procesů v celé jejich šíři – počínaje chováním biologického činitele, studium jednotkových operací uplatňujících se v moderních biotechnologiích, včetně down-stream processingu, bioinženýrských aspektů a modelování a simulace bioprocesů až po aplikace biotechnologických procesů v potravinářském, farmaceutickém, biotechnologickém či chemickém průmyslu nebo při ochraně životního prostředí.

[iduzel] => 5355 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/veda-a-vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5512] => stdClass Object ( [nazev] => Aktivity ústavu [seo_title] => Aktivity ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Aktivity

Kromě vědecko-výzkumnépedagogické činnosti se angažujeme v široké škále dalších aktivit jako je pořádání nebo spolupořádání konferencí, pořádání kurzůexpertní a servisní činností v oblasti biotechnologií.

[iduzel] => 5512 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/aktivity-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7895] => stdClass Object ( [nazev] => Spolupráce [seo_title] => Spolupráce [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

partneři

S našimi tuzemskými i zahraničními průmyslovými i výzkumnými partnery spolupracujeme na širokém spektru společných projektů zahrnujícím základní výzkum a aplikovaný výzkum, zvětšování měřítka technologií, řešení technologických problémů výrob a to formou grantové spolupráce nebo zakázek. Nedílnou součástí této spolupráce je i zapojení studentů všech studijních stupňů do řešení těchto projektů a tím zásadní zkvalitnění jejich vzdělání.

[iduzel] => 7895 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/spoluprace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /spoluprace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 5342 [canonical_url] => //ub.vscht.cz/5342 [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[cs]/5342 [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_kalendar [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [newurl_domain] => 'ub.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '/novinky'
    [newurl_iduzel] => 6001
    [newurl_path] => 8548/5338/5339/5342/6000/6001
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 6001
    [platne_od] => 17.09.2014 09:25:14.003269
    [zmeneno_cas] => 17.09.2014 09:25:13.997601
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Martin Halecký
    [canonical_url] => //ub.vscht.cz/novinky
    [idvazba] => 11194
    [cms_time] => 1711698143
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => Array
        (
        )

    [poduzel] => stdClass Object
        (
            [69085] => stdClass Object
                (
                    [nazev] => Pozvání na 20. ročník Kvasná chemie a bioinženýrství 13.4.2023
                    [datum] => 13.04.2023
                    [priorita] => 3
                    [platne_od] => 16.02.2023
                    [platne_do] => 15.04.2023
                    [kategorie] => 1
                    [obrazek] => 
                    [obrazek_velky] => 
                    [ikona] => projektor
                    [obsah] => 
                    [odkaz] => 
                    [detail] => 

20. ročník konference se bude konat ve čtvrtek 13. 4. 2023 (přednášková sekce) a 14. 4. 2023 (exkurze po domluvě), těšíme se na vás.

Pro podrobnosti pokračujte na webové stránky konference.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 69085 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [24923] => stdClass Object ( [nazev] => Navštivte náš ústav v rámci Dnů otevřených dveří VŠCHT Praha [datum] => 27.01.2023 [priorita] => 3 [platne_od] => 14.11.2022 [platne_do] => 28.01.2023 [kategorie] => 1 [obrazek] => S8mrjM8vSS0rSs2rTM6ITylLLcoEAA.gif [obrazek_velky] => [ikona] => [obsah] => ve dnech 27.-28. ledna 2023 [odkaz] => [detail] =>

Přijďte si prohlédnout naše moderně vybavené laboratoře a Univerzitní pivovar a informovat se na možnosti studia  na našem ústavu zaměřeného na tradiční i moderní biotechnologie, biotechnologii léčiv a bioinženýrství.

Prozkoumejte příběhy našich absolventů - kde pracují, jak se jim studium na našem ústavu líbilo a co jim dalo.

Podrobnosti o Dnech otevřených dveří na VŠCHT Praha jsou k dispozici zde.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 24923 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [24558] => stdClass Object ( [nazev] => Příjemné prožití vánočních svátků a úspěšný rok 2023 [datum] => 27.12.2022 [priorita] => 3 [platne_od] => 18.12.2022 [platne_do] => 02.01.2023 [kategorie] => 1 [obrazek] => v%C3%A1noce%202015.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Přejeme všem studentům, spolupracovníkům a partnerům příjemné prožití vánočních svátků a načerpání nových sil do roku 2023

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 24558 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [67818] => stdClass Object ( [nazev] => Naše kolegyně Ing. Alžběta Dostálková, Ph.D. získala ocenění Česká hlava [datum] => 11.12.2022 [priorita] => 3 [platne_od] => 11.12.2022 [platne_do] => 1.4.2023 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0002~~S04tzk5UyMhJLEtUMDIwMgIA.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Ing. Alžběta Dostálková, Ph.D. se stala laureátkou Ceny společnosti Veolia - cena Doctorandus za přírodní vědy.

Cena se uděluje za inovativní přístup, nejvýraznější počin, odbornou nebo vědeckou činnost studenta doktorského studijního programu, obzvláště pak v matematice, fyzice, chemii, biologii a medicíně.

Alžběta se zabývá studiem interakcí vedoucích ke skládání retrovirových částic – nástroj pro inhibici jejich tvorby. Celý medilonek je ke stažení zde.

Předání ceny a medailonek Alžběty Dostálkové se vysílal v rámci pořadu České televize Česká hlava 2022 (3-10 minuta pořadu).

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 67818 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [64664] => stdClass Object ( [nazev] => Úspěšná spolupráce se Střední školou rybářskou a vodohospodářskou Jakuba Krčína v Třeboni [datum] => 25.05.2022 [priorita] => 3 [platne_od] => 25.05.2022 [platne_do] => 25.07.2022 [kategorie] => 1 [obrazek] => [obrazek_velky] => [ikona] => banka [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Studenti Střední školy rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína se sídlem v Třeboni obsadili první místo v krajském kole SOČ s prací Využití zbytků z filetování a/nebo šupin z kapra obecného k produkci pigmentů houbou Monascus purpureus. Práce vznikla pod odborným dozorem našeho absolventa RNDr. Jana Kolka, PhD, středoškolského profesora na této škole a je výsledkem spolupráce mezi Laboratoří mikrobiálních procesů Ústavu biotechnologie VŠCHT Praha a uvedenou střední školou. Využití živočišných odpadů na produkty s přidanou hodnotou je financováno z projektu TAČR BIOCIRTEC TN01000048.

 ◳ Kapr obecný - Monascus purpureus (jpg) → (šířka 450px)

Zleva doprava – šupiny kapra obecného, hydrolyzát šupin, houba Monascus purpureus v médiu s hydrolyzátem šupin jako jediným zdrojem dusíku.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 64664 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [64603] => stdClass Object ( [nazev] => Ve věku nedožitých 80 let zemřel náš kolega prof. RNDr. Vladimír Jirků, DrSc [datum] => 14.05.2022 [priorita] => 3 [platne_od] => 17.05.2022 [platne_do] => 17.06.2022 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~C84tLUk90pt3eK1CflXe4YW5qUAmAA.gif [obrazek_velky] => [ikona] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

V sobotu 14. května ve věku nedožitých 80 let zemřel náhle po krátké nemoci prof. RNDr. Vladimír Jirků, DrSc., významná osobnost Ústavu biotechnologie a celé Fakulty potravinářské a biochemické technologie. Celý svůj profesní život spojil s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, kam nastoupil v roce 1972 po ukončení doktorského studia na Přírodovědecké fakultě University Karlovy. V roce 1990 se habilitoval v oboru Mikrobiologie a ve stejném oboru byl jmenován řádným profesorem v roce 2001. V roce 1994 mu byl udělen nejvyšší vědecký titul doktor technických věd. V roce 2021 rektor VŠCHT Praha Vláďu jmenoval emeritním profesorem.

Vláďova vědecká i pedagogická činnost byla vždy spojena s biologickými obory. Své hluboké znalosti biologie využil při úspěšném řešení mnoha vědeckých projektů jak základního, tak aplikovaného výzkumu. Ten vyústil v těsnou spolupráci s průmyslovými podniky, která byla završena udělenými patenty a průmyslovou realizací vyvinutých technologií. Hluboké biologické znalosti rovněž zúročil při tvorbě a osobním přednášení více než 15 předmětů pro všechny stupně vysokoškolského studia, a to v oblastech mikrobiologie, genetiky, buněčné biologie, molekulární biologie, aplikované buněčné biologie a biotechnologií. Celkově byl výborným pedagogem, což se projevovalo také při vedení kvalifikačních prací řady bakalářských, magisterských a doktorských studentů.

Vláďa byl skvělým kolegou a výborným kamarádem, který byl vždy za jakýchkoliv okolností ochoten poradit a pomoci, a to nejen v pracovních záležitostech. Nedocenitelná byla jeho spolehlivost, čestnost a celkový morální kredit.

Pro nás pro všechny je jeho nečekaná smrt obrovskou ztrátou. Vláďa nám bude trvalým příkladem skvělého vysokoškolského pedagoga, který dokázal skloubit kritického myšlení při zachování celoživotního entuziasmu a dobré nálady i ve složitých situacích.

                                                                                                                 kolegové z Ústavu biotechnologie

 ◳ prof_Jirku (jpg) → (originál)

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 64603 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [64233] => stdClass Object ( [nazev] => Cyklus přednášek pro studenty doktorského studia FPBT [datum] => 17.05.2022 [priorita] => 3 [platne_od] => 11.04.2022 [platne_do] => 11.06.2022 [kategorie] => 1 [obrazek] => [obrazek_velky] => [ikona] => projektor [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

V úterý 5. 4. 2022 byl v prostorách zrekonstruované Uhelny zahájen cyklus přednášek, který si klade za cíl seznámit studenty doktorského studia FPBT a taktéž všechny případné zájemce z řad studentů i zaměstnanců s vědecko-výzkumnými tématy řešenými na jednotlivých pracovištích fakulty. Seminář zahájila profesorka Petra Patáková, krátkým představením Ústavu biotechnologie a navázala tématem: Biosyntéza a biologická aktivita sekundárních metabolitů houby Monascus“. Houba rodu Monascus je známá již dlouhá staletí na asijském kontinentu jako přírodní lék na trávení a zlepšení krevního oběhu. Otázky, které si klade skupina prof. Patákové, jsou, jaké látky stojí za léčivými účinky této tradiční čínské medicíny a jakým způsobem jsou v uvedeném mikroorganismu produkovány. Druhá prezentace byla věnována Proteomické analýze nerozpustných materiálů aneb in-sample digestion, kterou nás profesor Radovan Hynek seznámil s využívanými metodikami a zároveň s historií proteomiky nejen ve světě, ale i na půdě VŠCHT. Společně s docentkou Kučkovou pak nastínili neuvěřitelně širokou škálu možných aplikací od stomatochirurgie až po analýzu uměleckých děl z přelomu minulého tisíciletí.

 ◳ Obrázek1 (jpg) → (šířka 450px)

Další dvě témata budou přestavena v úterý 17. května, kdy se představí Ústav konzervace potravin s přednáškou Instrumentální nástroje pro odhalení smyslových vad potravin a predikci trvanlivosti a Ústav sacharidů a cereálií s výzkumem polysacharidů a jejich aplikacemi. Všichni jsou srdečně zváni! Bližší informace k časovému harmonogramu a jednotlivým setkáním jsou k dispozici v e-learningové aplikaci Moodle - Doktorské studium na FPBT – cyklus přednášek pro doktorandy.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 64233 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [60916] => stdClass Object ( [nazev] => Projekt prof. Dr. Ing. Petry Patákové nominován na cenu předsedy GAČR 2021 [datum] => 03.10.2021 [priorita] => 3 [platne_od] => 03.10.2021 [platne_do] => 31.12.2021 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~c8svyVfITU1JzMrJz0vNNjYwSCnIjC8HAA.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Projekt prof. Dr. Ing. Petry Patákové "Vztah mezi efluxem butanolu a tolerancí k butanolu u klostridií" byl nominován na cenu předsedy GAČR 2021!

Vědecký tým, složený z odborníků z Ústavu biotechnologie VŠCHT Praha a Ústavu biomedicínského inženýrství VUT Brno, pod vedením prof. Petry Patákové z VŠCHT Praha úspěšně dokončil projekt, který byl nominován na cenu předsedy GAČR.

Projekt byl zaměřen na produkci rozpouštědel z obnovitelných surovin, především zemědělských nebo potravinářských odpadů, pomocí bakterií. V centru zájmu celého týmu byla nepatogenní, anaerobní bakterie Clostridium beijerinckii, která dokáže tvořit kyseliny, rozpouštědla a vodík. Z rozpouštědel je nejzajímavější butanol, který se aktuálně vyrábí z ropných derivátů, a který je výchozí látkou pro různé výrobky, včetně plastických hmot nebo paliv. Využití bakteriální produkce v průmyslovém měřítku je však zatím nerentabilní zejména kvůli nízkým dosahovaným koncentracím butanolu. Ty jsou způsobeny toxicitou butanolu k buňkám produkční bakterie.

Právě mechanismy, které by mohly zvýšit toleranci producenta k butanolu a tím učinit jeho fermentační produkci konkurenceschopnější, byly studovány v projektu, financovaném GAČR. Je zřejmé, že buněčná odpověď na vyšší koncentraci butanolu v prostředí je multifaktoriální a budeme-li chtít zvýšit toleranci produkčních buněk, budou i naše cílené zásahy muset být zaměřené na posílení různých přirozených obranných mechanismů nikoliv pouze na jediný vybraný faktor. Než k tomu dojde, je nutné fungování těchto mechanismů dobře pochopit a k tomu tento projekt přispěl.

SEZNAM NOMINOVANÝCH ŘEŠITELŮ A PROJEKTŮ NOMINOVANÝCH NA CENU PŘEDSEDY GA ČR 2021:

https://gacr.cz/kdo-byl-letos-nominovan-na-ceny-predsedy-ga-cr/

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 60916 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [60915] => stdClass Object ( [nazev] => Významné ocenění pro prof. Tomáše Brányika a jeho tým - Cena předsedy GA ČR za vynikající výzkum [datum] => 03.10.2021 [priorita] => 3 [platne_od] => 03.10.2021 [platne_do] => 31.12.2021 [kategorie] => 1 [obrazek] => [obrazek_velky] => [ikona] => atom [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Cenu předsedy GA ČR za vynikající výzkum jako jeden z pěti projektů získal v roce 2021 projekt Vliv organických látek produkovaných fytoplanktonem na vlastnosti vloček tvořených během koagulace/flokulace při úpravě vody, kde byl jako spoluřešitelské pracoviště náš ústav, konkrétně prof. Ing. Tomáš Brányik, Ph.D. a jeho tým Ing. Tomáš Potočár a Mgr. Zuzana Ježková. Kolegové se v rámci projektu podíleli na chrakterizaci povrchových vlastností řas a sinic, experimentálním studiu flokulace a na modelování interakcí při tvorbě vloček.

Projekt zkoumal, jaký vliv mají organické látky, které produkují sinice, na úpravu vody při různé intenzitě míchání. Přinesl zásadní zjištění – pokud se změní intenzita míchání, nedochází ke změně velikosti vloček, které odstraňují znečišťující příměsi vody, plynule, ale skokově. Tyto podmínky ve výsledku rozhodují, jak bude celý proces úpravy vody účinný. Projekt tak přispěl k prohloubení teoretických znalostí úpravy vody koagulací a flokulací, které lze využít ke zlepšení stávajících technologií úpraven vody, a díky tomu zajistit pitnou vodu.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 60915 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [59086] => stdClass Object ( [nazev] => Studium na University of Insubria [datum] => 15.06.2021 [priorita] => 3 [platne_od] => 29.04.2021 [platne_do] => 15.06.2021 [kategorie] => 1 [obrazek] => [obrazek_velky] => [ikona] => kniha [youtube] => [obsah] => s roční finanční podporu ve výši 10 tis. EUR. [odkaz] => [detail] =>

University of Insubria chce přijmout v následujícím roce (2021/2022) 10 zahraničních studentů pro studium ve vybraném bakalářském nebo magisterském oboru. Tito studenti dostanou roční finanční podporu ve výši 10 tis. EUR.

Uzávěrka přihlášek je 15.6. 2021 12:00 (italského času)

Přihlášku je třeba podat výhradně prostřednictvím online portálu i-STUD (po vytvoření účtu - klikněte na nabídku a vyberte anglickou verzi).

Studovat je možné v italštině (všechny obory) nebo v angličtině (vybrané obory).

Informace jsou buď v letáku nebo na webu univerzity.

Seznam oborů studia je uveden zde, magisterské obory jsou uvedeny jako „second cycle“, obory v angličtině jsou označeny malou anglickou vlajkou.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 59086 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [56033] => stdClass Object ( [nazev] => Omezený provoz sekretariátu Ústavu biotechnologie [datum] => 30.01.2021 [priorita] => 3 [platne_od] => 12.10.2020 [platne_do] => 30.01.2021 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~czm6Pif16L7MksMrFUoL8qvyi_KOzM47vBYA.gif [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Vzhledem k aktuální situaci a v souvislosti se zákonnými opatřeními souvisejícími s COVID-19 je sekretariát v omezeném režimu provozu.

Vždy pokud to řešená záležitost umožní, vyřizujte agendu elektronicky prostřednictvím školních e-mailů. V případě nezbytnosti osobního jednání je doporučené se předem telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu na návštěvě domluvit.

Děkujeme za pochopení.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 56033 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [55539] => stdClass Object ( [nazev] => Nabídka studia ve španělském technologickém centru Leartiker [datum] => 01.10.2020 [priorita] => 3 [platne_od] => 25.08.2020 [platne_do] => 30.09.2020 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0002~~Ky5JrAIA.gif [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Nabídka stáží španělského technologického centra LEARTIKER.

 Technologické centrum LEARTIKER zaměřené na technologie a podnikání v oboru polymerů nabízí možnost stáží v rámci svého studijního programu TEP (Technology Entrepreneurship Program). Program je vhodný pro absolventy technických škol se zaměřením na materiály, chemii a biomedicínu a představuje dobrou příležitost pro ty, kteří se chtějí stát odborníky v dané oblasti.

Studijní program TEP zahrnuje teoretickou i praktickou výuku, která je spojená se stážemi ve firmách. Kandidát(ka) bude studovat program Master-TEP Technologického centra LEARTIKER, na kterém se podílejí i další společnosti, např. MAIER CZ, která má výrobní závod v ČR v Prostějově.

Program TEP trvá od října 2020 do června 2021. Harmonogram je následující:

-              Kandidát(ka) nastoupí do Technologického centra LEARTIKER, Markina-Xemein, Bizkaia, Španělsko v prvním týdnu v říjnu 2020.

-              Od října do prosince probíhá dopolední výuka od 8,30 do 14,30 semi-prezenční formou. Hodiny jsou teoreticko-praktické, zaměřené na technologii polymerů a podnikatelský sektor.

-              Od ledna do června bude následovat stáž v podniku placená částkou kolem 400-500 EUR.

Účastník si hradí cestu sám, ostatní náklady (např. ubytování, zápis, strava) jsou hrazeny.

Více informací na stránkách centra Leartiker a v pdf souboru.
V případě zájmu se prosím obraťte na adresu mpalisinova@basquetrade.eus

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 55539 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [55917] => stdClass Object ( [nazev] => Provoz sekretariátu Ústavu biotechnologie [datum] => 30.09.2020 [priorita] => 3 [platne_od] => 30.09.2020 [platne_do] => 09.10.2020 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~czm6Pif16L7MksMrFUoL8qvyi_KOzM47vBYA.gif [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => uzavření od 1.10. do 9.10. [odkaz] => [detail] =>

Sekretariát Ústavu biotechnologie bude od 1.10. do 9.10. z důvodu nemoci uzavřen.

Agenda je vyřizována elektronicky prostřednictvím školních e-mailů.

Děkujeme za pochopení.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 55917 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [53133] => stdClass Object ( [nazev] => Provoz sekretariátu Ústavu biotechnologie [datum] => 30.05.2020 [priorita] => 3 [platne_od] => 16.03.2020 [platne_do] => 30.05.2020 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~czm6Pif16L7MksMrFUoL8qvyi_KOzM47vBYA.gif [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => během zákonných opatření souvisejících s COVID-19 [odkaz] => [detail] =>

Provoz sekretariátu Ústavu biotechnologie bude po dobu zákonných opatření souvisejících s COVID-19 následující:

  • Sekretariát funguje omezeně. V případě nezbytnosti a po předchozí dohodě si lze domluvit osobní jednání. (Ing. Hana Kašpárková)
  • Agenda je vyřizována elektronicky prostřednictvím školních e-mailů.
  • V případě nutnosti je možné kontaktovat vedoucího Ústavu na telefonu +420606201570.

Děkujeme za pochopení.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 53133 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [54153] => stdClass Object ( [nazev] => Rozhovor Tomáše Kinčla v časopisu Svět průmyslu [datum] => 28.04.2020 [priorita] => 3 [platne_od] => 28.04.2020 [platne_do] => 28.06.2020 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~Cw-INzIwNDY0NLSINzAwjC9PTQIA.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => "Automatizace pivovaru pomáhá eliminovat výkyvy kvality" [odkaz] => [detail] =>

Náš kolega Ing. Tomáš Kinčl poskytl rozhovor pro časopis Svět průmyslu nejen o benefitech automatizace moderní nové varny Univerzitního pivovaru ale i o trendech v pivovarství, naší značce piva a vzdělávání budoucích sládků:

Automatizace pivovaru pomáhá eliminovat výkyvy kvality.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 54153 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [53992] => stdClass Object ( [nazev] => Naši kolegové se zapojili do boje proti onemocnění COVID-19 [datum] => 20.04.2020 [priorita] => 3 [platne_od] => 20.04.2020 [platne_do] => 20.05.2020 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~80lMUihJTcwFAA.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => Rozhovor s docentkou Michaelou Rumlovou [odkaz] => https://www.vscht.cz/popularizace/rozhovory/rumlova-nasli-jsme-si-cestu-jak-pomoci [detail] => [autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 53992 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [53190] => stdClass Object ( [nazev] => Zrušení Konference Kvasná chemie a bioinženýrství [datum] => 02.04.2020 [priorita] => 3 [platne_od] => 17.03.2020 [platne_do] => 02.04.2020 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~czm6Pif16L7MksMrFUoL8qvyi_KOzM47vBYA.gif [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Vzhledem k současné situaci bylo rozhodnuto o zrušení konání konference KVASNÁ CHEMIE A BIOINŽENÝRSTVÍ 2020 pořádané Ústavem biotechnologie VŠCHT Praha.

Děkujeme za pochopení a těšíme se na příští ročník.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 53190 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [42913] => stdClass Object ( [nazev] => Exkurze studentů 1. ročníku magisterského studia programů N303 a N304A 27.2. a 5.3.2020 [datum] => 05.03.2020 [priorita] => 3 [platne_od] => 21.02.2020 [platne_do] => 06.03.2020 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~S63ILi2qSo3PTS8CAA.gif [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

27.2.2020  ZENTIVA

sraz: 11:30-11:45 před budovou Zentivy

 Do provozu je třeba mít s sebou ČISTÝ plášť a boty bez podpatku.

5.3.2020 Bohemia Sekt, Plzeňský Prazdroj a Lihovar Blatná

sraz: 6:50, odjezd autobusem 7:00 od VŠCHT Praha

Prosíme o dodržení uvedených časů srazů.

Pro bližší informace kontaktujte doc. Ing. Irenu Kolouchovou, Ph.D.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 42913 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [49597] => stdClass Object ( [nazev] => Studentská vědecká konference 21.11.2019 [datum] => 21.11.2019 [priorita] => 3 [platne_od] => 09.10.2019 [platne_do] => 22.11.2019 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~cwtwCokPDvOONzIwtIzPzM7PSwQA.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Studentská vědecká konference proběhne na VŠCHT a na našem ústavu dne 21.11.2019.

Závaznou přihlášku je třeba podat do 21.10. a anotaci nahrát do 8.11.

Další informace najdete na letáku konference, stránkách konference.

K dispozici je finální sborník konference.

Ve všech sekcích budou oceněni nejlepší tři přednášející a kromě toho budou uděleny ceny sponzorů tj. firem Plzeňský Prazdroj, LONZA BIOTEC, VWR part of avantor, Merck, DYNEX, HPST a EPS biotechnology.

Sponzoři

Prazdroj - 2018 (výška 215px) Lonza logo - 2018 (výška 215px)
vwr_logo_rgb (originál) HPSTjpg (originál)
MERCK_LOGO_Blue_RGB - 2018 (výška 215px) EPS biotechnology (originál)
Dynex_logo_barva - 2018 (výška 215px)

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 49597 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [50222] => stdClass Object ( [nazev] => Sametový ležák [datum] => 17.11.2019 [priorita] => 3 [platne_od] => 30.10.2019 [platne_do] => 17.11.2019 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~886vSs1RKEssyk40AAJDAA.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => Studenti spolu se sládky uvařili speciální pivo Sametový ležák, kterým oslavují 30 let svobody. [odkaz] => [detail] =>

Studenti pivovarnictví spolu se sládky Plzeňského Prazdroje uvařili speciální pivo k oslavám Mezinárodního dne studenstva a k výročí 30 let od Sametové revoluce. Sametový ležák symbolicky pracuje s datem 17. 11.  1989 a lidé si jím budou moci připít během listopadu v hospodách, které nabízejí Volbu sládků.

„Chtěli jsme připomenout důležitou roli studentů, jejichž listopadová demonstrace před třiceti lety definitivně nastartovala demokratické změny. Proto jsme se rozhodli uvařit pivo s těmi, kteří studují dnes. Oslovili jsme studenty oboru biotechnologie z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze i ty ze Střední průmyslové školy potravinářských technologií v Podskalské ulici, zda by s námi chtěli uvařit pivo k uctění Sametové revoluce,“ říká Daniel Urban, sládek Plzeňského Prazdroje, který byl v roce 1989 sám studentem oboru kvasná technologie a výroba piva na střední škole Podskalská v Praze.

Receptura ležáku symbolicky odkazuje přímo k 17. listopadu 1989. „Sametový ležák je jedenáctka, jeho barva má 17 jednotek ECB a je to tedy světlé, pěkně syté pivo. Na stupnici hořkosti má 30 jednotek, přesně tolik, kolik let uplynulo od Sametové revoluce. Jde o střední hořkost, která se krásně hodí k symbolické stupňovitosti i barvě. A aby symbolika byla úplná, uvařili jsme celkem 1989 hektolitrů tohoto piva,“ říká Daniel Urban. K výrobě ležáku sládci a studenti použili dva české chmele – Rubín a Harmonie, které mu dávají mírnou bylino-chmelovou vůni.

Pivo se vařilo hned na třech místech – v Plzeňském Prazdroji a také ve zkušebních varnách obou škol. Z každé školy se vaření zúčastnili čtyři studenti. „Tohle byla ideální forma přípravy pro profesi budoucího sládka, měli jsme možnost vidět reálný provoz ve velkém pivovaru. Já ho zároveň mohl porovnávat s vlastními zkušenostmi z domova, kde si vařím pivo, především speciály jako IPA nebo Summer Ale,“ komentuje vaření František Szilvási, student navazujícího magisterského studia, obor biotechnologie a bioinženýrství na VŠCHT Praha, který se společného vaření účastnil.

Touto netradiční spoluprací jsme zároveň chtěli ukázat, že i v dnešní době je o tradiční české řemeslo sládka zájem, a to nejen mezi vysokoškoláky, ale i středoškoláky,“ říká Oldřich Koza, pedagog na Střední průmyslové škole potravinářských technologií Podskalská.

Studenti pivo nejen vařili, ale k Sametovému ležáku vytvořili také grafiku plakátu. Ta vzešla ze soutěže studentů českých grafických škol. Z přihlášených návrhů vybrala odborná porota čtyři, o kterých pak rozhodlo hlasování veřejnosti. Největší počet hlasů získala Radka Gregušová, čerstvá absolventka Střední školy umění a designu a vyšší odborné školy v Brně, za svou grafiku, která pracuje nejen s číselnou symbolikou roku 1989, ale také se studentským listopadovým protestem.

Speciální pivo uvařené ke dni studentstva a třicátému výročí sametu mohou lidé ochutnat v listopadu ve zhruba 1 500 hospodách a restauracích po celé České republice, ve kterých je v nabídce Volba sládků. Bližší informace jsou na webu www.volbasladku.cz.

[autor] => [poduzel] => stdClass Object ( [50224] => stdClass Object ( [nadpis] => [iduzel] => 50224 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => galerie [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 50222 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [50369] => stdClass Object ( [nazev] => Uvedení prostředku MenoPrima Bella pro zmírnění příznaků menopauzy na trh [datum] => 07.11.2019 [priorita] => 3 [platne_od] => 07.11.2019 [platne_do] => 07.12.2019 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0003~~803Nyw8oysxNVHBKzclJjM_LL8vMy04EAA.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Ze spolupráce fy. Biomedica s Laboratoří pivovarství VŠCHT Praha a Chmelařským institutem v rámci projektu TAČR vznikl prostředek MenoPrima Bella pro zmírnění příznaků menopauzy. 

Fotografie jsou z tiskové konference v rámci uvedení výrobku na trh. Podrobnosti o výrobku i výzkumu vedoucímu k tomuto výrobku se dozvíte z prezentace z tiskové konference.

[autor] => [poduzel] => stdClass Object ( [50370] => stdClass Object ( [nadpis] => [iduzel] => 50370 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => galerie [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 50369 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [25351] => stdClass Object ( [nazev] => Rámcová témata disertačních prací pro akademický rok 2019/2020 [datum] => 31.05.2019 [priorita] => 3 [platne_od] => 28.02.2019 [platne_do] => 31.05.2019 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~y8xLy4_PTS-KBwA.gif [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Jsou k dispozici rámcová témata disertačních prací pro akademický rok 2019/2020 Ústavu biotechnologie.

Harmonogram přijímacího řízení a přihláška ke studiu v doktorském studijním programu na VŠCHT Praha.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 25351 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [42069] => stdClass Object ( [nazev] => 7. mezinárodní chemicko-technologická konference 15.-17.4.2019 [datum] => 15.04.2019 [priorita] => 3 [platne_od] => 07.02.2019 [platne_do] => 17.04.2019 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0002~~83R2DtE1MjC01E1KzMtLLYrPyU_PBwA.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => projektor [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Dovolujeme si Vás upozornit a pozvat na připravovanou 7. mezinárodní chemicko-technologickou konferenci, kterou jako ústav spolupořádáme.

Konference se koná ve dnech 15.-17.4.2019 v krásném prostředí města Mikulov.

Podrobné informace o odborném a doprovodném programu konference najdete na webových stránkách konference.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 42069 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [45597] => stdClass Object ( [nazev] => Jak se redaktoři Stream.cz u nás učili vařit pivo [datum] => 07.02.2019 [priorita] => 3 [platne_od] => 07.12.2018 [platne_do] => 07.02.2019 [kategorie] => 1 [obrazek] => [obrazek_velky] => [ikona] => kamera [youtube] => [obsah] => "Jak se banda amatérů pokoušela dělat pivo" [odkaz] => [detail] =>

Podívejte se na první část reportáže, jak se v našem ústavním pivovaru Lachout v rámci Kurzů vaření piva učili redaktoři Stream.cz krok za krokem uvařit vlastní ležák.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 45597 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [22426] => stdClass Object ( [nazev] => Degustace ČESKÉHO PIVA [datum] => 17.1.2019 [priorita] => 3 [platne_od] => 03.12.2018 [platne_do] => 17.1.2019 [kategorie] => 1 [obrazek] => degu.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => Dne 17.1.2019 od 13:00 do 15:00 zveme zájemce do posluchárny AII na Degustaci ČESKÉHO PIVA [odkaz] => [detail] =>

Těšíme se na Vaši účast!

 

 

 

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 22426 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [40476] => stdClass Object ( [nazev] => Základní informace k předmětu KULTIVAČNÍ TECHNIKY A MODELOVÁNÍ BIOPROCESŮ [datum] => 19.09.2017 [priorita] => 3 [platne_od] => [platne_do] => 27.09.2017 [kategorie] => 2 [obrazek] => 0002~~y8xLy4_PTS-KBwA.gif [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Důležité informace k předmětu jsou ke stažení v připojeném souboru.

Výuka předmětu začíná 27.9. Úvodní lekce a školení bezpečnosti práce v 8:00 v místnosti A122. Účast je nutná. 

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 40476 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [63306] => stdClass Object ( [nazev] => Nabídka práce pro absolventy magisterského a doktorandského studia [datum] => 11.07.2022 [priorita] => 2 [platne_od] => 11.02.2022 [platne_do] => 11.07.2022 [kategorie] => 5 [obrazek] => 0001~~S0sDAA.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Nabídka práce pro absolventy magisterského a doktorandského studia

EPS biotechnology, s.r.o. hledá pro potravinářskou divizi EPS biotechnology, s.r.o. sídlící v Kunovicích u Uherského Hradiště hledáme kolegu/kolegyni na pozici TECHNOLOG V BIOTECHNOLOGICKÉM PROVOZU.

Podrobnosti v připojeném inzerátu.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 63306 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [64056] => stdClass Object ( [nazev] => Nabídka práce pro absolventy bakalářského a magisterského studia [datum] => 29.06.2022 [priorita] => 2 [platne_od] => 29.03.2022 [platne_do] => 29.09.2022 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~c0nNzs8rSQQA.png [obrazek_velky] => [ikona] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Dekonta a.s. hledá pro Biotechnologickou laboratoř sídlící v Dřetovicích 109, 273 42 Stehelčeves kolegyni/kolegu na pozici Zástupce vedoucí laboratoře.

Podrobnosti v připojeném inzerátu.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 64056 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [58039] => stdClass Object ( [nazev] => BioTech & Czech-Swiss Symposium with exhibition [datum] => 20.06.2021 [priorita] => 2 [platne_od] => 24.02.2021 [platne_do] => 20.06.2021 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~y8hJLMs80pudGO-UmR-SmpxhZGBkAAA.png [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => Konference bude uspořádána ve virtuální podobě 16. - 19. června 2021. [odkaz] => [detail] =>

Vážené kolegyně a vážení kolegové,

rádi bychom Vám připomněli, že odložené symposium BIOTECH 2020 pořádané naší vysokou školou ve spolupráci s Biotechnologickou společností a švýcarskými partnery se vzhledem k současné covidové situaci uskuteční v plánovaném termínu 16.-18.6.2021, ale ve virtuálním formátu.

Podrobnosti na webových stránkách konference.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 58039 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [55862] => stdClass Object ( [nazev] => Studentská vědecká konference ve čtvrtek 19.11.2020 [datum] => 19.11.2020 [priorita] => 2 [platne_od] => 21.09.2020 [platne_do] => 20.11.2020 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~Ky7Ljs_Mzs9LBAA.gif [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Srdečně Vás zveme na Studentskou vědeckou konferenci, která se bude na našem ústavu konat ve čtvrtek 19.11.2020.

Přihlásit se na SVK lze od 6.10. do 20.10.2020 a to elektronicky na https://www.vscht.cz/veda-a-vyzkum/svk, kde jsou k nalezení také podrobné informace o konferenci. Vkládání anotací bude v období  do 8.11.2020.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 55862 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [50602] => stdClass Object ( [nazev] => Posunutí termínu konání Biotech & Czech-Swiss Symposium with exhibition [datum] => 17.06.2020 [priorita] => 2 [platne_od] => 26.11.2019 [platne_do] => 21.06.2020 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~S0rMy0st0i1PTYo3MjAyiM_LL8vMy04EAA.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Vzhledem k nejistotě ohledně délky pandemie COVID 19 a nemožnosti cestovat bylo rozhodnuto o posunutí termínu konání sympozia BioTech 2020 o rok na 16. - 19. června 2021.

Podrobnosti na webových stránkách konference.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 50602 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /novinky/50602 [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [43730] => stdClass Object ( [nazev] => Kurzy pivovarství [datum] => 20.08.2019 [priorita] => 2 [platne_od] => 19.08.2018 [platne_do] => 20.08.2019 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~8y4tqqpUKMgsyy9LLCouKcuML09NAgA.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => Přijďte si uvařit svoje pivo s odborným výkladem a degustací. [odkaz] => [detail] =>

Ústav Biotechnologie nabízí individuální nebo skupinové Kurzy pivovarství s praktickým vařením piva, odborným výkladem a degustací v Univerzitním pivovaru.

Nabízíme kurzy s různou délkou a zaměřením:

  • Jednodenní kurz
  • Třídenní kurz
  • Patnáctidenní intenzívní kurz

Propodrobnější informace naleznete na webových stránkách kurzů.

Pro přihlášení se na kurz kontaktujte Ing. Tomáše Kinčla.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 43730 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [75826] => stdClass Object ( [nazev] => doc. Branská získala Cenu rektora [datum] => 09.09.2024 [priorita] => 1 [platne_od] => 23.01.2024 [platne_do] => [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~83SPL8gvLokPdYrPS4wvT00CAA.png [obrazek_velky] => [ikona] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>
Je nám potěšením, že mezi oceněnými Cenou rektora 2023 byla i naše doc. Ing. Barbora Branská, Ph.D. Gratulujeme! 🎉 🍾

Cena je udělována již od roku 2005 za mimořádné výsledky ve výzkumu a vývoji.

Doc. Branská je na našem ústavu pedagožkou a vede závěrečné práce studentů. Pro názornost a srozumitelnost přednášek, a to i z doby covidu, kdy bylo pro většinu vyučujících těžké se adaptovat na nový styl výuky, patří k positivně hodnoceným pedagogům ve studentské anketě. 👍

Zaměřuje se na fyziologii mikroorganismů a biotechnologické produkce žádaných metabolitů s přihlížením na udržitelnost samotných procesů. 🧫

Kromě vědy má ráda turistiku a nepohrdne dobrým jídlem a vínem. 🥘 🍷
[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 75826 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [75822] => stdClass Object ( [nazev] => Pozvánka na Dny otevřených dveří na VŠCHT Praha!  [datum] => 26.01.2024 [priorita] => 1 [platne_od] => 22.01.2024 [platne_do] => [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~MzIxMDQyinfJdwEA.png [obrazek_velky] => [ikona] => [obsah] => Konání - 26.-27.1. [odkaz] => [detail] =>

🌟 Proč navštívit Dny otevřených dveří?

Dny otevřených dveří jsou skvělou příležitostí pro všechny, kdo přemýšlejí o studiu na VŠCHT. Můžete se dozvědět více o jednotlivých studijních programech, setkat se s fakultními členy a studenty, a prozkoumat kampus, kde byste mohli strávit příští roky svého studia. Ať už máte zájem o chemii, potravinářství, biochemii nebo ochranu prostředí, na VŠCHT najdete širokou škálu oborů, které vás mohou inspirovat a posunout vaši kariéru vpřed.

📅 Kdy?

  • Dejvický kampus: Pátek 26. a Sobota 27. ledna 2024 (pro všechny studijní programy kromě Ekonomiky a managementu)
  • Holešovický kampus: Pondělí 29. ledna (pro studium Ekonomiky a managementu)

📍 Kde?

Dejvický a Holešovický kampus VŠCHT Praha

🕘 Co Vás čeká?

  • Přednášky a prezentace o studijních programech
  • Prohlídky laboratoří, Mineralogických sbírek a univerzitního pivovaru
  • Exkurze a prohlídky po fakultách FCHT, FTOP, FPBT, FCHI
  • Možnost diskutovat s aktuálními studenty a získat z první ruky informace o studiu
✨ Nenechte si ujít tuto jedinečnou šanci a přijďte se přesvědčit, co VŠCHT Praha může nabídnout právě Vám!
🔗 Pro více informací navštivte naše webové stránky nebo si prohlédněte online materiály: https://studuj.vscht.cz/dod/
[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 75822 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [73767] => stdClass Object ( [nazev] => 2. vydání publikace Sladařství (speciální nabídka pro studenty) [datum] => 16.10.2023 [priorita] => [platne_od] => 16.10.2023 [platne_do] => [kategorie] => 1 [obrazek] => 0002~~y086vDAnO1EhOCcxJfHozOKSssNrFYz0FMoqUw4vzDu8FgA.jpg [obrazek_velky] => 0002~~y086vDAnO1EhOCcxJfHozOKSssNrFYz0FMoqUw4vzDu8FgA.jpg [ikona] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

 ◳ Sladařství-vs (jpg) → (šířka 450px)

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 73767 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [72440] => stdClass Object ( [nazev] => Seminář pro provozovatele pěstitelských pálenic a ovocných lihovarů [datum] => 12.09.2023 [priorita] => [platne_od] => 25.07.2023 [platne_do] => 12.09.2023 [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~K0jMSc3LTE4FAA.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [obsah] => 12.–13. 9. 2023 na VŠCHT Praha [odkaz] => [detail] =>

Letošní Seminář pro provozovatele pěstitelských pálenic a ovocných lihovarů proběhne 12. – 13. 9. 2023 na VŠCHT Praha

Bližší informace o programu semináře a příhlášní jsou na webových stránkách semináře.

Těšíme se na zájemce o letošní seminář.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 72440 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [67699] => stdClass Object ( [nazev] => Chceš studovat chemii a (mikro)biologii s aplikací v tradičních i moderních biotechnologiích? [datum] => 05.09.2023 [priorita] => [platne_od] => 10.9.2023 [platne_do] => [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~88svy8zLrlTQVUhMKs7PKUvNK8kEAA.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Na Ústavu biotechnologie zajišťujeme teoretickou i praktickou výuku širokého spektra biotechnologických i bioinženýrských předmětů. Velká část studentů na našem ústavu část studia absolvuje na zahraničních univerzitách.

Stačí se přihlásit na bakalářský studijní program

navazující magisterské

nebo doktorské

Naši absolventi jsou vybavení teoretickými i praktickými znalostmi a dovednostmi, které jim umožňují pracovat podle jejich volby v širokém spektru různých firem od startupů po zavedené společnosti nebo státní správu a vědecké instituce. Od technologů a vedoucích laboratoří po datové analytiky a vědce.

Prozkoumejte příběhy našich absolventů a přesvěčte se sami.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 67699 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [67168] => stdClass Object ( [nazev] => Profesor Rychtera vyhlášen Osobností české chemie 2022 [datum] => 02.02.2023 [priorita] => [platne_od] => 05.05.2023 [platne_do] => [kategorie] => 1 [obrazek] => 0001~~czYr8K3KzPDyCS0K9Qm2cHd0BAA.jpg [obrazek_velky] => [ikona] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Svaz chemického průmyslu ČR ocenil na Večeru s českou chemií 10. listopadu 2022 prof. Ing. Mojmíra Rychteru, CSc. z Ústavu biotechnologie VŠCHT Praha.

Profesor Rychtera je dlouholetým pedagogem a vědeckým pracovníkem na Ústavu biotechnologie, dříve Ústav kvasné chemie a bioinženýrství, kde působí od roku 1960. Byl vůdčí osobností při zavádění oboru „Bioinženýrství“ na VŠCHT Praha a až do současnosti jsou jeho znalosti v tomto oboru významným přínosem pro studenty i kolegy. Tato jeho aktivita vycházela z poznatků získaných v roce 1972 v rámci jeho ročního pobytu na University of Birmingham a dalších britských špičkových pracovišť (Porton Down ad.) stejně jako aktivního členství v Evropských biotechnologických společnostech.

Za dobu svého působení na VŠCHT Praha byl vedle vědecké práce vedoucím desátek kvalifikačních prací v každém ze tří stupňů vysokoškolského studia. Připravil a osobně přednášel několik předmětů všech stupňů vysokoškolského studia zaměřených na problematiku bioinženýrství a průmyslových biotechnologií, a to jak v češtině, tak angličtině.  V roce 1993 se vrátil na Birmingham University na několik měsíců jako hostující profesor. V letech 1992 až 1998 působil ve funkci proděkana pro zahraniční záležitosti a pro styk s průmyslem Fakulty potravinářské a biochemické technologie.

Jeho vědecká kariéra byla zaměřena zejména na vývoj a řízení biotechnologických procesů jak přímo pro domácí a zahraniční průmyslové partnery, tak v těsné spolupráci se zahraničními partnery uskutečňovaných formou mezinárodních projektů. Je autorem cca 200 vědeckých publikací a 8 kapitol v monografiích a několika překladů odborné literatury. Osobně přednesl kolem 80 přednášek na vědeckých symposiích.

Od roku 2017 je držitelem medaile Emily Votočka.

[autor] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 67168 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Ústav biotechnologie, technický správce Výpočetní centrum

zobrazit plnou verzi